Minden háziasszony álma: egyetlen tepsire ráhelyezünk mindent, betesszük a sütőbe, megsütjük, tálaljuk. Sem stressz, sem mosogatás. Természetesen nem mindegy, hogy mi és mikor kerül arra a bizonyos tepsire, az időzítés a kulcsa mindennek. Az alább ajánlott egytálétel egy egész tavaszi zöldségkollekciót felvonultat. Két előnnyel is bír: egyrészt csökken a burgonya aránya, így egészségesebb és változatosabb is lesz, másrészt remekül felhasználhatók a hétvégi piacozás során feltorlódott szezonális zöldségek. A többségük megsütve egészen új távlatokat nyit a zöldséghorizonton, a karalábé és főleg a retek így teljesen más identitást kap. A hasonló egytepsis fogásoknál egyedül az ütemezésre kell figyelni: a különböző hozzávalók olyan sorrendben kerüljenek bele, hogy mindnek megfelelő legyen az állaga. Itt három fázisban: először a csirke, utána a burgonya, a karalábé és a sárgarépa, végül a retek és az újhagyma. Tálalásnál élénkzöld petrezselymes joghurt frissíti az egészet.
Tavaszi tepsis csirke vele sült zöldségekkel
Hozzávalók (4 adag)
4 egész csirkecomb, alsó- és felsőcombra vágva
só, bors
0,5 dl olívaolaj
50 dkg újkrumpli
1 karalábé
4 új sárgarépa
1 csokor retek
1 csokor újhagyma
Tálaláshoz petrezselymes joghurt:
20 dkg görög joghurt
1 kis gerezd fokhagyma
só
2 nagy csokor petrezselyem
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkecombokat mindkét oldalukon megsózzuk, megborsozzuk (esetleg használhatunk valamilyen sült csirkéhez passzoló fűszerkeveréket vagy curryport is), és bedörzsöljük olívaolajjal. Egy nagy tepsire helyezzük, majd 20 percig sütjük. Közben előkészítjük a zöldségeket: az újkrumplit héjastul (mérettől függően) félbe- vagy negyedekbe vágjuk, a karalábét meghámozzuk, és nagyobb kockára vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk, és hosszában nagyobb hasábokra vágjuk. A zöldségeket egy uzsonnászacskóban összeforgatjuk olívaolajjal és sóval. 20 perc után kivesszük a csirkét, és a tepsire szórjuk a zöldségeket. 15 percig sütjük. Újra kivesszük, és harmadik ütemben hozzáadjuk az utolsó adag zöldséget: a negyedelt retkeket és a nagyobb darabokra szeletelt újhagymát (ezeket is összekeverjük kevés olívaolajjal). Ezeket is a tepsire szórjuk, és további 15 percig sütjük. Ez idő alatt az összes zöldség megsül, és enyhén megpirul. Miközben sül a csirke a zöldségekkel, elkészítjük a petrezselymes joghurtot: egy kancsóban botmixerrel összeturmixoljuk a joghurtot a petrezselyemmel, pici sóval és egy kicsi fokhagymagerezddel. Élénkzöld árnyalatú krémet kapunk, ezt akár a tepsire vagy a tálalóedényre, a zöldségek közé halmozzuk. Az egész egytálételt a petrezselymes joghurttal tálaljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu