chili&vanília

Pavlova

Gasztro

Ha megfelelően, odafigyeléssel készítjük, és ráérzünk a nagyszerűségére, akkor a Pavlova-torta egyáltalán nemcsak egy unalmas, száraz habcsók – aminek sokan gondolják –, hanem egy csodás desszert. Nevét az orosz balettművésznőről, Anna Pavlováról kapta, az ő tiszteletére kreálták, amikor Ausztráliában és Új-Zélandon lépett fel. Elsősorban az utóbbi országokban, illetve az angolszász kulináris világban népszerű édesség. Akkor jó, ha szépen szeletelhető, a külső kérge vékony, roppanós, a közepe pedig lágyan krémes és pillecukorszerű – az alábbi recept szerint pontosan ilyen lesz. Bármilyen szezonális gyümölcsöt halmozhatunk a tetejére tejszínhabbal vagy tejföllel kikevert mascarponeágyon. Nyáron bogyós gyümölcsök a nyerők, ilyenkor, az őszi időszakban pedig birsalmakompót, gránátalma vagy egzotikus gyümölcsök, úgymint mangó vagy ananász. Az egyik kedvencem a maracujás ananászragu. Ehhez egy kis lábasban összefőzzük 4 friss maracuja húsát egy zöldcitrom levével, 5 dkg mézzel és egy kis vaníliával. Pár percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Összeforgatjuk egy fél friss ananász felkockázott húsával. Alatta a kívül ropogós, belül krémes habcsók és a vaníliás sűrű krém – a világ egyik leglenyűgözőbb desszertje.

 

Pavlova-torta

Hozzávalók (8 szelethez)

 

5 nagy tojás fehérje, szoba-hőmérsékletű

20 dkg cukor

2 teáskanál étkezési keményítő

1 teáskanál fehérborecet

fél rúd vanília kikapart magjai

(vagy egy teáskanál vaníliakivonat)

1 kávéskanál étolaj

 

A tetejére:

50 dkg mascarpone

2 dl tejföl

5 dkg porcukor

fél rúd vanília kikapart magja

szezonális gyümölcsök

 

A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A tojásfehérjéket keverőtálba tesszük, és robotgépben vagy elektromos kézi keverővel elkezdjük felverni. Amikor már legalább háromszorosára nőtt a térfogata, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A cukor felénél belekeverhetjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vaníliát. Fényes, tömör, homogén hab a cél, amely stabilan megtartja a formáját. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, és egy tortaforma segítségével 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A kört egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, így nem ragad majd le a desszert. Ebbe halmozzuk spatula segítségével a tojásfehérjehabot. (Készíthetünk egyszemélyes mini Pavlovákat is, ez esetben a sütési időt 45 percre kell csökkenteni.) Sütőbe tesszük, és 75 percig sütjük-szárítjuk. Ezt követően kitámasztjuk a sütő ajtaját egy fakanállal, és így hagyjuk a Pavlovát teljesen kihűlni a sütőben. Ilyenkor a felülete kissé megrepedezik, de ez így van rendjén. A tetejére való krémhez lazán összeforgatjuk a mascarponét a tejföllel, a porcukorral és a vaníliával. Közvetlenül tálalás előtt a Pavlovára halmozzuk, erre jön a – bármilyen, szezonális – gyümölcs. Azonnal szeleteljük és fogyasztjuk. A krémmel és a gyümölccsel együtt hűtőben eláll egy napig, de veszít a ropogósságából, maga a habcsókalap viszont fémdobozban akár több napig is tárolható.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.