étel, hordó

bEAT – Székesfehérvár

  • ételhordó
  • 2019. július 27.

Gasztro

Valaha Fehérvár egyik leghangulatosabb tere volt a Vörösmarty tér, de a szocialista városrendezés ezt sem kímélte. Földszintes házait eltüntették, aztán kétszer két sávos „autópályával” vágták ketté. Ennek lett a következménye, hogy a tér egyik oldala továbbra is a műemlékjellegű városképet gazdagítja, a másik meg a sivár, paneles nagyvárost, mit sem változtat ezen, hogy néhány régi épület a csodával határos módon megmaradt. Úgy tűnik, hogy a Sütő utca sarkán álló ház is ezek közé tartozik, bár nem vennénk rá mérget. A boltívekkel szegélyezett, tornyos épület bizonyos szocreál vonásokat mutat, egy hatvanas évek közepén lőtt képeslapon elmosódva látni rajta a Béke kávézó feliratot.

De most száz méterekről is ki lehet szúrni a nagyméretű, fekete-fehér-piros cégtáblát, amelyre azt írták „bEAT – ÉTTEREM ÉS MÁS”, alatta külön is áll egy nagy piros „b” betű – mindez nemcsak a szóvicc miatt zavarba ejtő. A tipográfia nagyon hasonlít a Beats by Dre márkájú fejhallgató logójáéra, ezért elsőre tényleg azt hittük, hogy ez valami híradástechnikai bolt.

Odabent persze más a felállás. A nyers téglafalak, a boltívek kolostori hatását jól ellensúlyozzák a modern bútorok, a neonfényes bárpult. „Az aktuális nemzetközi trendeket akartuk ötvözni a klasszikus magyaros konyhai világgal” – olvassuk a beharangozóban, s e vállalás a wasabis hideg meggylevessel (1090 Ft) formát is ölt. A friss gyümölcs ízét nem nyomja el a szúrós mustár, azaz a leves éppen annyira különleges, hogy ne váljon hátborzongatóvá. A rakott krumplira (3290 Ft) mondhatnánk azt is, hogy „egymás mellé rakott”, ugyanis a hozzávalók külön-külön vannak a tálon, de sokkal fontosabb, hogy minden ízükben tökéletesek. A krumpli a szélén ropogós, középen szinte olvad, a tejfölhab könnyű és friss, a vékonyka kolbász pont annyira csíp, hogy kellemes legyen, és kapunk még két, tökéletesen elkészített lágy tojást is… Savanyúnak kovászolt spárgát (690 Ft) kérünk, ami szintén kiváló, csak épp ugyanolyan ízű, mint a kovászos uborka. A „máshogy gubának” nevezett édesség (1490 Ft) annyiban emlékeztet az eredetire, hogy adnak mellé mákot, de mivel kifli helyett kuglóf, tej helyett pedig vaníliahab jár, nevezhetnék mákos kalácsnak is.

Neked ajánljuk