Tiszta csalóka, a vakító napsütés mindenkit megtévesztett, lekerültek a télikabátok, pedig csak pár fok van. A fejekben már tavasz, arra számít az ember, hogy egyik hétről a másikra kizöldellt a piac, az első medvehagymákon kívül azonban még sehol semmi. A legnehezebb pár hét. Az ember tanácstalanul kóvályog a standok között, ihletet keresve, közben lezajlanak a szokásos köszönések, traccsolások, árumustrák, és a heti kötelezők beszerzése. Csabáéknál (Lehel piac) még mindig csak répák és céklák, a várva várt saláták éppen csak kibújtak a földből, mondják. Jobb híján kerül hát tőlük a szatyorba egy nagy adag paszternák (édesebb, lágyabb a fehérrépánál). A csirkésnél most szerencsére nincs frissen kisütött libatöpörtyű, csak tojást kérek és egy kilót a csirkemájból. Pár csokor újhagyma és retek, egy-egy marék friss spenót és sóska – vasban gazdag, 100 százalék piaci fogás a szombati ebéd. Ha nem kapnak paszternákot, a pürét fehérrépával vagy zellerrel is lehet készíteni, ebben az esetben érdemes egy fél almát is hozzáadni.
Spenótos-mazsolás csirkemáj paszternákpürével
Hozzávalók (4 adag)
Paszternákpüré:
70 dkg paszternák (vagy petrezselyemgyökér)
4 dl alaplé vagy víz
1 dl tej
10 dkg hideg vaj, felkockázva
Csirkemáj:
1 kg csirkemáj (szív nélkül), szobahőmérsékleten
1 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors
5 dkg vaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 evőkanál méz
1 dl sherry (vagy száraz martini, vagy tokaji szamorodni)
1 dl alaplé
10 dkg aranymazsola
20 dkg friss spenót, megpucolva
Tálaláshoz: csilipehely
A paszternákpüréhez zöldséghámozóval megpucoljuk a paszternákot, majd egyforma méretű vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Lábasba tesszük, hozzáadunk kb. 4 dl alaplevet vagy vizet, megsózzuk, felforraljuk, majd fedő alatt kb. 15-20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a tejet is. A pontos folyadékmennyiség a zöldség víztartalmától is függ, ha sűrűnek érezzük, adjunk hozzá kevés vizet. A megfőtt zöldséget a lével együtt turmixgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük, a végén apránként hozzáadjuk a vajat, ettől extra krémes és telt ízű lesz. A csirkemájhoz a sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy a legforróbb hőfokra), leterítünk egy tepsit alufóliával. A szobahőmérsékletű csirkemájat megtisztítjuk (inakat, ereket eltávolítjuk), félbevágjuk, a tepsire helyezzük. Frissen őrölt borsot szórunk rá, és meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. A forró sütőben 7 percig sütjük, ezalatt szép piros kérget kap, de belül rózsaszínű marad. Közben egy nagy, széles serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát és újhagymát, majd lassan, alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük. Jöhet a méz, és kissé karamellizáljuk. Felöntjük a sherryvel (vagy martinival/tokajival), néhány percig erős hőfokon főzzük, amíg kissé elpárolog az alkohol. Hozzáadjuk az alaplevet és a mazsolát, pár percig főzzük. Kivesszük a grillből a csirkemájat, csak ekkor sózzuk meg. A mazsolás, hagymás szószhoz adjuk, beletesszük az alaposan átöblített, megpucolt friss spenótot is, és addig pirítjuk, amíg a spenót összefonnyad. A paszternákpürével tálaljuk, a tetejét megszórjuk csilipehellyel.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu