chili&vanília

Édes savanyú

  • chili&vanília
  • 2013.02.09 15:01

Gasztro

Fűszeres-ecetes birsalma.

Maradt először is egy fél fej lila káposzta (szilveszteri párolt káposztának ment az egyik fele).
Nyers saláta készült belőle - friss, üde -, amely kitűnő maradék sültek mellé, vagy csak úgy magában: a gyalult káposztát besóztam, állni hagytam, átöblítettem. Az öntethez összekevertem egy doboz tejfölt öt deka gorgonzolával, két teáskanál magos mustárral, aztán összeforgattam a káposztával és három felkockázott körtével. Tetején zölddió-befőtt. A savanyú káposztából a nagy sikerre való tekintettel még egyszer korhelyleves lesz, sok füstölt csülökkel, a végén megint belereszelek két céklát, így szép pink színűre vált. Végül ott van az a sok szép birsalma. Az egyik gyömbéres csirkemellhez kell, amihez sok hagymát karamellizálok majd fahéjjal és gyömbérrel, mézzel. A csirkével és a puha birssel összepirítva lenyűgöz mindenkit. A másikból kevés lével készül befőtt, és kacsamellbe töltöm. Kettőt a sütőbe teszek, a közepét megtöltöm barna cukorral, vajjal, kardamommal és mazsolával, két óra alatt bódítóra sül, törökös. Pürésítve, sok reszelt tormával keverve főtt marha mellett szerepel majd. A birsalmás libaleves külön sztorit kap, mert az elmúlt év egyik legnagyobb dobása. Addig viszont savanyítunk: a fűszeres, ecetes lében eltett birs fenomenális, legjobban sült húsok és disznótoros mellé passzol. Más alapanyag nem maradt, az év üres kamrával indul.


Fűszeres-ecetes birsalma

Hozzávalók (2 üveg)

5 dl rizs- vagy almaecet

2,5 dl víz

1 citrom leve

1 kávéskanál só

20 dkg cukor

5 szelet friss gyömbér

2 csillagánizs

10 szem szegfűbors4 nagy birsalma

Az ecetet (az almaecet olcsóbb, a rizsecet finomabb), a vizet, a citromlevet, a sót és a cukrot erős lángon összeforraljuk (érdemes ablakot nyitni/szellőztetni, mert az ecet nagyon erős tud lenni). Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst és a szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve - immár takarékon - főzzük. Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. A már előkészített szeleteket citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak. A fűszeres, ecetes lében addig főzzük őket, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek - kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét! A gyömbért eltávolítjuk. Befőttesüvegbe vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk