chili&vanília

Pavlova

Gasztro

Ha megfelelően, odafigyeléssel készítjük, és ráérzünk a nagyszerűségére, akkor a Pavlova-torta egyáltalán nemcsak egy unalmas, száraz habcsók – aminek sokan gondolják –, hanem egy csodás desszert. Nevét az orosz balettművésznőről, Anna Pavlováról kapta, az ő tiszteletére kreálták, amikor Ausztráliában és Új-Zélandon lépett fel. Elsősorban az utóbbi országokban, illetve az angolszász kulináris világban népszerű édesség. Akkor jó, ha szépen szeletelhető, a külső kérge vékony, roppanós, a közepe pedig lágyan krémes és pillecukorszerű – az alábbi recept szerint pontosan ilyen lesz. Bármilyen szezonális gyümölcsöt halmozhatunk a tetejére tejszínhabbal vagy tejföllel kikevert mascarponeágyon. Nyáron bogyós gyümölcsök a nyerők, ilyenkor, az őszi időszakban pedig birsalmakompót, gránátalma vagy egzotikus gyümölcsök, úgymint mangó vagy ananász. Az egyik kedvencem a maracujás ananászragu. Ehhez egy kis lábasban összefőzzük 4 friss maracuja húsát egy zöldcitrom levével, 5 dkg mézzel és egy kis vaníliával. Pár percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Összeforgatjuk egy fél friss ananász felkockázott húsával. Alatta a kívül ropogós, belül krémes habcsók és a vaníliás sűrű krém – a világ egyik leglenyűgözőbb desszertje.

 

Pavlova-torta

Hozzávalók (8 szelethez)

 

5 nagy tojás fehérje, szoba-hőmérsékletű

20 dkg cukor

2 teáskanál étkezési keményítő

1 teáskanál fehérborecet

fél rúd vanília kikapart magjai

(vagy egy teáskanál vaníliakivonat)

1 kávéskanál étolaj

 

A tetejére:

50 dkg mascarpone

2 dl tejföl

5 dkg porcukor

fél rúd vanília kikapart magja

szezonális gyümölcsök

 

A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A tojásfehérjéket keverőtálba tesszük, és robotgépben vagy elektromos kézi keverővel elkezdjük felverni. Amikor már legalább háromszorosára nőtt a térfogata, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A cukor felénél belekeverhetjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vaníliát. Fényes, tömör, homogén hab a cél, amely stabilan megtartja a formáját. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, és egy tortaforma segítségével 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A kört egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, így nem ragad majd le a desszert. Ebbe halmozzuk spatula segítségével a tojásfehérjehabot. (Készíthetünk egyszemélyes mini Pavlovákat is, ez esetben a sütési időt 45 percre kell csökkenteni.) Sütőbe tesszük, és 75 percig sütjük-szárítjuk. Ezt követően kitámasztjuk a sütő ajtaját egy fakanállal, és így hagyjuk a Pavlovát teljesen kihűlni a sütőben. Ilyenkor a felülete kissé megrepedezik, de ez így van rendjén. A tetejére való krémhez lazán összeforgatjuk a mascarponét a tejföllel, a porcukorral és a vaníliával. Közvetlenül tálalás előtt a Pavlovára halmozzuk, erre jön a – bármilyen, szezonális – gyümölcs. Azonnal szeleteljük és fogyasztjuk. A krémmel és a gyümölccsel együtt hűtőben eláll egy napig, de veszít a ropogósságából, maga a habcsókalap viszont fémdobozban akár több napig is tárolható.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Orbán-Magyar: Kötcsén indult be a kampány

A kötcsei piknik sokszereplős lett az idén: a Fidesz mellett a Tisza is szervezett eseményt. De vajon melyikük volt a meggyőzőbb: a Balatonőszöd vége táblától gyalogló Magyar Péter vagy a különgéppel repkedő, oroszlános képet mutogató Orbán Viktor?

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.