kertész lesek

Pest-Buda

  • kertész lesek
  • 2012. szeptember 9.

Gasztro

"Ez Buda, Magyarország fővárosa. A Vár olyan, mint a görög Athén vára, az Akropolisz! Milyen csodálatos kilátás ez! Szavakkal lefesteni nem lehet! Hogyan lehetne megírva érzékeltetni a napfényt, melyben ez a látvány a szemünk elé tárul.

A pesti Duna-part épületsora ott a part mentén, a paloták - micsoda élet és mozgalmasság! Magyar nemesi gavallérok, görög és zsidó kereskedők, katonák és parasztok: micsoda tolongás!" - lelkendezett 1842-ben Hans Christian Andersen, és ez egyszer igazat beszélt talán.

A jó hír az, hogy 170 év múltán is érvényesek többé-kevésbé a mesemondó szavai, kár, hogy a fülledt idő miatt csak árnyékból élvezhető a pesti panoráma. "Micsoda tolongás!" - kiálthatnánk mi is, ráadásul a tömeg nemcsak a Halászbástyát, de a környező éttermek teraszát is ellepte. Nekünk persze cseppet sem fáj, hiszen úgy tűnik, a kifejezetten "tourist menu"-re szakosodott restaurantokban gulyást mérnek gulyással, és már az is különlegességnek számít, ha befigyel egy tál halászlé.

Nem kell nagyon eltávolodni a Szentháromság tértől, máris sokkal levegősebb helyeket találni: az Alabárdos vagy a Fortuna ismerős nevek. Ugyanez áll a Pest-Budára is: az étlapon azt látni, hogy 1948-ban alapították, ami persze nem a legjobb előjel - műemlék házról (Fortuna utca 3.) lévén szó -, de mivel látjuk azt is, hogy a dizájn nem a több mint hatvan évvel ezelőtti hangulatot mutatja, nyilvánvaló, hogy itt most bármi megtörténhet.

A kiszolgálásra nem lehet rossz szavunk, már-már angol szerviz, de azért túlzásoktól nem kell tartani. A választék kifejezetten a magyar konyhára céloz, olykor mást is eltalál: a hűs paradicsomleves narancsos zellerrel (1190 Ft) nem csak kiváló frissítő. Ínyencségnek is mondhatnánk, bár csak a zellert vesszük ki belőle, a narancsot cseppet sem. A töltött paprikával (2870 Ft) viszont nem trükköztek. Épp olyan, mint odahaza, ami mindenképpen pozitívum a környékbeli éttermek gulyásdömpingjének fényében. Az ún. házi tokajis sült kolbászról (2180 Ft) meg azt mondhatnánk, hogy épp olyan, mint a sarki hentesnél. Milyen kár, hogy fűszeresebb a kelleténél. A kissé kellemetlen helyzetből a végeredményben ránk tukmált petrezselymes krumpli (650 Ft) szabadít meg. Régen ettünk ilyen nagyszerű burgonyát, sőt nem is jut eszünkbe, hogy ettünk-e valaha jobbat ennél - étteremben. A sor végén álló sárgabarackos habban (1290 Ft) ügyesen keveredik a fanyar a mézédessel, nem üli meg a gyomrot, épp csak megcirógatja. Ha az a feladat, hogy ismertessük meg egy külföldivel a magyar konyhát, a Pest-Buda tökéletes választás.

Figyelmébe ajánljuk