chili&vanília

Csak az alma

Gasztro

Manapság a világ egyik legnagyobb luxusa: a jó­ízű, érett állapotban leszedett, ropogós, lédús, savanykás alma. Igen ritkán lehet hozzájutni, aki olyan mázlista, hogy saját kertjében saját almafája terem bőségesen, nagyon szerencsésnek mondhatja magát, de annak is jó dolga van, akit szomszédja, barátja, kedves ismerőse ajándékoz meg egy nagy kosár érett almával. Kezdődhet a nagyszabású, tölteléktől túltengő almás piték, a fényes, szirupos bevonattal tündöklő tarte Tatinek – azaz fordított almatorták –, az elzászi, normandiai, bretagne-i, német, osztrák, amerikai almás sütemények sütési szezonja. A sült, töltött almák mindent belengő, behúzódásra késztető, meleg, fűszeres illata. A kacsasültek, almaborban párolt sült csirkék, almaszósszal tálalt tócsnik vonzó időszaka. Aztán, ha még mindig jó sok alma maradt, akkor el lehet készíteni az alábbi sült almakrémet. Az angolszász kulináris kultúra „almavajnak” (apple butter) nevezi, és valahol a főzött almapüré és sűrű almadzsem közötti félúton található. A főzése lassú, de nem túl munkaigényes, még hámozni sem kell hozzá az almát. A sütőben töltött órák alatt minden almaíz koncentrálódik, a püré egyre csak sűrűsödik és enyhén karamellizálódik. Nagyszerű palacsintában, rizskoch mellé, tejbegrízen, reggeli pirítóson vagy zabkásán, de érett sajtok, sültek, pástétomok mellett is kiváló.

 

Sült almakrém

Hozzávalók (4×2,5 dl-es üveghez)

 

2,5 kg alma (savanykás, lédús fajta a legjobb)

1 citrom leve

kb. 10 dkg finomítatlan nádcukor

¼ kávéskanál só

 

Az almát héjastul, magházasul nagyobb kockákra daraboljuk. Csak a szárát kell eltávolítani, minden más maradhat. Egy nagy lábasba tesszük a feldarabolt almát, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi, kb. 1 litert. Hozzáadjuk a citromlevet. Olyan edényt válasszunk, amelyben kényelmesen elfér ekkora mennyiség, ez legalább 4–5 literes lábas lesz). Kb. 40 perc alatt teljesen puhára főzzük, nem baj, ha egy része már kicsit szét is esik. Ha van passzírozónk (akár régimódi, akár paradicsom eltevéséhez használt tekerős), azon átpasszírozzuk. Ha nincs, akkor botmixerrel egy kicsit darabosra pürésítjük (nem teljesen), és sima szűrőn átpasszírozzuk. A cél, hogy a magokat, és a keményebb magházdarabkákat eltávolítsuk. Kb. 1,3 kg almapürét kapunk (a pontos mennyiség az alma fajtájától, víztartalmától stb. függ). A püréhez hozzáadjuk a nádcukrot (a mennyiség maximálisan az alma édességétől függ, akár teljesen cukormentesen is lehet készíteni), elkeverjük, majd egy vastag falú (lehetőleg öntöttvas) lábasba öntjük. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 3–3,5 óráig hagyjuk ott, ezalatt besűrűsödik, koncentráltabb, sötétebb lesz, kissé karamellizálódik. Közben óránként egyszer átkeverjük. Tűzhelyen is lehet készíteni, úgy nagyjából egy órával rövidebb idő alatt készül el, viszont jobban oda kell rá figyelni, és egy idő után erőteljesen „köpköd”. A sütőben való készítés kényelmesebb és biztonságosabb. Amikor elkészült, kis sót adunk hozzá. Üvegekbe töltjük. Ebben a formájában nem tartós, hűtőben úgy egy hónapig áll el, de a fagyasztást is jól bírja. Tartósíthatjuk is: a megtöltött, sterilizált üvegeket peremig érő, gyöngyöző vízben hőkezeljük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.