chili&vanília

Bánh mí

Gasztro

Hölgyeim és Uraim, bemutatom a világ - per pillanat - legfelkapottabb és egyben legfinomabb szendvicsét: a bánh mít. A kulináris passzátszelet fújó New Yorkot néhány éve már meghódította, és előbb-utóbb számíthatunk hazai megjelenésére is.

A világ egyik legjobb utcai ételeként is számon tartott szendvicset a francia és a vietnami gasztronómia fúziójának köszönhetjük: a huszadik század elején a francia gyarmatosítók vitték magukkal az akkori Indokínába a párizsi alapszendvicsüket: bagett és pástétom. Aztán a vietnamiak, akik számára a "francia szendvics" státusszimbólummá vált, elkezdték a maguk ízlésére formálni és izgalmassá tenni: a pástétomot fűszeres, sült sertéshús, ázsiai ízesítésű felvágottak, kolbászok, disznósajt váltotta fel, a bagett tésztájába rizsliszt került, a csemegeuborka helyett rizsecetes, pácolt zöldségek (pl. sárgarépa vagy jégcsapretek) ropogtak, végül nem maradhattak ki a vietnami konyhára oly jellemző zöldfűszerek sem. Az alábbi recept igazi partiképes változat, bagett helyett tekercsben: előre el lehet készíteni, ráadásul remekül szállítható. Aki még tovább szeretné fokozni az ízorgiát, kenje meg a tekercset (vagy bagettet) egy kevés pikáns citromzselével: csodás kontrasztot képez a többi alkotóelemmel.


Fotó: A szerző felvétele

Tekercs ötfűszeres csirkemájpástétommal és édes-savanyú sárgarépával

Ötfűszeres csirkemájpástétom

(16 kiadós szelet):

2 salottahagyma vagy fél vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma lereszelve

70 dkg csirkemáj (szív nélkül)

70 dkg darált sertéshús

2 teáskanál kínai ötfűszer-keverék,

só, bors

Édes-savanyú pácolt sárgarépa

1,25 dl rizsecet (vagy más nem túl savas, enyhe, pl. almaecet)

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

4-6 közepes sárgarépa, gyufaszálra szeletelve vagy durvára reszelve

Tekercsekhez: tortillalap, friss koriander vagy rukola, esetleg menta

A pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A sárgarépára öntjük, és zárt műanyag dobozban hűtőbe tesszük (3-4 hétig eláll).

A pástétomhoz a sütőt előmelegítjük 150 fokra. A megtisztított csirkemájat aprítógépbe tesszük és pürésítjük, de csak annyira, hogy kissé darabos maradjon. Egy nagy tálban összekeverjük a darált sertéshússal, a finomra aprított hagymával, a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel. A masszát egy 20°30 cm-es, téglalap alakú (pl. gyümölcskenyerek sütéséhez használt) sütőformába öntjük, majd egy tepsibe állítjuk. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a sütőforma 2/3-áig érjen. Kb. 1,5 óráig gőzöljük, amíg átsül. (Ha menet közben úgy látjuk, hogy a pástétom tetején nagyon sok folyadék gyűlik össze, azt közben leöntjük róla.) A pástétomot teljesen kihűtjük, majd alufóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük, így szépen szeletelhető lesz. A szendvics vagy tekercs összeállításakor a kenyérbe (vagy tortillába) fél-fél szelet pástétomot, kb. 1 evőkanálnyi pácolt sárgarépát töltünk, valamint kiegészíthetjük friss korianderrel, mentával, rukolával vagy más zöldsalátával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.