chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Paprika, paradicsom, uborka – a nyár elmaradhatatlan kellékei. Már önmagukban is a hőguta legjobb ellenszerei közé tartoznak, de ikonikus nyári fogásaink is elképzelhetetlenek nélkülük, a lecsótól a kovászos uborkáig. Uborka persze egész évben akad, a legjobbak azonban mégiscsak nyáron teremnek. A kiskertészetek és a bevállalósabb, vagány termelők fellendülésének köszönhetően pedig már egész komoly uborkaválasztékkal találkozhatunk egy-egy piacon. Sárgás banánuborka, csíkos cseresznyeuborka, tüskés, kesernyés uborkák, sárga citromuborka, perzsa kicsi, mexikói datolyauborka (azaz egérdinnye) – mindenfélével próbálkoznak a termelők, érdemes velük tartani a kísérletezésben, ezeknek a különlegesebb uborkáknak ugyanis többnyire parádés ízük van. Sokszor jóval ropogósabbak, édesebbek, kevesebb a magjuk. Nyugodtan elkezdhetünk ezekkel is próbálkozni a konyhánkban. Az uborkasaláta remek kísérleti terep lehet, ehhez ajánlom a kedvenc, ázsiai elkészítési módomat. Szójaszószos, csilis, karakteres öntet, friss koriander és pirított földi­mogyoró emelik igen magas szintre. Köret vagy főszereplő is lehet. Az önteten túl egy technikai trükköt is rejt: az uborkadarabokra rá kell csapni egyet, az így kapott barázdás felület pedig remekül felveszi az öntetet. A Lehel piacon a Színek Kertje standjánál néha kapható világoszöld, kerek uborkából készült.

 

Szójaszószos, csilis-fokhagymás uborkasaláta

Hozzávalók (2–4 adag)

 

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál rizsecet

2 evőkanál szezámolaj

2 evőkanál csiliolaj (csípős)

2 evőkanál nádcukor

2 cm friss gyömbér, reszelve

1 gerezd fokhagyma, reszelve

 

50 dkg uborka

5 dkg pirított, durvára tört földimogyoró

1 csokor friss koriander

 

Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, a halszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, a csiliolajat, a nádcukrot, a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát. (Ha csak ezért a receptért nem akarunk beszerezni egy üveg halszószt, helyettesíthetjük világos szójaszósszal. A csiliolaj ne csilis ízesítésű olívaolaj legyen, hanem élénk színű, piros csiliolaj, esetleg csípőspaprikamag-olaj.) Addig keverjük, amíg a nádcukor teljesen feloldódik az öntetben. Az uborkát félbevágjuk, kimagozzuk (hámozni nem szükséges), majd egy bárd vagy nagyobb kés lapjával rácsapunk, így kissé megroppan, több helyen megtörik. A barázdáknak köszönhetően jobban fel tudja majd venni az uborka az öntetet. Egy tálba tesszük az uborkát, és rálocsoljuk az öntetet, alaposan összekeverjük. Lehetőleg az utolsó percekben érdemes összeállítani, az uborka állaga nem túl jól bírja, ha áll. Tálaláskor sok friss korianderrel és durvára vágott, pirított földimogyoróval tálaljuk. Magában is nagyszerű, de grillcsirke vagy bármilyen sült hús kiváló körete.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

BKV: csak semmi pánik, lesz fizetés!

A cég megbízott vezérigazgatója belső körlevélben igyekszik nyugtatni a cég dolgozóit, hogy mindenki megkapja a fizetését júniusban. A szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket arról, milyen eszközökkel éljenek, ha ellehetetlenül a BKV és többi fővárosi szolgáltató cég működése.

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.