Tartalom

MaNcs 30. évf. 34. sz. (2018-08-23)

Publicisztika

Götz Eszter

Publicisztika

Sodródó gát

Mi lesz a Rómaival?

Végre megoldódott, gondolhatta a felületes hírolvasó, amikor nyár elején megjelent a sajtóban a hír: a Római-partra tervezett árvízvédelem kialakításával megbízott szakmai testület szerint jó megoldás lehet a kerítések vonalába telepített védmű. Így nem kell tönkretenni a Rómait a korábban tervezett, évek óta óriási civil, illetve szakmai felháborodást keltő, közvetlenül a partra épített betonmonstrumra emelt mobilgáttal. Elvégre biztonságos megoldás lehet az is, ha a partra néző ingatlanok kerítésvonalában épül meg az első számú árvízvédelmi vonal. A partvédő civilek július végén megjelent Hello Római című kiadványából azonban kiderült, hogy ez sem az, aminek látszik.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Szegény Georgia

Ha jól emlékszem, gimnazista koromban érzékenyítettem magamat először. Akkor ismertem meg az inuit problémát. Azt olvastam ugyanis, hogy az eszkimó név sértő, mert egy ’nyershúsevő’ jelentésű szóból ered, sőt pontatlan is, mert különféle népeket foglal egy kategóriába. A modern ember tudja, hogy nincsenek is eszkimók, csak inuitok.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kultúrharc végvárai

A magyar kultúra kétségtelen bástyája a falunap, ezt ismerjük el! A falunapokon fontos beszédeket tartanak a minisztereink, mely beszédekben rendszerint a napi politikát épp csak érintik, s jóval nagyobb teret szentelnek a hagyományaink fontosságának, a hagyományainkban fellelhető önmagunknak, jelenünknek, s főként jövőnknek.

A szerk.

A szerk.

Szél Bernadett távozására

Az utolsó csepp a pohárban, meglehet, a Jobbik és az LMP formálódó „szövetsége” volt, erről Vona is beszélt új, kint is vagyok, bent is vagyok pozíciójából a HVG-nek pár hete, aztán a másik oldalról épp az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt pedzette meg egy sajtótájékoztatón. Szél, a másik társelnök ekkor látható megdöbbenéssel értesült az új irányról, vagy legalábbis arról, hogy az elnöktárs eldöntött tényként mondja ezt be, el is rángatta őt a mikrofontól.

A szerk.

A szerk.

Idegenrendészeti eljárás

Kenyeret, halat és almát vitt volna a tranzitzónában fogva tartott menedékkérőknek Iványi Gábor lelkész, de nem hagyták neki. Be sem engedték.

Belpol
Külpol

Fehér Renátó

Külpol

Bársonyon rostált örökség

A prágai tavasz utóélete

„Mi volt a prágai tavasz?” – teszi fel a kérdést Adam Michnik Egy kényelmetlen évforduló című, a csehszlovák kísérlet 25. évfordulója alkalmából született, magyarul is olvasható esszéjében. „Szabadságtörekvés vagy kommunista intrika? A bomlasztást szolgáló reform, vagy a diktatúra megmentését szolgáló álarcosbál?”

Az 1968-as csehszlovákiai bevonulás emlékezete

Külpol

„Ez a sokk nem mulandó”

Ötven évvel ezelőtt, augusztus 20-án éjfélkor a Varsói Szerződés csapatai, köztük a magyar honvédség egységei is, bevonultak Csehszlovákiába, és véget vetettek a demokratikus reformkísérletnek. Lapunk a szomorú évforduló alkalmából az emlékezésre kért néhány jeles, hozzánk közel állónak érzett személyt. Arra, hogy felidézzék azt a pillanatot, amikor értesültek a hírről, és a rákövetkező napot, annak belső és külső történéseit. Mit gondoltak akkor, és mit gondolnak most a prágai tavaszról, s mikorra múlt el a sokk és a megrendülés?

Zene

Koncert

Zene

Keresd a nőt!

La Femme

Általában a nagyobb európai fesztiválokon is nyomasztó az angolszász zenekarok fölénye – ritka alkalom, amikor a Szigeten, hétfő este leginkább egy francia csapat felléptét várja a (speciális igényű) koncertlátogató.

Koncert

Zene

Eksztázisig

King Gizzard & The Lizard Wizard

Ritkán adatik meg, hogy az ember két nap alatt kétszer, ráadásul egy fesztivál- és egy klubbulin is láthassa aktuális kedvencét. A pazar névhez pazar zenét játszó King Gizzard & The Lizard Wizard vasárnap a Szigeten, másnap pedig az Akvárium Klubban adott telt házas koncertet, de nem is értük volna be ennél kevesebbel.

ŐSZMŰVÉSZET - Interjú

Zene

„Komédiához is passzol”

Avishai Cohen jazz-zenész

A világhírű izraeli jazzista új triófelállásban érkezik augusztus 29-én Budapestre, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai Zsinagógában adjon közös koncertet a MÁV Szimfonikusok vonósaival. Telefonon beszélgettünk.

Koncert

Zene

Zsigeri exhibicionizmus

Arctic Monkeys

Az immár 16 éve indie rockot játszó, de öltözködésben inkább a rockabillyt idéző angol zenekart idáig elkerülte, hogy azt mondjuk róluk, „régen bezzeg minden jobb volt”. 2002-es fennállásuk óta hat lemezt adtak ki, és mostanáig mindegyiken volt néhány olyan sláger, amitől az agyunkat is eldobtuk. Az idén májusban kiadott lemez, a Tranquility Base Hotel & Casino viszont enyhén szólva langyosra sikerült, így vegyes érzelmekkel vártuk a sarkvidéki majmok koncertjét.

Volt egyszer egy Táncdalfesztivál

Zene

Az igazi magyar hatvannyolc

1968. augusztus 18-án, vasárnap este az egész ország a Táncdalfesztivál döntőjének hatása alatt állt, az új slágerek nagyobbat szóltak, mint két nappal később a tűzijáték. Ma már felfoghatatlan, hogy hogyan válhatott egy zenés tévéműsor az év legfontosabb eseményévé, de ötven évvel ezelőtt az egycsatornás tévékorszakban ez is megtörténhetett.

Színház
Képzőművészet

Album

Képzőművészet

Hevít, eltol, nyomtat

Maurer Dóra grafikai munkássága 1957–1981

Erős érveket lehetne találni amellett, hogy Maurer Dóra a legbefolyásosabb kortárs magyar képzőművész.

ŐSZMŰVÉSZET - Kiállítás

Képzőművészet

Divattárggyá pinkesít

Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

A Magyar Nemzeti Galéria idén nyáron Frida Kahlo életmű-kiállítással folytatja a közönségkedvenceket bemutató blockbuster tárlatait. A korábbi, ígéreteiket teljesítő, többé-kevésbé szépen összerakott tárlatok után most sajnos nem sikerült hozni az eddigi színvonalat.

Interaktív

ŐSZMŰVÉSZET

Interaktív

Houdini lakatja

Cirkusztörténeti tárlat az osztrák fővárosban

A bécsi Cirkusz- és Bohócmúzeumban tolonganak a nagy nevettetők Zoli bohóctól a Fratellini fivérekig, de a bűvészek sincsenek elnyomva. Weisz Erik hagyatékából is került ide valami, és a farkasemberekről is megemlékezik a kiállítás.

Interaktív

Hamis nosztalgia

Újraindult a Poptarisznya

Bizonyára mindenki kitörő lelkesedéssel fogadta nyár elején a hírt, hogy új országos rádióadó indul kis hazánkban, hiszen az utóbbi időben inkább a csatornamegszűnésektől volt hangos (illetve, inkább halk) az éter. Ráadásul nem is akármilyen rádió született – mint látni fogjuk, percek alatt –, hanem valami olyan, amit a magyar rádióhallgatók mindennél jobban szeretnek: nosztalgiaadó.

Könyv

Könyv

„Ha szűkül is, van még nyilvánosság”

Parti Nagy Lajos költő

Jönnek a dilettáns kánontechnikusok bőrkabátban, vagonszagú jelszavakat kiabálnak, és már állítanák is át a kultúra vonatát az ellenkező irányba. A kultúrharcról, a jeges hallgatásról és a balliberális oldal tévedései­ről beszélgettünk.

Lokál

Ami a Hős utca szanálása mögött van

Lokál

Bezavar a látképbe

Újjáépítik a Hungexpót, ám az új konferencia-központ üveghidas rendezvényteraszáról feltáruló látványba bezavarhat a Hős utca nyomora. A kormány 2 milliárdot adott a házak eltüntetésére. Jó, ha ennek a harmadát megkapják a lakók.

Sport

A sípcsontrugdosás a fő versenyszám az angliai miniolimpián

Sport

Csak térd alatt érvényes

Nem csak a kamaszkori leszámolások fegyvere a sípcsontra mért rúgás; gazdag sporttörténeti hagyományai vannak az angol eredetiben shin-kickingnek nevezett sípcsontrugdosásnak. A nyomok és a sípcsontok Angliába vezetnek.

Tudomány

Elon Musk pályaképe

Tudomány

Az ember, aki rakéta volt

Nehezen elviselhető zseni, az emberiség megmentője, érzéketlen idióta – a SpaceX és a Tesla atyjára mondták már mindegyiket, nem is teljesen alaptalanul.

Gasztro
Tévétorrent