chili&vanília

Bánh mí

Gasztro

Hölgyeim és Uraim, bemutatom a világ - per pillanat - legfelkapottabb és egyben legfinomabb szendvicsét: a bánh mít. A kulináris passzátszelet fújó New Yorkot néhány éve már meghódította, és előbb-utóbb számíthatunk hazai megjelenésére is.

A világ egyik legjobb utcai ételeként is számon tartott szendvicset a francia és a vietnami gasztronómia fúziójának köszönhetjük: a huszadik század elején a francia gyarmatosítók vitték magukkal az akkori Indokínába a párizsi alapszendvicsüket: bagett és pástétom. Aztán a vietnamiak, akik számára a "francia szendvics" státusszimbólummá vált, elkezdték a maguk ízlésére formálni és izgalmassá tenni: a pástétomot fűszeres, sült sertéshús, ázsiai ízesítésű felvágottak, kolbászok, disznósajt váltotta fel, a bagett tésztájába rizsliszt került, a csemegeuborka helyett rizsecetes, pácolt zöldségek (pl. sárgarépa vagy jégcsapretek) ropogtak, végül nem maradhattak ki a vietnami konyhára oly jellemző zöldfűszerek sem. Az alábbi recept igazi partiképes változat, bagett helyett tekercsben: előre el lehet készíteni, ráadásul remekül szállítható. Aki még tovább szeretné fokozni az ízorgiát, kenje meg a tekercset (vagy bagettet) egy kevés pikáns citromzselével: csodás kontrasztot képez a többi alkotóelemmel.


Fotó: A szerző felvétele

Tekercs ötfűszeres csirkemájpástétommal és édes-savanyú sárgarépával

Ötfűszeres csirkemájpástétom

(16 kiadós szelet):

2 salottahagyma vagy fél vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma lereszelve

70 dkg csirkemáj (szív nélkül)

70 dkg darált sertéshús

2 teáskanál kínai ötfűszer-keverék,

só, bors

Édes-savanyú pácolt sárgarépa

1,25 dl rizsecet (vagy más nem túl savas, enyhe, pl. almaecet)

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

4-6 közepes sárgarépa, gyufaszálra szeletelve vagy durvára reszelve

Tekercsekhez: tortillalap, friss koriander vagy rukola, esetleg menta

A pácolt sárgarépához összekeverjük az ecetet, cukrot, sót és vizet, addig keverjük, amíg minden teljesen feloldódik. A sárgarépára öntjük, és zárt műanyag dobozban hűtőbe tesszük (3-4 hétig eláll).

A pástétomhoz a sütőt előmelegítjük 150 fokra. A megtisztított csirkemájat aprítógépbe tesszük és pürésítjük, de csak annyira, hogy kissé darabos maradjon. Egy nagy tálban összekeverjük a darált sertéshússal, a finomra aprított hagymával, a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel. A masszát egy 20°30 cm-es, téglalap alakú (pl. gyümölcskenyerek sütéséhez használt) sütőformába öntjük, majd egy tepsibe állítjuk. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a sütőforma 2/3-áig érjen. Kb. 1,5 óráig gőzöljük, amíg átsül. (Ha menet közben úgy látjuk, hogy a pástétom tetején nagyon sok folyadék gyűlik össze, azt közben leöntjük róla.) A pástétomot teljesen kihűtjük, majd alufóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük, így szépen szeletelhető lesz. A szendvics vagy tekercs összeállításakor a kenyérbe (vagy tortillába) fél-fél szelet pástétomot, kb. 1 evőkanálnyi pácolt sárgarépát töltünk, valamint kiegészíthetjük friss korianderrel, mentával, rukolával vagy más zöldsalátával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk