Tartalom

(2015-03-05)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Elégtétel nélkül – Perek a lőrinci azbeszt miatt

Egyre felháborítóbb a lőrinci azbesztügy: miközben még mindig nem indult el a nagyjából 80 tonna veszélyes hulladék szakszerű elszállítása, a volt cementgyár területén található halálos anyag miatt megbetegedők pere lassan tragikomédiába fullad. Úgy tűnik, a haldokló felpereseket az állam nem veszi komolyan.

Publicisztika

Rév István

Publicisztika

Jobb, mint az eredeti II.

A királyi palota Varsóban, Berlinben és Budán

Aki nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen a budai palota és a vár újraépítésének tervein, azzal vigasztalhatná magát, hogy máshol is történt már ehhez fogható.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mellém, a sárba!

Orbán Viktor úgynevezett évértékelő beszédével túl sok foglalkoznivalónk éppenséggel nincs: majd’ minden szavával a híveit igyekezett megszólítani, s mi nem vagyunk azok.

A szerk.

A szerk.

Paks titka

Fejest ugrottunk a 30 vagy 50 évvel ezelőttbe, vagy valami még rosszabba.

Belpol

Interjú

Belpol

„Kezdődhet az árvácskázás”

Simon Mihály jogász, terepmunkás a gyámhatóság intézkedéseiről

„A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani” – mondja a törvény, ám a szakemberek szerint egyre több esetben – ha nem is hivatalosan – a szegénység miatt veszik el az anyáktól a gyermekeiket. A TASZ romaprogramjának munkatársával beszélgettünk.

Belpol

„Bizánci praktikák” - Interjú Klinghammer Istvánnal

2013 elején vele alakult az önálló felsőoktatási államtitkárság, de csak a választásokig szerződött. A Klinghammer István vezetésével kidolgozott koncepciót a kormány lesöpörte az asztalról; ő utólag úgy látja, sokak érdekét sérthette, és nem tudta kezelni helyettese politikai ambícióit sem.

Külpol

Nigéria

Külpol

Az ő kalifátusuk

Egyesek már egy Észak-Nigériától Csádon és Líbián keresztül egészen Szíriáig és Irakig ívelő hatalmas kalifátus rémképének kirajzolódását látják. Az iszlamista terjeszkedés déli végpontján, Nigéria határvidékén most nemzetközi együttműködéssel tervezik megállítani a Boko Haram előretörését.

Újabb politikai gyilkosság Oroszországban

Külpol

Kockázatkezelés

2015. február 27-én, moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor a Kreml tőszomszédságában megölték Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzék egyik vezéralakját. Kinek állt érdekében a gyilkosság?

Zene

Lemez

Zene

Keleti nyitás

Cecilia Bartoli – St Petersburg

A Pikk dáma című Csajkovszkij-opera második felvonásában II. (Nagy) Katalin cárnő érkezését várják a bálba, és nem is hiába: minden oroszok édesanyácskája végül valóban tiszteletét is teszi a derék Jeleckij herceg szentpétervári palotájában.

Interjú

Zene

„Budapest egy buborék”

Antonia Vai énekesnő

A Svédországban született magyar énekesnő gyorsan meghódította a budapesti éjszakai életet finom, folkos zenéjével – nyáron már a Müpában is látható lesz. Magyarországi tapasztalatairól kérdeztük.

Film

Film

Film

Kéjjel az omnibusz tetején

Tizenkét rendező: Rio, szeretlek!

Eleinte bármennyire is jó ötletnek tűnt, a Cities of Love című omnibuszfilmekből álló sorozat színvonala sajnos monoton csökkenő tendenciát mutat.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Popkoporsó

A Dús

A templomtérbe állított monumentális hasáb, a néhány hatalmas pannó, a vetítés, valamint a fényjáték, a sötétből hol kiderengő, hol kivillanó foltok, formák, feliratok a szó igazi értelmében teátrális impresszió gyanánt zuhannak a néző retinájára – klasszikus retinális művészettel állt elő Dús László (Duchamp morgását meg sem hallva), feliben-harmadában Gesamtkunstwerkkel, de legalábbis crossover dramaturgiával.

Színház

Színművészeti Egyetemek Miskolcon

Színház

Gonosz laboratóriumok

Idén harmadjára tartották meg a Miskolci Nemzeti Színházban a SZEM fesztivált. A sűrű programtól pisloghattak a résztvevők, mint az időközben kinn zajló nagy Kocsonyafesztivál zónaadagjában a béka.

Színház

Színház

Mit visel az ember?

Florian Zeller: Apa

Idős embert játszik egy hetven fölötti színész. A téma és annak színészi megfogalmazása is egyedülálló.

Könyv

Könyv

Könyv

Politikafrász

Horváth Györgyi: Utazó elméletek. Angolszász politizáló elméletek kelet-európai kontextusban

A mostani zord időkben, amikor haszontalannak vélt szakokat, sőt komplett bölcsészkarokat fenyeget a megszüntetés veszélye, a szakmabelieknek és a remény utolsó morzsáin tengődő értelmisé­gi­eknek is tanulságos olvasmány a hazai bölcsészettudomány elmúlt huszonöt évének változásait bemutató könyv.

Interaktív

Interaktív

Szegény emberek - Az I. világháború emlékműsorai a Kossuthon

Van abban valami félelmetes, ha az ember csak úgy, fél füllel, vacsorakészítés közben kapja el a Hősök naptára című mini sorozat éppen aktuális részét. A vicces nevű Zrínyi Miklós Nonprofit Kft. készítésében napi két percben jelentkező program szinte észrevétlenül lapul meg a sporthírek és az esti vitaműsor közötti senkiföldjén.

Gasztro
Tudomány
Lokál

Kik voltak az önkéntes rendőrök?

Lokál

Hivatalos személy a szomszédból

A rendszerváltás előtt nem a BKV-ellenőr számított a karszalagos közellenségnek, hanem a sokkal komolyabb jogosítványokkal rendelkező önkéntes rendőr.

Riport

Az iskolai szociális munka kálváriája

Riport

Félretolt segítők

Az állam nagyon akarja, de a döntő lépést valahogy soha nem sikerül megtenni. Hiába van egyre nagyobb szükség rá, hiába küzdenek az elismertetéséért hosszú évek óta a szakemberek, az iskolai szociális munkának egyelőre megfelelő törvényi szabályozása sincs.