Tartalom

(2012-08-09)

Publicisztika
Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Unintelligens unortodox

Hogyér' adja, kedveském? 100-ér'?! De hisz' a mi államunk kötvénye csak 98-ba' kóstál! Ja, hogy a magyar papír több kamatot ígér, mint a török? De mi van, ha mégsem fizet? Azt mondja, hogy eddig a magyar állam mindig korrekten fizetett? Egye fene, adja ide, elviszem 99-ért! De csak mert az az ember, akinek a képét rárajzolták, emlékeztet az öcsémre, éppolyan szép, félázsiai pónemje van, mint neki...

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Ex oriente vis

A nap persze továbbra is keleten kel, s vele a fény is onnan jő, de ezek mint metaforák szembeötlően kimentek a divatból. Helyettük, ha kelet, akkor az erőre asszociálunk, amely nagy falat épít, folyókat fordít vissza, rengetegen van, s legfőképpen termel, rogyásig.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Free Pussy Riot!

Két mondat a zsarnokságról. Mind a kettő a londoni olimpiára dzsúdómeccset nézni érkező Vlagyimir Putyin szájából hangzott el, egy újságírói kérdésre válaszul.

A szerk.

A rossz zsidó

Lenhardt Balázs ex-jobbikos képviselő izraeli zászlót égetett tegnap a Külügyminisztérium előtt. A Jobbik azzal határolódott el tőle, hogy az esemény "a cionizmus világméretű, manipulációra, hamisításra és lejárató kampányokra épülő lényegének" segített. Mi a Jobbik és a fajelmélet különös viszonyát már nyáron kielemeztük. Cikkünk most is aktuális.

Külpol

Új alkotmány Szomáliában

Külpol

Álomvilág

Mogadisuban múlt szerdán majdhogynem közfelkiáltással fogadták el Szomália új, tartalmában kifejezetten demokratikusnak nevezhető alkotmányát. Miközben a raktárszerű, erősen őrzött ülésteremben a szónokok a régóta várt béke eljöveteléről szóltak emelkedett hangon, két öngyilkos merénylő is megtámadta az épületet. Egyikük felrobbantotta magát, megsebesítve több rendőrt, a másikat lelőtték.

Belpol

Jön a mindennapi testnevelés

Belpol

Majd valahol futnak

A közszolgálati televízió immár társadalmi célú reklámmal is népszerűsíti a mindennapos testnevelés szeptemberi bevezetését. Az intézkedés részleteiről azonban még az érintettek sem tudnak sokat.

Jön az előzetes regisztráció

Belpol

Hulljon a mérgese

Orbán Viktor immár kész tényként tálalta korábbi ötletüket: csak az vehet részt a 2014-es parlamenti választásokon, aki előzetesen regisztrálja magát. A Fidesz nagyon biztosra akar menni.

A közoktatás igazgatási szervezeteinek átszabása

Belpol

A Balog Zoltán Alapkezelő

Augusztus 16-i hatállyal megszűnik a közoktatás modernizációjának egyik legfontosabb intézményi szereplője, az uniós források "kipályáztatásáért" felelős Wekerle Sándor Alapkezelő. Illetve nem szűnik meg, hanem részben beolvad egy másik intézménybe, ami viszont megszűnik, hogy aztán a Balog Zoltán vezette minisztérium háttérintézményeként keljen új életre. A bonyolult történet magyarázata egyszerű, a következményei súlyosak.

Szereposztás az átalakított Orbán-kormányban

Belpol

Még centrálisabb erőtér

A mindössze nyolc minisztériummal működő Orbán-kabinet már indulásakor az újkori magyar demokrácia legerőteljesebben központosított kormányának számított. A ciklus félidejét elhagyva még centralizáltabb működésre tért át az apparátus. Az átszervezés középpontjában Lázár János áll.

Ötletpályázat Budapest kis olimpiai központjára

Belpol

Na végre! Még egy stadion!

Elkészültek az első tervek az "Új Nemzeti Stadiont" is magába foglaló komplexumra. A koncepció elhibázott, módosítani nem engedik, de legalább mindenképpen iszonyú drága lesz.

Gazdaság

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke

Gazdaság

"A kormány nem érti a bankok jelentőségét"

Amikor a világon mindenütt az adósságcsökkentés a prioritás, a keresletélénkítő programoknak nincsen érdemi hatásuk. Ezért a kormány a kiszámíthatósággal és a fenntartható költségvetési politikával tehetné a legtöbbet - és ennyit vár el a magyar sikerben ugyanúgy érdekelt EU-IMF páros is. Az alelnököt az MNB függetlenségéről, a devizatartalékról és a jegybankra kivetendő tranzakciós adóról is kérdeztük.

Könyv

Könyv

Könyv

Bozsik Péter: A pálinka dicsérete és más történetek

A cím igen vonzó. Azt hihetnénk, végre egy könyv, amelyik nem mardossa a magyar nép lelkét, hanem simogatja. A mi szerzőnk, a mi irodalmunk, a mi pálinkánk. Azt sejteti, hogy mégiscsak van feloldozás ebben a félreeső európai zugban. És mekkorát tévedünk.

Könyv

Könyv

Pusztulásra ítélt, ami jó

Barnás Ferenc: Másik halál

Lassú, szaggatott ütemben indul Barnás Ferenc negyedik regénye, ami - a fül szerint - "egy regényciklus utolsó része". És csakugyan: ha akarjuk, olvashatjuk aMásik halált az előző regényekkel együtt.

Könyv

"Így nem vagyok hajlandó élni" - Barnás Ferenc író

A szép és a groteszk közelségének jellemzően kelet-európai hagyományát ünnepelte a The Times, mikor A kilencedik című regénye megjelent angolul. Új könyve kapcsán a személyességről, a személyiségről és az öngyilkosságról kérdeztük a rendkívül ritkán nyilatkozó írót.

Színház

Színház

Színház

"Az élet is derűs iskola lesz"

Krétakör: Mobil

Miközben odaföntről zuhognak ránk a különféle autokratikus és paternalista (nép)nevelési módszerek és parancsok - hogyan gondolkodjunk, mit szeressünk, mit tartsunk értéknek, hogyan neveljük gyerekeinket, miben higgyünk, mit ültessünk a kertünkbe, milyen újságot olvassunk, és milyen tévét nézzünk, és nem is sorolom tovább, pedig tudnám, a kultúrát, amely amúgy a maga indirekt módján a leghatékonyabb nevelési eszköz, magasról letojják "apáink".

Interjú

Színház

"Nem kellett dörgölőznöm"

Nagy Viktor, a Kultkikötő vezetője

Amíg a szomszédban a Négy férfi gatyában megy a nyári színpad műsorán, addig a balatonföldvári Kultkikötőben struktúrán kívüli színházi alkotócsoportok, színi egyetemisták vagy a budapesti Katona József Színház hoz létre új előadást, netán a remek színészek vezetésével minden évben megszervezett Összpróba felnőtt- és gyerektábor bemutatója látható.

Zene

mi a kotta?

Zene

Messziről jött ember

Múlt heti ígéretünkhöz híven követjük Zemplénbe a Liszt Ferenc Kamarazenekart, amely ápolva az 1992-ben általa életre hívott Zempléni Fesztivál tradícióját, szombaton Sosztakoviccsal dúsított romantikus koncertprogram keretében nyitja majd meg a kilencnapos és több településre kiterjedő rendezvénysorozatot (Sárospatak, református templom, augusztus 11., nyolc óra).

Film

DVD

Film

A lovagkor vége

Jonathan English: Lovagok háborúja - Harc a végsőkig

Elsőre természetesen szörnyű az Ironclad címének magyar kiszerelése, pedig többszörösen is fedi a lényeget, valóban lovagok tusakodnak benne, s egynémelyük kétségkívül a végsőkig. A lényeg azonban az, hogy minden harc a végső immár: addig él ugyanis a mozi, míg léteznek benne az olyan ősi mesterségek, mint a lovagi is.

Film

Film

Darínra várva

Milagros Mumenthaler: Nyitott ajtók, ablakok

Kezdetben vala a ház. Egy nagy családi ház, egy nagy családi krízissel, kertre néző nagy ablakokkal és magukba néző nagy lányokkal. A lányok hárman vannak, a krízis egyedül, ám utóbbi áll nyerésre.

Tévé

Film

Tavalyi lecsó

Balatoni nyár - A köztévé reggeli műsora

Az olimpiát nézzük, mint mindenki, aki magyar, illetve mint az a szerencsétlen is, aki nem az, drukkolunk, öntudatlan is erősítjük nemzeti tudatunk, viszont elkalandozunk néha, és szorítunk akármi nemzet fiának (lányának, leginkább), na, ez tovább így nem mehet, az nem úgy van, hogy magyar vagy és annyi. A magyarságunkat is edzeni kell.

tévésmaci

Film

Szamarak szigete

Amikor Sztupa és Troché azt kutatták, hogyan is jutunk a csillagokba, többlépcsős munkatervet eszeltek ki. Mivel abban hamar megegyezésre jutottak, hogy a csillagok az éjszakai dombok mögött a legszebbek, kellett először is egy dombra néző ház. Vegyék meg vagy béreljék ki?

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Udvariassági látogatás

Victor Vasarely, Denise René és a geometrikus absztrakt művészet kalandja Magyarországon

A fókuszban elvileg és protokollárisan Vasarely áll, valamint az a szerep, amelyet a magyar művészet történetében egyedülálló külföldi karriert elérő művészként betölt. Ezt a sikert azonban nehezen érhette volna el, ha nincs a vele szerelmi és szakmai viszonyban is álló, energikus galerista, a néhány hete elhunyt Denise René, aki rendelkezett a helyi tőke előnyével, internacionális módon közelítette meg az absztrakt művészet jelenségét, és különleges helyet vívott ki galériájának a figurativitás iránt sokkal inkább fogékony párizsi környezetben.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Bánh mí

Hölgyeim és Uraim, bemutatom a világ - per pillanat - legfelkapottabb és egyben legfinomabb szendvicsét: a bánh mít. A kulináris passzátszelet fújó New Yorkot néhány éve már meghódította, és előbb-utóbb számíthatunk hazai megjelenésére is.

kertész lesek

Gasztro

Pest-Buda

"Ez Buda, Magyarország fővárosa. A Vár olyan, mint a görög Athén vára, az Akropolisz! Milyen csodálatos kilátás ez! Szavakkal lefesteni nem lehet! Hogyan lehetne megírva érzékeltetni a napfényt, melyben ez a látvány a szemünk elé tárul.

Sport

Dopping és sport

Sport

Ilyen a koksz

Az ún. doppingszer nagyon is különböző vegyületeket, hatóanyagokat tartalmaz. Korántsem egyértelmű, hogy mindnek itt volna a helye.

Riport

Nagyfa

Riport

Börtön a szabadban

Valaha uradalmi major volt, később mezőgazdasági rabfoglalkoztató. A hetvenes évek közepétől az itt zajló kényszergyógykezeléssel próbáltak véget vetni az alkoholizmusnak. Jelenleg újra börtön, de itt ápolják a krónikus beteg elítélteket is.

Börtönmúzeum Sátoraljaújhelyen

Riport

Jobb lator

Hóhérok és meggyötört viaszbábuk ma már számos kínzókamra-panoptikumban borzongatnak, a hazai büntetés-végrehajtás múzeumának azonban nem a szórakoztatás, hanem a szakszerű ismeretterjesztés a célja.