Tartalom

MaNcs 31. évf. 26. sz. (2019-06-27)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Közelítő ősz

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson részt vevők száma lapzártánk idején bőven túl van az 50 ezren, vagyis a megállapított érvényességi küszöbön. Hétfőn például 13 ezren szavaztak a három induló (Kálmán Olga, Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor) valamelyikére a Népszava beszámolója szerint. Az eredményt e sorok olvasásakor önök már ismerik, mi viszont ugyanezen sorok írásakor még nem – ám e tudás nélkül is leszűrhető néhány következtetés.

A szerk.

A szerk.

Csupa illendőségből

Állami pénzen, állami pénzből berendezett kúrszobában, szív alakú, állami, karmazsin kárpittal bevont állami kúrmatracon, állami munkaidőben basznak a tudósok! Az akadémikusok! Üzekedik az egész Akadémia!

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?

Filozófia és filozofálás

A jó múltkorjában felsoroltam néhány filozófust, de ha jól emlékszem, az öreg Manó (Immanuel) nem volt közöttük. Talán nem véletlenül – őtőle ugyanis nem szerettem volna, most sem szeretnék elhatárolódni.

Külpol

Orbánon és barátain bukott el az uniós klímacél

Külpol

Keresztbe feküdtek

Egyebek mellett a magyar kormány vétója miatt nem kötelezte el magát az Európai Unió a karbonsemlegesség 2050-es elérése mellett. Az uniós egység felbomlása a klímaváltozás elleni globális küzdelmet is visszavetheti.

Andrej Babiš, az üzletember

Külpol

Egy meg egy

Csehország második leggazdagabb embere, vagyonát a Forbes 3,7 milliárd euróra becsüli, ez mintegy három és félszerese a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonának.

Belpol

Szúnyoginvázió Magyarországon

Belpol

Vérszívók

A szúnyogirtás ugyan nem bomba üzlet, de elég méretes ahhoz, hogy „bizonyos szempontok” érvényesüljenek a tendereken.

Interjú

Belpol

Pikó András: "Nem tudom semmivel sem bezsarolni a pártokat"

Ki tudja, mióta hallgattuk őt a Klubrádión, főleg reggelente. Egy ideje azonban már nincs ott a hangja, belefogott a kampányba, mert a „nyóckerben” lenne polgármester. Az ismert újságíró függetlenként venné be a Fidesz egyik fővárosi bástyáját. A politikához vezető útjáról és elképzeléseiről a Mátyás téren beszélgettünk.

Interjú

Belpol

„Hadüzenet vagy dilettantizmus”

Miklós György, a Szülői Hang Közösség alapítója a közoktatásra mért újabb csapásokról

A közoktatási törvény módosításának tervezete megváltoztatná a magántanulói státus és a tanulókörök működésének feltételeit, elvenné a szülők és a pedagógusi kar jogát arra, hogy véleményezzék az igazgatóválasztást, és szigorítaná az óvoda-iskola átmenetet is. Indoklás nincs, 70-es évek van.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Hazafias dopping

Hungarikumszpotok a Kossuthon

Az a csodálatos a hungarikum fogalmában, hogy gyakorlatilag definiálhatatlan, bármire rá lehet húzni.

Zene

Lemez

Zene

Macskajáték dinamittal

Stray Cats: 40

A 80-as évek elején valóságos kis zenei forradalmat robbantott ki Brian Setzer gitáros, Lee Rocker bőgős és Slim Jim Phantom dobos triója, pedig semmi újat nem találtak ki.

Színház

Színház

Színház

Próbababák

Barabás Tibor, Darvas Szilárd, Gádor Béla: Állami Áruház

Úgy tűnt, a Városmajori Szabadtéri Színpadnak nem okozott nehézséget nézőterének megtöltése az Állami Áruház vendég előadására. Nem úgy, mint Pécsen, ahol a POSZT szervezői, arra hivatkozva, hogy nem fogynak eléggé a jegyek, egy hónappal a tervezett időpont előtt lemondták a kecskeméti színház előadását. Egy nappal azután, hogy megjelent róla a viktorozást is emlegető kritika a Revizor portálon.

Könyv

Könyv

Könyv

Meghaltak, mégis túlélték

Király Júlia: A tornádó oldalszele – Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Arról, hogy mi és miért történt a világválság alatt, számtalan publikáció és könyv született már. Magyarországot ráadásul különösen erősen érintette a válság, emiatt a 2008 utáni években számos esetben került a világ vezető lapjainak címoldalára.

Interjú

Könyv

„Mint amikor harcos ebek találkoznak”

Ungváry Rudolf író

Frissen megjelent regényében, a Balatoni nyaralóban egy 1885-ben épült badacsonyi ház és környezete történetét göngyölíti fel. A középpontban egy bortermelő zsidó családdal, a Balaton-felvidéken letelepült Lessner famíliával, a leszármazottakkal, az őket körülvevő miliővel és a változatos magyar valósággal a 18. század végétől napjainkig.

Könyv

Könyv

Minden lebomlik

Rafael Pinedo: Plop

Na, így kell megírni a civilizáció pusztulását! Rafael Pinedo egyetlen elkészült regénye (másik két, tervezett könyve korai halála miatt befejezetlen maradt), a Casa de las Américas díjjal elismert, 2002-es Plop úgy festi fel a posztapokaliptikus világot, hogy még nyelvezete is a leépült kultúrát tükrözi.

Tudomány

A szúnyogok élete és halála

Tudomány

Zümmög, csíp, szív

Valóságos hisztériát okozott a nyár eleji tömeges szúnyograjzás. Nehéz a vérszívókkal bírni, irtásuk pedig másra nézve is veszélyes.

Lélek

A születési sorrend és a személyiség

Lélek

Tényleg olyan szörnyű második gyereknek lenni?

Rengeteg szakcikk és gyereknevelési kötet állítja, hogy az elsőszülöttek intelligensebbek, de szorongóbbak, míg a második gyerekek szabadabbak, de éretlenebbek lesznek. A valóság persze ennél sokkal összetettebb.

Gasztro
Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Keserves araszolás pánikrohamtól pánikrohamig

Eufória

Az amerikai tinisorozatok már egy ideje kacérkodnak a sötétséggel, de olyan mélyen és szisztematikusan talán egyik sem túrt még a Z generáció szorongásaiba, mint az azonos című 2012-es izraeli sorozat alapján készült Eufória.