chili&vanília

Tavaszváró

  • chili&vanília
  • 2015. április 6.

Gasztro

A hamarosan burjánzó tavaszi piac kínálatában több olyan zöldség is előfordul, amelyről nem is sejtjük, hogy más országokban milyen nehéz lenne hozzájutni. A karalábénak például számos nemzet csodájára jár, a spanyolok vagy az amerikaiak kíváncsian nézegetik, egzotikumnak vélik. A sóskának Franciaországon kívül csekély hagyománya van, többnyire ritkán beszerezhető, különleges fűszernövényként tartják számon, kivétel Németország, ahol számos receptje ismert. Ha megkérdezünk egy franciát, mi jut eszébe a sóskáról, akkor – a hagyományos francia sóskaleves után – szinte biztosan a híres Troisgros étterem sóskás lazacát nevezi meg. A mártáshoz fehérbort, vermutot, finomra aprított salottahagymát, halalaplevet, tejszínt forralnak össze, hozzáadják a tépett sóskát, végül vajjal teszik bársonyossá, némi citromlével még pikánsabbá. Mindkét zöldség különlegességszámba megy, ennek megfelelő az áruk is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen tavasztól mi mindig könnyen hozzájuthatunk zsenge sóskához és karalábéhoz. Az alábbi főzelékben a két zöldség találkozik – a sóska savanyítja a főzeléket, a tárkony teszi még izgalmasabbá. A hamarosan megjelenő medvehagyma sem kutya hozzá. Buggyantott tojással a legfinomabb.

 

Sóskás karalábéfőzelék buggyantott tojással
Hozzávalók (2-4 adag)

 

4 zsenge karalábé, meghámozva, felkockázva

6 dl leszűrt húsleves vagy víz

só, bors

15 dkg friss sóska, megpucolva

2 dl tejföl

1 evőkanál étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

6–8 levél friss tárkony, finomra aprítva

fél citrom leve

1 kávéskanál cukor

 

Lábasba tesszük az egyenletesen felkockázott karalábét, felöntjük a húslevessel vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk (kevésnek fog tűnni a folyadék, de a karalábé még rengeteg vizet ereszt a főzés során). Fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult a karalábé, beleszórjuk a nagyobb darabokra aprított friss sóskát (azonnal összeesik, és elveszíti zöld színét). Kikeverjük a tejfölt azt étkezési keményítővel, hozzáadunk a főzőléből, elkeverjük, majd visszaöntjük a karalábéhoz, behabarjuk. Néhány percig keverjük, amíg kissé besűrűsödik, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a finomra aprított kaprot és tárkonyt, végül citromlével és kevés cukorral lekerekítjük az ízeket. Buggyantott tojással kínáljuk (ehhez kis lábasban vizet forralunk, majd levesszük a hőfokot, hogy a víz felülete éppen csak gyöngyözzön. Kis tálkába felütjük a tojást, ebből a vízbe csúsztatjuk, majd három perc múlva szűrőkanállal kiszedjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.