Tartalom

(2017-03-16)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Bányarémek - Szélhámosság Farkaslyukon: a szén és a szegénység marad

Nem létező könyvvizsgálói jelentéssel, másfél milliárd forintnyi fiktív részvénnyel alapították a farkaslyuki bánya újranyitását ígérő részvénytársaságot. A cég tetemes adósságot és félbehagyott bányakutatást hagyott maga után. Meg becsapott, azóta is közmunkán tengődő munkavállalókat, akik hiába reménykednek a tárnák újranyitásában.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vissza?

„Most pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy olyan nagyon pályázni akarnék, még kevésbé kilincselnék vagy pedáloznék ezért. (…) Azt tudom magának mondani, hogyha szigorúan vesszük, már 2014-ben sem kapaszkodtam két kézzel ezért a székért, és pillanatnyilag nincs olyan elhatározásom, hogy pályáznék. Most ha valaki azt kérdezné, hogy merjen-e fogadni arra, hogy indulok ezért a pozícióért, azt mondanám, hogy jelentős tétet ne tegyen rá” – Tarlós István mondta ezt vasárnap az ATV Heti napló Sváby Andrással című műsorában. A hír órákon belül végigszáguldott a sajtón: Tarlós nem indul harmadszor Budapest főpolgármesterségéért!

A szerk.

A szerk.

15’

Emlékeznek önök Balogh Andrásra? Nem? Nevezett magyar történész, diplomata, egyetemi tanár, a történelemtudományok (akadémiai) doktora. E mivoltában nem is emlékezni kéne rá, inkább követni, hogy hol tart a pályáján, végtére még csak 73 éves.

Publicisztika

Reed Kalman Brody

Publicisztika

Az ellenállás

Mi történik Amerikában?

Folyik érte a harc. Az egyik sarokban a leendő diktátor, aki mélyen megveti az alkotmányos demokrácia alapjait: a fékeket és ellensúlyokat, az igazságszolgáltatás függetlenségét (az „úgynevezett” bírákat), a sajtószabadságot (a szabad sajtó „az amerikai nép ellensége”), a jogállamot és a kisebbségek védelmét.

Jávor Benedek

Publicisztika

Elengedett kézzel

Miért tűri az unió a paksi bővítést?

Az Európai Bizottság (EB) múlt hétfőn bejelentette, hogy lezárta a paksi bővítéssel kapcsolatos utolsó jelentősebb, az állami támogatás meglétére vonatkozó vizsgálatát. Megállapításuk szerint az új paksi atomerőmű piaci alapon nem valósulna meg, annak életképességéhez állami szerepvállalás szükséges. Ám ez az állami támogatás a vizsgálatot folytató versenypolitikai főigazgatóság szerint nem torzítja aránytalan mértékben a magyar és a regionális energiapiacot. (Arról, hogy ezt miért vitatja az osztrák kormány, s miért akar a luxemburgi Európai Bírósághoz fordulni, lásd Az osztrák szál c. keretes anyagot – a szerk.)

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

„Kropaczek elintézve”

Egykoron a csehek voltak a Habsburg Birodalom rebellis gyermekei. Mégsem múlt el nyomtalanul a kiköltözés után sem a szülői nevelés hatása náluk.

Belpol

Térfoglalás a Várban – III.

Belpol

Kő kövön

Beépülő közterületek és parkok, kiebrudalt múzeumok és kutatóhelyek jelzik Orbán Várba tartó útját. A több helyen is megrepedt várfal állapotát nem javítják az épülő mélygarázsok sem: már most jól láthatók a károk.

Mit akar a Momentum Mozgalom?

Belpol

Meghaladnák

A párttá alakuló Momentum elképzelései vázlatosságukban sem mentesek az ellentmondásoktól, de ez nem gátolja a mozgalom növekedését. A remény és a jobb ország ígéretével járják a vidéket.

Interjú

Belpol

„A politika okozta személyes szenvedés”

Bokor László pszichiáter, Borbándi János pszichológus

Néhány csoport-pszichoterápiában jártas szakember vadidegeneket hívott össze egy háromnapos rendezvényre. A Civil Csoport Hétvégén közösen, önmagukon keresztül próbálták megérteni, hogyan működik a demokrácia, működhet-e egyáltalán. Az első ilyet 2012-ben rendezték, most a hatodikra készülnek.

Zene

Interjú

Zene

„Sok minden kiolvasható”

Sztevanovity Zorán

A minap töltötte be 75. életévét, de február 18-i, telt házas Aréna-koncertjén nem ezért ünnepelték, még csak meg sem emlékeztek róla. A Kossuth-díjas előadóművésszel a koncert után beszélgettünk, szóba került Majka, Radics Béla és a Rajk-per is.

Opera

Zene

Egy erkölcsös éjszaka

Hungarian Late Night

Ne kerteljünk, négy éve egészen rémesen indult az Opera – Zeneakadémiára kihelyezett – Late Night-vállalkozása. Rossz blődlizés és átlátszó kisnadrágos illegés fent a színpadon, egy-két tucat unatkozó voyeur lent a nézőtéren: ilyen volt a Mozart Late Night 18-as karikával ellátott produkciója; annak idején ízlésesebbnek tűnt félrenézni, mint kritikát írni arról az előadásról.

Színház

Színház

Színház

Csak ötlet

Szentivánéji álom

A legerotikusabb és legbrutálisabb drámájának tartják. Legalább négy szerelmes pár kergetőzik itt, de a csúcsponton a legállatibb ösztönök is elszabadulnak – vágytól űzötten a hősnő egy szamárra veti magát. Nehéz durvább és megalázóbb helyzetbe hozni nőt. És állatot. A kutatók tudni vélik, Shakespeare azért választott éppen szamarat e szerepre, mert a hiedelem szerint övé a legnagyobb fallosz. A dolgok elcsitulnak, a párok vissza- és elrendezőnek; a darabban sokat álmodnak és rémségeket; nem könnyű, habos játék ez. S ehhez még hozzájön a drámairodalom legtermékenyebb betétdarabja, az „amatőr” színészekből álló csapat, amely végre nagyot dobbanthat, és a hármas esküvőn előadhatja remek színjátékát.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Tóthék

Tóth János

Mucsi Zoltán figurája, úgymond, kinőtt a Munkaügyek című sorozatból, és így aztán saját szériát kapott: a spin-off nemzetközileg oly elterjedt jelensége, lám, megjelent a magyar televíziózásban is.

Film
Képzőművészet
Könyv

Könyv

Könyv

Egy szabad szellem

Gajdó Tamás: Veszedelmes polgár. Bárdos Artúr pályaképe 1938–1974

A köztudottan zsákutcás és kényszerpályás magyar múlt valójában az esélyek és lehetőségek terepe volt még a tragikus huszadik század első felében is.

Tudomány

Interjú

Tudomány

Métereken megy a vita a határon

Ed Parsons térinformatikai szakértő

A Google első számú térinformatikai szakértőjét arról faggattuk a CEU-n tartott előadása után, hogy milyen falakba és fejekbe ütközik a Street View, hogy áll Észak-Koreában a Google Maps, miben zűrösebb Belgium és Hollandia a Közel-Keletnél, és mi az, amiben egy papírtérkép lenyomja a Google-t.

Interjú

Tudomány

„Nekik is megvolt az önálló nemzeti mozgásuk”

Hermann Róbert történész, egyetemi tanár 1848–49 polgárháborújáról

Kevéssé rögzült a honi történeti emlékezetben, hogy 1848–49-ben a magyarországi etnikai csoportok között polgárháború is volt. Az események mozgatórugóiról beszélgettünk a Magyar Történelmi Társulat elnökével.

Gasztro
Riport

Száz rendőr razziája az R33 klubban

Riport

Egy milligramm nyálkás anyag

Néhány óra alatt befellegzett a hat éve a Soroksári úti közvágóhídon üzemelő szórakozó- és próbahelynek: a mintegy nyolcvan vendégre száz rendőr rúgta rá az ajtót egy összehangolt akció során, dílereket is előállítottak. Véletlen vagy sem, de a szomszédban akkortájt kezdtek építeni egy több mint ötszáz lakásos lakóparkot.

Tévétorrent