chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Paprika, paradicsom, uborka – a nyár elmaradhatatlan kellékei. Már önmagukban is a hőguta legjobb ellenszerei közé tartoznak, de ikonikus nyári fogásaink is elképzelhetetlenek nélkülük, a lecsótól a kovászos uborkáig. Uborka persze egész évben akad, a legjobbak azonban mégiscsak nyáron teremnek. A kiskertészetek és a bevállalósabb, vagány termelők fellendülésének köszönhetően pedig már egész komoly uborkaválasztékkal találkozhatunk egy-egy piacon. Sárgás banánuborka, csíkos cseresznyeuborka, tüskés, kesernyés uborkák, sárga citromuborka, perzsa kicsi, mexikói datolyauborka (azaz egérdinnye) – mindenfélével próbálkoznak a termelők, érdemes velük tartani a kísérletezésben, ezeknek a különlegesebb uborkáknak ugyanis többnyire parádés ízük van. Sokszor jóval ropogósabbak, édesebbek, kevesebb a magjuk. Nyugodtan elkezdhetünk ezekkel is próbálkozni a konyhánkban. Az uborkasaláta remek kísérleti terep lehet, ehhez ajánlom a kedvenc, ázsiai elkészítési módomat. Szójaszószos, csilis, karakteres öntet, friss koriander és pirított földi­mogyoró emelik igen magas szintre. Köret vagy főszereplő is lehet. Az önteten túl egy technikai trükköt is rejt: az uborkadarabokra rá kell csapni egyet, az így kapott barázdás felület pedig remekül felveszi az öntetet. A Lehel piacon a Színek Kertje standjánál néha kapható világoszöld, kerek uborkából készült.

 

Szójaszószos, csilis-fokhagymás uborkasaláta

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál rizsecet

2 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál csiliolaj (csípős)

2 evőkanál nádcukor

2 cm friss gyömbér, reszelve

1 gerezd fokhagyma, reszelve

 

50 dkg uborka

5 dkg pirított, durvára tört földimogyoró

1 csokor friss koriander

 

Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, a halszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, a csiliolajat, a nádcukrot, a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát. (Ha csak ezért a receptért nem akarunk beszerezni egy üveg halszószt, helyettesíthetjük világos szójaszósszal. A csiliolaj ne csilis ízesítésű olívaolaj legyen, hanem élénk színű, piros csiliolaj, esetleg csípőspaprikamag-olaj.) Addig keverjük, amíg a nádcukor teljesen feloldódik az öntetben. Az uborkát félbevágjuk, kimagozzuk (hámozni nem szükséges), majd egy bárd vagy nagyobb kés lapjával rácsapunk, így kissé megroppan, több helyen megtörik. A barázdáknak köszönhetően jobban fel tudja majd venni az uborka az öntetet. Egy tálba tesszük az uborkát, és rálocsoljuk az öntetet, alaposan összekeverjük. Lehetőleg az utolsó percekben érdemes összeállítani, az uborka állaga nem túl jól bírja, ha áll. Tálaláskor sok friss korianderrel és durvára vágott, pirított földimogyoróval tálaljuk. Magában is nagyszerű, de grillcsirke vagy bármilyen sült hús kiváló körete.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.