Bikás pub

  • ételhordó
  • 2015. április 6.

Gasztro

A kelenföldi Bikás park a 4-es metrónak köszönheti a nevét, de népi hagyomány nyomán. Viszont szó sincs évszázados tradícióról, az elnevezés az ottani lakótelepen élőktől származik. Alapja Kiss István Monda című, három szarvasmarhát ábrázoló szoborcsoportja, amit a szánkózódomb tetején avattak fel 1979-ben. Ám ezzel nem értünk a mese végére. Állítólag az eredeti tervekben szó sem volt a domborzati viszonyok mesterséges módosításáról, de mivel az építkezés idején egy teherautó (a mesemondók némelyike ZIL-t, mások IFA-t mond) annyira megsüllyedt a sárban, hogy „inkább hagyták a francba az egészet”. Utána ráhordták az összes szemetet, törmeléket, sittet, a végén az egészet betemették, s így keletkezett a nyolc méter magas domb.

A Bikás parkban azonban nem csak hegyet lehet mászni, van itt játszótér, futópálya, még szabadtéri kondigépek is, bár ez utóbbiak már a közelmúlt – minden bizonnyal a 4-es metróval összefüggő – nagyszabású felújítási munkálatainak a gyümölcsei. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a projekt keretében nemrégiben egy komplett sportközpontot is felhúztak ide, és ugyebár „ahol sportpálya van, ott sportvendéglőnek is kell lenni”.

A Bikás pub néven futó létesítmény megjelenésével nem okoz meglepetést. Tipikus, sportcsatornákra hangolt tévéfalas hely, ahol persze szó sincs egészséges táplálkozásról, sörökről, burgerekről annál inkább.

Még szép, hogy elsőre hideg kacsamájat (1120 Ft) kérünk „zsírjában, pirítóssal”, olyan, mintha a fagyasztóból húzták volna ki, de ha nem sózzuk agyon, akkor semmi íze nincs, ráadásul a máj elég rágós. Szerencsére a házias húslevessel (790 Ft) már nincsenek hasonló bajok, korrekt és unalmas. Már-már beletörődünk, hogy a jóllakáson (nagy adagok vannak) kívül másra nem számíthatunk, ám két „fitneszfogással” sikerül visszatéríteni jókedvünket. A dijoni kacsasaláta (1790 Ft) és a jázminrizses, kéksajtos, mandulás bundában sült csirkemell (2190 Ft) messze felülmúlja várakozásainkat, bár ez nem több annál, mint hogy a kifőzdei kosztnál egy fokkal jobb legyen. Két fokkal.

A sajttorta (750 Ft) teljesen rendben van. Főleg, ha az a rendben levés záloga, hogy a Ráday utcában sem adnának jobbat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.