étel, hordó

Czikora (CZZ) – Salgótarján

  • ételhordó
  • 2014. november 23.

Gasztro

Valaha 50 ezer lakosú, irigyelt megyeszékhely volt Salgótarján, mi több, munkaerőhiánnyal küzdött. Ma jó, ha 30 ezren élnek itt, főleg idősek. Munka alig, a pusztulás annak ellenére megállíthatatlannak látszik, hogy az elmúlt négy évben ide is bőséggel jutott díszburkolat. A vendégforgalmat jól mutatja, hogy a helyi nagyszálló, a Hotel Karancs évek óta üresen áll, és a városközpontban, ahol szombat délután alig látni járókelőt, lámpással kell keresni valami éttermet. Két ajánlatot kapunk, az egyikben zártkörű rendezvény, a másikat, a kísértetszállóval szemközti CZZ vendéglőt, amit itt mindenki Czikorának nevez, alig találjuk. Egy ún. szolgáltatóházban rejtették el, de még a szomszédos ingatlanosnak is feltűnőbb portálja van. Mi tagadás, leginkább egy vállalati étkezdére emlékeztet, kívül-belül.

Az már elsőre világos, hogy az egyébként példás tisztaságú, szagtalanított hely nem formabontó megoldásaival próbálja magát a vendég szívébe lopni. Az étlapról az 1990-es évek köszönnek vissza, nemcsak az ételnevekben, az árfekvésben is. Mindenesetre a 350 forintos csontlevesre nem mondhatunk más, mint azt, hogy soha rosszabbat, míg a bányászszürke marhagulyás (850 Ft) – a névadást a pincér a „hangulat” szóval indokolja – sokkal előkelőbb helyen is világsztár lehetne. Sajnos nem mondhatjuk el ugyanezt a káposztás sztrapacskáról (850 Ft), gyári nokedlival dolgoztak, az egész leginkább egy félrement cvekedlit idéz. A sátánpecsenye (1450 Ft) olyan rettegett kombináció (brassóis, pirított májas tócsni), amelynek elfogyasztása elsőre inkább bátorságpróbának tűnik, ám felesleges az aggodalom. A cucc minden összetevőjéből a maximumot hozták ki, kevés választ el attól, hogy ne kérjük el a pofonegyszerűnek látszó, mégis különleges, olajmentes tócsni receptjét.

Mondanunk sem kell, hogy hatalmas adagokat kapunk. Elégedettségünket jól mutatja, hogy az üres tányérokat magunk mögött hagyva búcsúzunk Magyarország egyik legjelentéktelenebb külsejű, ám minden ízében szerethető éttermétől. Ráadásul a mennyiségi táplálkozás híveinek nemcsak holmi gulyásokkal és tócsnikkal kell beérniük, az étterem hétvégi speciális szolgáltatása, az ún. családi menü (5000 Ft) 2 liter csontlevest, 1 kiló frissensültet, 1 kiló köretet és fél kiló savanyúságot tartalmaz.

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)