chili&vanília

Pavlova

Gasztro

Ha megfelelően, odafigyeléssel készítjük, és ráérzünk a nagyszerűségére, akkor a Pavlova-torta egyáltalán nemcsak egy unalmas, száraz habcsók – aminek sokan gondolják –, hanem egy csodás desszert. Nevét az orosz balettművésznőről, Anna Pavlováról kapta, az ő tiszteletére kreálták, amikor Ausztráliában és Új-Zélandon lépett fel. Elsősorban az utóbbi országokban, illetve az angolszász kulináris világban népszerű édesség. Akkor jó, ha szépen szeletelhető, a külső kérge vékony, roppanós, a közepe pedig lágyan krémes és pillecukorszerű – az alábbi recept szerint pontosan ilyen lesz. Bármilyen szezonális gyümölcsöt halmozhatunk a tetejére tejszínhabbal vagy tejföllel kikevert mascarponeágyon. Nyáron bogyós gyümölcsök a nyerők, ilyenkor, az őszi időszakban pedig birsalmakompót, gránátalma vagy egzotikus gyümölcsök, úgymint mangó vagy ananász. Az egyik kedvencem a maracujás ananászragu. Ehhez egy kis lábasban összefőzzük 4 friss maracuja húsát egy zöldcitrom levével, 5 dkg mézzel és egy kis vaníliával. Pár percig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Összeforgatjuk egy fél friss ananász felkockázott húsával. Alatta a kívül ropogós, belül krémes habcsók és a vaníliás sűrű krém – a világ egyik leglenyűgözőbb desszertje.

 

Pavlova-torta

Hozzávalók (8 szelethez)

 

5 nagy tojás fehérje, szoba-hőmérsékletű

20 dkg cukor

2 teáskanál étkezési keményítő

1 teáskanál fehérborecet

fél rúd vanília kikapart magjai

(vagy egy teáskanál vaníliakivonat)

1 kávéskanál étolaj

 

A tetejére:

50 dkg mascarpone

2 dl tejföl

5 dkg porcukor

fél rúd vanília kikapart magja

szezonális gyümölcsök

 

A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A tojásfehérjéket keverőtálba tesszük, és robotgépben vagy elektromos kézi keverővel elkezdjük felverni. Amikor már legalább háromszorosára nőtt a térfogata, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A cukor felénél belekeverhetjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vaníliát. Fényes, tömör, homogén hab a cél, amely stabilan megtartja a formáját. Egy tepsire sütőpapírt terítünk, és egy tortaforma segítségével 23 cm átmérőjű kört rajzolunk rá. A kört egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, így nem ragad majd le a desszert. Ebbe halmozzuk spatula segítségével a tojásfehérjehabot. (Készíthetünk egyszemélyes mini Pavlovákat is, ez esetben a sütési időt 45 percre kell csökkenteni.) Sütőbe tesszük, és 75 percig sütjük-szárítjuk. Ezt követően kitámasztjuk a sütő ajtaját egy fakanállal, és így hagyjuk a Pavlovát teljesen kihűlni a sütőben. Ilyenkor a felülete kissé megrepedezik, de ez így van rendjén. A tetejére való krémhez lazán összeforgatjuk a mascarponét a tejföllel, a porcukorral és a vaníliával. Közvetlenül tálalás előtt a Pavlovára halmozzuk, erre jön a – bármilyen, szezonális – gyümölcs. Azonnal szeleteljük és fogyasztjuk. A krémmel és a gyümölccsel együtt hűtőben eláll egy napig, de veszít a ropogósságából, maga a habcsókalap viszont fémdobozban akár több napig is tárolható.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.