Tartalom

(2014-10-22)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Amerika a barátunk, a barátunk, a barátunk

Hogy nagy a baj, azt már pénteken sejteni lehetett, amikor Szijjártó Péter azt mondta, hogy a magyar kormány teljes mértékben egyetért (értik? e-gyet-ért) az ellenzékkel abban, hogy nyilvánosságot szeretnének az ügyben – ezért is kérte a külügy jegyzékben az amerikai féltől, hogy ossza meg azokat a hiteles információkat, amik alapján korrupcióval vádolnak magyar köztisztviselőket és a kormányhoz közeli embereket.

A szerk.

A szerk.

Kegyelmezz, kegyelmezz – Ronggyá verte Ózdon a Jobbik a Fideszt

Mi már nem nagyon hiszünk a kisebbik rossz meséjében, pláne, ha azt a Fidesz és a Jobbik viszonylatában tálalják – maradnánk inkább a kutya és az eb analógiájánál. A megismételt ózdi csörte is ezt támasztja alá, s külön aktuálissá teszi három héttel ezelőtti szerkesztőségi jegyzetünket.

Publicisztika

Karsai László

Publicisztika

A történészek felelőssége

Válasz Gerő Andrásnak a Sorsok Háza ügyében

Gerő András úgy tesz, mintha nem értené Lázár Jánost (lásd: A felülről megosztott felelősség, Magyar Narancs, 2014. október 9.). Gerő szerint a nagy hatalmú politikus vétójogot akarna adni olyan nemzetközi és hazai zsidó szervezeteknek a Sorsok Háza állandó kiállítása koncepciójának kialakításában, amelyeknek „sem intellektuális, sem politikai felelősségük” nincs a magyar választók előtt.

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Az árulás vélelme

Vicces és jellemző, hogy a fordítást ferdítésnek mondó metafora maga is ferdítés: az eredeti traduttore / traditore játékát szellemesen, mégis elég tökéletlenül reprodukálja. Quod erat demonstrandum: baj van a fordítással.

Gazdaság

László Géza

Gazdaság

Csodaszarvas és hozzáadott érték

Modern gazdasági mítoszok

Mostanában a gazdaságról szóló beszédben elszaporodtak az olyan furcsa, eposzi fogalmak, mint a „világkormány”, a „szakrális nemzet”, „planetáris piac” vagy a „globális pénzügyi összeesküvés”. A hazai politikai elit is besegít, gondoljunk csak az ipari termelés szocialista eszményének reneszánszára vagy a bankcsatákról szóló haditudósításokra.

Külpol

Interjú

Külpol

„Fordítottak a helyzeten”

Jean-Damascène Gasanabo Ruandáról

A Kigaliban felállított Népirtás Kutatása és Dokumentálása Központ főigazgatója a több mint nyolcszázezer áldozatot követelő ­ruandai tömegmészárlás huszadik évfordulója alkalmából volt a Közép-európai Egyetem vendége. Nem a népirtásról, hanem az odáig vezető útról kérdeztük.

Korrupciós vádak kormányközeli személyek ellen

Külpol

Amerika üzen Orbánnak

Kormányközeli magánszemélyek beutazási tilalmát rendelte el az amerikai külügyminisztérium – adta hírül pénteken az USA budapesti nagykövetsége. Amerika nem akart nyílt diplomáciai hadviselésbe kezdeni, de az érintettek végül kikényszerítették.

Belpol

Kötelezettségszegési eljárás indul földügyben

Belpol

Szabálytalan szabályok

Kínos kérdésekre számíthat a magyar agrár- és külgazdasági diplomácia a hazánk termőföldügyi jogrendszere okán meginduló kötelezettségszegési eljárásban.

Nem jön a pénz a nagy Norvég Alapból

Belpol

Lázár elkártyázta

Miközben Lázár János civileket vádol irányított pénzosztással, diplomáciai csörtetései miatt 33 milliárdot bukhat az ország. A Miniszterelnökség szerint minden rendben a kormányzati kezelésű norvég alapok körül, a gyakorlatban azonban állnak a kifizetések.

Zene

Lemez

Zene

Rossz regény

Flying Lotus: You’re Dead!

Steven Ellison munkáit keresztül-kasul átfűzik az életrajzi elemek.

Mi lesz a Zenetudományi Intézettel?

Zene

Hamis hangok

Lajtha László hagyatékának sorsa még bizonytalan, de Bartók Béla örökösei már menekítik az archívumot, és ezen az sem segít, ha mégsem költöztetik ki talán túlságosan is vonzó jelenlegi épületéből a Zenetudományi Intézetet.

Koncert

Zene

Egyesült erővel

A Swans az A38-on

Már a felvezetés is erős: Pharmakon (civilben Margaret Chardier néven kellemes szöszke jelenség) vagy fél órát bolyong tébolyult boszorkaként a nézőtéren, fenyegetően kántál, s közben a hömpölygő, sötét elektronikus massza felkészít a rá következő órákra is.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Töredezett fájl

Kollektív ornamentika – Lepsényi Imre kiállítása

Az első pillanatban oly vonzónak látszó feladat, Lepsényi Imre kiállításáról írni, meglehető­ sen nehézzé és bonyolulttá válik, ha az ember túljut a látvány verbalizálásának valamifajta bevezetőre vagy előszóra emlékeztető szaka­ szán. Amint azonban arra kerül a sor, hogy a leírás elemzéssé vagy értelmezéssé bonyolódjon, a patentek, banalitások, sztereotípiák, köz­ helyek rengetegében alig is találjuk meg az ösvényt, mely elvezethetne bármiféle „fogalmi rendhez”– hogy stílszerűek legyünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Ismeretlen helyek

Zsidó-magyar együttélés a Lánchíd Rádióban

Már maga a tény is, hogy néha az éter legváratlanabb pontja felől érkezik meglepetés a rádióhallgató számára, elég erős érv az öreg médium mellett – akár a tévével szemben is.

Film

Film

Film

Ember embernek

Jean-Pierre Dardenne–Luc Dardenne: Két nap, egy éjszaka

Ez egy beszélő fejes film. Párbeszédekből áll. Ráadásul mindegyik párbeszéd ugyanazokkal a mondatokkal kezdődik, és ugyanaz a célja is. Sandra, a munkásasszony egy hétvégén végiglátogatja munkatársait, akik pénteken az ő sorsáról szavaztak.

Színház

Színház

Színház

Nonna Mia!

Joe DiPietro: A folyón túl Itália

„Az evés színpadon mindig kedves dolog” – mondja Gál színműíró, a Játék a kastélyban másodhegedűse, s persze tudják e fortélyt a valódi másod-, sőt harmadvonalbeli darabgyártók is. Tudja ezt az amerikai Joe DiPietro is, aki az evés, illetve a tukmáló etetés zajos-megható kisvilágát telepíti színpadra: négy italoamerikai nagyszülővel meg egy szabadulni vágyó, felnőtt unokával.

Interjú

Színház

„Már nem vagyok olyan fontos magamnak”

Lázár Kati színész

Eredetileg Lazarovitsnak hívják, és komikus tragikának nevezi magát. Anyai vonalról hozza magával a színjátszást. Utálja a hamisságot, a korral lekopott róla az önsajnálat. Most Jászai Mari bőrébe bújik, másrészt infantilis nagymamát játszik.

Színház

Színház

Szétkapcsolva

Robert Wilson a Vígszínházban

A kiváltságos Pilinszky Párizsban látta az akkor avantgárd rendezőt 1971-ben; a hatás óriási volt. A színháziak – fiatal rendezők, írók, nyughatatlan újat látni vágyók, akik képesek voltak hálózsákban egy előszobában aludni érte – pár évvel később Belgrádban, a BITEF fesztiválon találkozhattak vele, ami Kelet-Európa nyugatra néző kis ablaka volt. Halász Péterék pedig akkor, amikor már útban voltak a Nyugat felé, jegyük egy irányba szólt, az országból kiutasították őket.

Könyv
Gasztro
Tudomány
Lokál

Design Hét Budapest

Lokál

Felnőttjátszótér

Az önellátó konyha, a vasúti információs rendszer és az életmentő aknakereső persze nem játék, és csak látszólag nincs semmi közük a dizájnhoz.

Riport
Tévétorrent