étel, hordó

Babka

  • ételhordó
  • 2018. szeptember 23.

Gasztro

Valaha cukrászda volt a Pozsonyi út elején, a Budai Nagy Antal utca sarkán, de ma már kevesen emlékeznek a korabeli süteményekre. Az egységet 1949-ben államosították, Szamovár eszpresszónak nevezték el. Nehéz elképzelni, hogy akkor (és még évtizedekig) a 15-ös villamos végállomása volt itt, és az 1949-es év nagy vívmánya, a trolibusz csak 1977 óta kanyarodik a bejárata előtt. A presszó sokáig tartotta magát, de aztán túl nagy és értékes lett ahhoz, hogy csak kávézzanak, italozzanak benne; lassan tíz éve, hogy mi is beszámoltunk (Étel, hordó, 2009. január 8.) az itt működő Mocco „étterem és kávéházról”, ami az előételek tálalásáig volt sokat ígérő. Nem figyeltük, hogy a létesítmény azóta hányszor cserélt gazdát, csak annyi biztos, hogy ma Babkának hívják. Az elnevezés kifőzdét sejtet, mintha a tulaj nénikéje lenne az ihletadó, de nem erről van szó.

A babka Izraelből származó sütemény, valami foszlós kalács csokis töltelékkel. Csalódni fog, aki ebből fantasztikus sóletekre, kóser konyhára számít, a Babka inkább a „közel-keleti ízekre” helyezi a hangsúlyt, úgyhogy náluk valóban béke van az olajfák hegyén, a zsidó ételek mellett arab, török és örmény fogások is készülhetnek. Vagy éppen gulyásleves.

A származást illetően zavarba ejtő a shawarma (1200 Ft), egyesek török csemegének, mások zsidó gírosznak mondják, de a lényeg a csirkemájjal töltött pita. Már a kiváló „kenyér” és a jól elkészített belsőség is bearanyozza a napunkat, de a nagy szám az ízesítés: koriandert és gránátalmát tettek bele, naná, hogy ettől emlékezetes. A hideg paradicsomleves (1100 Ft) az újdonság erejével győz le: tisztes távolságtartás a magyar és az olasz rokonoktól, bár arra nem tudnánk válaszolni, hogy pontosan milyen ízekkel idézték elő a külön utat. A fűszeres marharagu (2900 Ft) esetében a „fűszeres” a fontosabb információ, mivel ránézésre pont olyan, mint egy tipikus marhapörkölt. De a látszat csal, erről eszünkbe nem jutna a délibábos Hortobágy. Az pedig különösen jól áll neki, hogy a köret krumpli, nokedli vagy rizs helyett kuszkusz.

A legnagyobb meglepetést azonban a desszert, a künefe nevű török sütemény (1200 Ft) okozza. Noha elmondva nem sok jót ígér, mivel pontosan olyan, mintha a tejfölös, sajtos tésztát keresztezték volna a baklavával, a végeredmény egészen fantasztikus. Soha nem ettünk még ilyen jó keleti édességet.

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.