kertész lesek

Pest-Buda

  • kertész lesek
  • 2012. szeptember 9.

Gasztro

"Ez Buda, Magyarország fővárosa. A Vár olyan, mint a görög Athén vára, az Akropolisz! Milyen csodálatos kilátás ez! Szavakkal lefesteni nem lehet! Hogyan lehetne megírva érzékeltetni a napfényt, melyben ez a látvány a szemünk elé tárul.

A pesti Duna-part épületsora ott a part mentén, a paloták - micsoda élet és mozgalmasság! Magyar nemesi gavallérok, görög és zsidó kereskedők, katonák és parasztok: micsoda tolongás!" - lelkendezett 1842-ben Hans Christian Andersen, és ez egyszer igazat beszélt talán.

A jó hír az, hogy 170 év múltán is érvényesek többé-kevésbé a mesemondó szavai, kár, hogy a fülledt idő miatt csak árnyékból élvezhető a pesti panoráma. "Micsoda tolongás!" - kiálthatnánk mi is, ráadásul a tömeg nemcsak a Halászbástyát, de a környező éttermek teraszát is ellepte. Nekünk persze cseppet sem fáj, hiszen úgy tűnik, a kifejezetten "tourist menu"-re szakosodott restaurantokban gulyást mérnek gulyással, és már az is különlegességnek számít, ha befigyel egy tál halászlé.

Nem kell nagyon eltávolodni a Szentháromság tértől, máris sokkal levegősebb helyeket találni: az Alabárdos vagy a Fortuna ismerős nevek. Ugyanez áll a Pest-Budára is: az étlapon azt látni, hogy 1948-ban alapították, ami persze nem a legjobb előjel - műemlék házról (Fortuna utca 3.) lévén szó -, de mivel látjuk azt is, hogy a dizájn nem a több mint hatvan évvel ezelőtti hangulatot mutatja, nyilvánvaló, hogy itt most bármi megtörténhet.

A kiszolgálásra nem lehet rossz szavunk, már-már angol szerviz, de azért túlzásoktól nem kell tartani. A választék kifejezetten a magyar konyhára céloz, olykor mást is eltalál: a hűs paradicsomleves narancsos zellerrel (1190 Ft) nem csak kiváló frissítő. Ínyencségnek is mondhatnánk, bár csak a zellert vesszük ki belőle, a narancsot cseppet sem. A töltött paprikával (2870 Ft) viszont nem trükköztek. Épp olyan, mint odahaza, ami mindenképpen pozitívum a környékbeli éttermek gulyásdömpingjének fényében. Az ún. házi tokajis sült kolbászról (2180 Ft) meg azt mondhatnánk, hogy épp olyan, mint a sarki hentesnél. Milyen kár, hogy fűszeresebb a kelleténél. A kissé kellemetlen helyzetből a végeredményben ránk tukmált petrezselymes krumpli (650 Ft) szabadít meg. Régen ettünk ilyen nagyszerű burgonyát, sőt nem is jut eszünkbe, hogy ettünk-e valaha jobbat ennél - étteremben. A sor végén álló sárgabarackos habban (1290 Ft) ügyesen keveredik a fanyar a mézédessel, nem üli meg a gyomrot, épp csak megcirógatja. Ha az a feladat, hogy ismertessük meg egy külföldivel a magyar konyhát, a Pest-Buda tökéletes választás.

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.