Maradt először is egy fél fej lila káposzta (szilveszteri párolt káposztának ment az egyik fele). 
Nyers saláta készült belőle - friss,  üde -, amely kitűnő maradék sültek mellé, vagy csak úgy magában: a  gyalult káposztát besóztam, állni hagytam, átöblítettem. Az öntethez  összekevertem egy doboz tejfölt öt deka gorgonzolával, két teáskanál  magos mustárral, aztán összeforgattam a káposztával és három  felkockázott körtével. Tetején zölddió-befőtt. A savanyú káposztából a  nagy sikerre való tekintettel még egyszer korhelyleves lesz, sok füstölt  csülökkel, a végén megint belereszelek két céklát, így szép pink  színűre vált. Végül ott van az a sok szép birsalma. Az egyik gyömbéres  csirkemellhez kell, amihez sok hagymát karamellizálok majd fahéjjal és  gyömbérrel, mézzel. A csirkével és a puha birssel összepirítva lenyűgöz  mindenkit. A másikból kevés lével készül befőtt, és kacsamellbe töltöm.  Kettőt a sütőbe teszek, a közepét megtöltöm barna cukorral, vajjal,  kardamommal és mazsolával, két óra alatt bódítóra sül, törökös.  Pürésítve, sok reszelt tormával keverve főtt marha mellett szerepel  majd. A birsalmás libaleves külön sztorit kap, mert az elmúlt év egyik  legnagyobb dobása. Addig viszont savanyítunk: a fűszeres, ecetes lében  eltett birs fenomenális, legjobban sült húsok és disznótoros mellé  passzol. Más alapanyag nem maradt, az év üres kamrával indul. 
 
 Fűszeres-ecetes birsalma
Hozzávalók (2 üveg)
5 dl rizs- vagy almaecet
2,5 dl víz
1 citrom leve
1 kávéskanál só
20 dkg cukor
5 szelet friss gyömbér
2 csillagánizs
10 szem szegfűbors4 nagy birsalma
Az ecetet (az almaecet olcsóbb, a rizsecet finomabb), a vizet, a citromlevet, a sót és a cukrot erős lángon összeforraljuk (érdemes ablakot nyitni/szellőztetni, mert az ecet nagyon erős tud lenni). Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst és a szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve - immár takarékon - főzzük. Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. A már előkészített szeleteket citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak. A fűszeres, ecetes lében addig főzzük őket, amíg nagyjából megpuhulnak, de még feszesek - kb. 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét! A gyömbért eltávolítjuk. Befőttesüvegbe vagy műanyag dobozba szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com


 
                                 
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                        