étel, hordó

Korona – Hévíz

  • ételhordó
  • 2011. március 10.

Gasztro

Hévízt afféle nyugdíjas-melegedőként tartják számon, különösen így télidőben. Az biztos, hogy az átlagéletkor jóval magasabb a szokásosnál, mint ahogy az is kétségtelen, hogy a hangulatos fürdőváros sohasem lesz riválisa Ibizának, azonban igazságtalanság lenne luxuselfekvőként tekinteni rá.

Elég csak megtekinteni Hévíz honlapján (heviz.hu) a "vendéglátó-ipari térképet" - több mint hetven ilyen-olyan létesítmény csalogat, márpedig ha egy ekkorácska településen ilyen sokan élnek meg ebből, akkor keresletnek is kell mutatkoznia.

A nyugdíjastempót legfeljebb este nyolc után érzékeljük. A számos létesítmény java addigra lehúzza a redőnyt, úgy tűnik - legalábbis ilyenkor, szezonon kívül - az éttermi vacsorázás nem a legdivatosabb időtöltés. A központtól jó tízperces séta után (ez itt már komoly távolság) találunk végre egy olyan helyet, ahol nyitott kapuval várnak.

A Korona panzió ránézésre alig különbözik a hévízi szálláshelyek többségétől. Túlméretezett családi ház, feltűnést legfeljebb vörösre festett homlokzatával kelt. Étterme különálló egység, vagyis nem kell a recepción mentegetőzni, hogy csak vacsorára jöttünk. Kellemes-semmitmondó berendezés fogad, vendégseregről nem beszélhetünk, csupán néhány - kissé ittasnak tűnő - osztrák turista múlatja az időt harsány kacarászással a söröskriglik fölött. Határozott fellépésű felszolgáló hölgy a pultban - mintha az lenne az arcára írva: "Még hogy konyha? Ilyenkor?" -, de szerény érdeklődésünkre máris maszkot vált.

A csontlevest finommetélttel (450 Ft) a forró tea helyett választjuk - melegítőnek megteszi, semmi több -, a kétszemélyes Korona haltál (4500 Ft) viszont minden várakozást felülmúl. A hal formájú fatálon bemelegítésnek van két szelet lazacfilé, de ezekkel végezve valóban csodás élmények várnak: a dióba panírozott fogas fantasztikus, a tál díszének tekinthető egész pisztráng úgyszintén, s ne feledkezzünk meg a köretről: a vadrizs valóban vad, a krumpli omlós, a saláta pedig frissnek tűnik, bár tudjuk, ez lehetetlen.

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a desszertként kapott helyi specialitás, a szilvalekváros zalai kukoricaprósza (690 Ft) tényleg olyan, mintha egy falumúzeum kemencéjében sütötte volna az erre szakosodott nagymama, tényleg csak az időjárásra lehet panaszunk.

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.