étel, hordó

Bar Ladino

  • ételhordó
  • 2013. február 9.

Gasztro

Nevükben nyelvjárást használnak, a ladino ugyanis "egy középkorban elszakadt, régies kasztíliai spanyol nyelvváltozat, amely kiűzött zsidó családok ajkán máig fennmaradt".

Ugyanakkor elvétve sem találni Hispánia környékén olyat, aki így beszélne. Az alig több mint százezer ladino nyelvű otthona Kisázsia, ráadásul elég régóta, hisz a török hódoltság idején még Budán is divatban volt. Évszázadok múltán viszont a Dob utcában működő vendéglátóhely (az Akácfa és a Kertész utca között) próbál divatba jönni. Mindennek persze semmi köze a ladinóhoz: a konyha inkább vegyes tüzelésű, esténként meg lemezlovasok fűtik a népet. Mielőtt meglátogattuk, sok jót hallottunk róla, elsősorban a koszt/árfekvés tekintetében.

Délután háromkor a személyzeten kívül nem látni embert. Reméljük, hogy a kiszolgáló hölgyet az érdektelenség zaklatta fel, olyan sértődött arcot vág érkezésünkre, mintha szellemek lennénk: mielőtt az ételre terelnénk a szót, véletlenül meg nem kérdezné, hogy esetleg innánk-e valamit. Végül a napi leves mellett döntünk - hideg vagy meleg szilva -, ám az asztalunkhoz gőzölgő halászlé érkezik. Második nekifutásra már zökkenőmentes a kiszolgálás, sőt a leves (390 Ft) is jó (hidegen), ráadásul a következőnek rendelt töltött káposzta (950 Ft) is várakozáson felüli. Ugyanezt nem mondhatjuk el a meglehetősen neutrális rozmaringos csirkemellről (890 Ft), harminc évvel ezelőtt a Láng Gépgyár étkezdéjében november 6-án szolgáltak fel hasonlót. Most: elmegy.

Ahogy mi két héttel később. Úgy látszik, 2013 udvariasabb kiszolgálással köszöntött a Bar Ladinóra, ami nyilván örömteli fejlemény. Az már bizonyára kevésbé, hogy a maceszgombóclevesből (790 Ft) csak a maceszgombóc hiányzik, a pótlásra percekig várunk, de sebaj, legalább előttünk hűl megfelelő hőfokúra az amúgy átlagos csirkehúsleves. Lencsefőzeléket (990 Ft) muszáj ilyenkor enni, megesszük. Ellenben a dús hátszínsteaket (2190 Ft) ügyesen készítik, bár leheletnyivel lehetne omlósabb.

A gesztenyepüré (490 Ft) viszont szégyen és gyalázat: tejszínhab ágyon két gombóc massza - ilyet az oviban csinálnak a gyerkőcök anyák napjára, s a fele biztosan a kukában köt ki.

Neked ajánljuk