chili&vanília

Tavaszváró

Gasztro

A hamarosan burjánzó tavaszi piac kínálatában több olyan zöldség is előfordul, amelyről nem is sejtjük, hogy más országokban milyen nehéz lenne hozzájutni. A karalábénak például számos nemzet csodájára jár, a spanyolok vagy az amerikaiak kíváncsian nézegetik, egzotikumnak vélik. A sóskának Franciaországon kívül csekély hagyománya van, többnyire ritkán beszerezhető, különleges fűszernövényként tartják számon, kivétel Németország, ahol számos receptje ismert. Ha megkérdezünk egy franciát, mi jut eszébe a sóskáról, akkor – a hagyományos francia sóskaleves után – szinte biztosan a híres Troisgros étterem sóskás lazacát nevezi meg. A mártáshoz fehérbort, vermutot, finomra aprított salottahagymát, halalaplevet, tejszínt forralnak össze, hozzáadják a tépett sóskát, végül vajjal teszik bársonyossá, némi citromlével még pikánsabbá. Mindkét zöldség különlegességszámba megy, ennek megfelelő az áruk is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen tavasztól mi mindig könnyen hozzájuthatunk zsenge sóskához és karalábéhoz. Az alábbi főzelékben a két zöldség találkozik – a sóska savanyítja a főzeléket, a tárkony teszi még izgalmasabbá. A hamarosan megjelenő medvehagyma sem kutya hozzá. Buggyantott tojással a legfinomabb.

 

Sóskás karalábéfőzelék buggyantott tojással
Hozzávalók (2-4 adag)

 

4 zsenge karalábé, meghámozva, felkockázva

6 dl leszűrt húsleves vagy víz

só, bors

15 dkg friss sóska, megpucolva

2 dl tejföl

1 evőkanál étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

6–8 levél friss tárkony, finomra aprítva

fél citrom leve

1 kávéskanál cukor

 

Lábasba tesszük az egyenletesen felkockázott karalábét, felöntjük a húslevessel vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk (kevésnek fog tűnni a folyadék, de a karalábé még rengeteg vizet ereszt a főzés során). Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult a karalábé, beleszórjuk a nagyobb darabokra aprított friss sóskát (azonnal összeesik, és elveszíti zöld színét). Kikeverjük a tejfölt azt étkezési keményítővel, hozzáadunk a főzőléből, elkeverjük, majd visszaöntjük a karalábéhoz, behabarjuk. Néhány percig keverjük, amíg kissé besűrűsödik, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a finomra aprított kaprot és tárkonyt, végül citromlével és kevés cukorral lekerekítjük az ízeket. Buggyantott tojással kínáljuk (ehhez kis lábasban vizet forralunk, majd levesszük a hőfokot, hogy a víz felülete éppen csak gyöngyözzön. Kis tálkába felütjük a tojást, ebből a vízbe csúsztatjuk, majd három perc múlva szűrőkanállal kiszedjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.