étel, hordó

Erzsi mama konyhája

  • ételhordó
  • 2017. április 15.

Gasztro

Az Óperenciás-tengeren túl, Délbuda külsőn, ahol az Andor utca egyszerre Egér úttá változik, tilos a kanyarodás a környező utcákba! Így aztán mindenféle kacskaringókkal jutunk el célunkhoz, ami a különös utcanév miatt olyan, mint egy gyerekvers első sora: „Pajkos utca 60. alatt Erzsi mama konyhája…” A mesedélután az étlapon is folytatódik, Erzsi mama nem kevesebbet állít magáról, mint azt, hogy már előző nap készülődni kezd, levágja a tyúkokat, szed a kertben friss zöldséget, begyúrja a tésztát… Még szép!

Gúnyos mosolyunkat némiképp kiegyenesíti, hogy odabent hibátlan nénihangulat uralkodik, nemcsak az autentikus bútorok, falvédők és dekorációs edények miatt, de azért is, mert az egyik hokedlin a kosárban pár salátává olvasott Nők Lapja Évkönyve hever az 1980-as évekből. Szombat délután szinte telt ház van, s így a családi hangulatot az asztalok közt rohangáló gyereksereg is garantálja.

A „házilag kevert” padlizsánkrémről (1290 Ft) simán elhisszük, hogy nem a padlizsángyárban keverték, legfeljebb a mellé adott pirítós ront valamit az összképen. Az uram kedvenc levese (860 Ft) csak a nevében különleges: sima krumplileves tejföllel és kolbásszal, annak viszont első osztályú. Kakukktojásnak mondanánk az akácmézes gomolyasajtot salátaágyon (1860 Ft), amit inkább el tudnánk képzelni egy fitneszételbárban, mint a tyúkot vágó nagyi konyhájában. Főleg azért emlékezetes, mert látványra pont olyan, mint egy sült csirkemell. Ellenben a valódi, ún. lapcsánkás csirke sopszkasalátával (2190 Ft) a köret ellenére is otthoni kosztnak tűnik. Nem is a tisztességes hús, inkább a reszelt krumplis panír miatt, ilyennel általában nem szoktak bajlódni egy vendéglőben, pedig megérné a fáradságot.

A végén a túrógombócot (790 Ft) és a „pirosra sült” szilvalekvárral töltött derelyét (650 Ft) is megkóstoljuk. A gombóc tökéletes, a derelye viszont a látványpékségek kilós süteményeire emlékeztet, és az sem válik hasznára, hogy túlcukrozott vaníliaszószban úszik.

Figyelmébe ajánljuk

Buli a reggeli felfrissüléstől kifulladásig – így látják az idei Szigetet a Narancs fotósai

  • narancs.hu

Meglepő fesztiválszettek, fényes nappal is csapató bulizók, rengeteg por, a koncerten épp elénk beálló ismeretlen, neonfényekkel kivilágított ösvények, napközbeni workshopok, esti koncertek, hajnalig tartó bulik és sakk a WC-ben – a Sziget az idén is pont ugyanolyan őrült, mint a korábbi években. Mutatjuk a Narancs fotósainak legjobb képeit az idei fesztiválról! 

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.