chili&vanília

Márciusi piac

Gasztro

Tiszta csalóka, a vakító napsütés mindenkit megtévesztett, lekerültek a télikabátok, pedig csak pár fok van. A fejekben már tavasz, arra számít az ember, hogy egyik hétről a másikra kizöldellt a piac, az első medvehagymákon kívül azonban még sehol semmi. A legnehezebb pár hét. Az ember tanácstalanul kóvályog a standok között, ihletet keresve, közben lezajlanak a szokásos köszönések, traccsolások, árumustrák, és a heti kötelezők beszerzése. Csabáéknál (Lehel piac) még mindig csak répák és céklák, a várva várt saláták éppen csak kibújtak a földből, mondják. Jobb híján kerül hát tőlük a szatyorba egy nagy adag paszternák (édesebb, lágyabb a fehérrépánál). A csirkésnél most szerencsére nincs frissen kisütött libatöpörtyű, csak tojást kérek és egy kilót a csirkemájból. Pár csokor újhagyma és retek, egy-egy marék friss spenót és sóska – vasban gazdag, 100 százalék piaci fogás a szombati ebéd. Ha nem kapnak paszternákot, a pürét fehérrépával vagy zellerrel is lehet készíteni, ebben az esetben érdemes egy fél almát is hozzáadni.

 

Spenótos-mazsolás csirkemáj paszternákpürével

Hozzávalók (4 adag)

 

Paszternákpüré:

70 dkg paszternák (vagy petrezselyemgyökér)

4 dl alaplé vagy víz

1 dl tej

10 dkg hideg vaj, felkockázva

 

Csirkemáj:

1 kg csirkemáj (szív nélkül), szobahőmérsékleten

1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

5 dkg vaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 evőkanál méz

1 dl sherry (vagy száraz martini, vagy tokaji szamorodni)

1 dl alaplé

10 dkg aranymazsola

20 dkg friss spenót, megpucolva

Tálaláshoz: csilipehely

 

A paszternákpüréhez zöldséghámozóval megpucoljuk a paszternákot, majd egyforma méretű vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Lábasba tesszük, hozzáadunk kb. 4 dl alaplevet vagy vizet, megsózzuk, felforraljuk, majd fedő alatt kb. 15-20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a tejet is. A pontos folyadékmennyiség a zöldség víztartalmától is függ, ha sűrűnek érezzük, adjunk hozzá kevés vizet. A megfőtt zöldséget a lével együtt turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, a végén apránként hozzáadjuk a vajat, ettől extra krémes és telt ízű lesz. A csirkemájhoz a sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy a legforróbb hőfokra), leterítünk egy tepsit alufóliával. A szobahőmérsékletű csirkemájat megtisztítjuk (inakat, ereket eltávolítjuk), félbevágjuk, a tepsire helyezzük. Frissen őrölt borsot szórunk rá, és meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. A forró sütőben 7 percig sütjük, ezalatt szép piros kérget kap, de belül rózsaszínű marad. Közben egy nagy, széles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát és újhagymát, majd lassan, alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük. Jöhet a méz, és kissé karamellizáljuk. Felöntjük a sherryvel (vagy martinival/tokajival), néhány percig erős hőfokon főzzük, amíg kissé elpárolog az alkohol. Hozzáadjuk az alaplevet és a mazsolát, pár percig főzzük. Kivesszük a grillből a csirkemájat, csak ekkor sózzuk meg. A mazsolás, hagymás szószhoz adjuk, beletesszük az alaposan átöblített, megpucolt friss spenótot is, és addig pirítjuk, amíg a spenót összefonnyad. A paszternákpürével tálaljuk, a tetejét megszórjuk csilipehellyel.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.