chili&vanília

Édes savanyú

Gasztro

Fűszeres-ecetes birsalma.

Maradt először is egy fél fej lila káposzta (szilveszteri párolt káposztának ment az egyik fele).
Nyers saláta készült belőle - friss, üde -, amely kitűnő maradék sültek mellé, vagy csak úgy magában: a gyalult káposztát besóztam, állni hagytam, átöblítettem. Az öntethez összekevertem egy doboz tejfölt öt deka gorgonzolával, két teáskanál magos mustárral, aztán összeforgattam a káposztával és három felkockázott körtével. Tetején zölddió-befőtt. A savanyú káposztából a nagy sikerre való tekintettel még egyszer korhelyleves lesz, sok füstölt csülökkel, a végén megint belereszelek két céklát, így szép pink színűre vált. Végül ott van az a sok szép birsalma. Az egyik gyömbéres csirkemellhez kell, amihez sok hagymát karamellizálok majd fahéjjal és gyömbérrel, mézzel. A csirkével és a puha birssel összepirítva lenyűgöz mindenkit. A másikból kevés lével készül befőtt, és kacsamellbe töltöm. Kettőt a sütőbe teszek, a közepét megtöltöm barna cukorral, vajjal, kardamommal és mazsolával, két óra alatt bódítóra sül, törökös. Pürésítve, sok reszelt tormával keverve főtt marha mellett szerepel majd. A birsalmás libaleves külön sztorit kap, mert az elmúlt év egyik legnagyobb dobása. Addig viszont savanyítunk: a fűszeres, ecetes lében eltett birs fenomenális, legjobban sült húsok és disznótoros mellé passzol. Más alapanyag nem maradt, az év üres kamrával indul.


Fűszeres-ecetes birsalma

Hozzávalók (2 üveg)

5 dl rizs- vagy almaecet

2,5 dl víz

1 citrom leve

1 kávéskanál só

20 dkg cukor

5 szelet friss gyömbér

2 csillagánizs

10 szem szegfűbors4 nagy birsalma

Az ecetet (az almaecet olcsóbb, a rizsecet finomabb), a vizet, a citromlevet, a sót és a cukrot erős lángon összeforraljuk (érdemes ablakot nyitni/szellőztetni, mert az ecet nagyon erős tud lenni). Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst és a szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve - immár takarékon - főzzük. Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. A már előkészített szeleteket citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak. A fűszeres, ecetes lében addig főzzük őket, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek - kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét! A gyömbért eltávolítjuk. Befőttesüvegbe vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.