Tartalom

Narancs XXIII. évf. 10. szám(2011.03.10. (2011-03-10)

Publicisztika

Publicisztika

Söpörd fel az udvart, fiam! - Miért szállítja le 15 évre a tankötelezettség korhatárát a kormány?

"Súlyos problémák mutatkoznak a közoktatás szintjén is. Olyan tudással bocsátja el az általános iskola a tanulóit, amely nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez. Gyakran az alapvető írás-olvasási készségek is hiányoznak az általános iskolát végzettek körében. [...] Mi a megoldás? [...] Az oktatási kötelezettséget a jelenlegi 18-ról 15 éves korra szállítjuk le. Föl kell kínálni a fiatalok és szüleik számára azt a lehetőséget, hogy választhassanak, hogy a 15. életévét betöltött fiatal folytatni kívánja-e tanulmányait, vagy inkább munkába áll." Ezt írja a Széll Kálmán Terv a 23-24. oldalon.

Publicisztika

Helyesbítés

A nyelvtanulás és az új médiumok viszonyát körbejáró cikkünkben (A legjobb otthon, február 10.) tévesen szerepelt Fekete Anita blogjának a címe. A helyes verzió: http://tudatosnyelvtanulo.blogspot.com. Elnézést! .

Várhegyi Éva

Publicisztika

Rejtvényfejtés

Az Orbán-csomag tálalása

Újabb fejtörővel ajándékozott meg minket a magyar kormány. Miután tíz hónapig rejtegette gondosan, hogyan is képzeli a gazdaság kibontakoztatását és az államháztartás konszolidálását, és miután párszor úgy tett, mintha felfedné titkait, de aztán mégsem, végül egy jópofa rejtvényben tálalta tervét. Azt mondja: találd ki, mit gondolok komolyan, és mit szánok porhintésnek. Meg azt: hidd el, hogy nekem minden sikerül, amit akarok, ne törődj azzal, hogyan csinálom.

Publicisztika

Így jöttek

Hétfőn az Országgyűlés elfogadta az ún. semmisségi törvényt. Érvényüket vesztik mindazon elsőfokú, a 2006. szeptember 18. és október 24. közötti tömegoszlatások során elkövetett cselekményekre vonatkozó ítéletek, amelyeket az eljáró bírók kizárólag rendőri jelentésekre és tanúvallomásokra alapoztak.

Pócs Tamás

Publicisztika

Az örökösök felelőssége

Néhány szó a Magyar Természettudományi Múzeumról

Jövőre lesz 210 éve, hogy Széchényi Ferenc gróf, Széchenyi István apja 17 ezer kötetes könyvtárát a nemzetnek ajándékozta, és ezzel megvetette a Magyar Nemzeti Múzeum alapjait. A múzeum, benne a Természettudományi Múzeum története nagyjaink és egyszerű polgáraink áldozatkészségének története.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Elvett, pedig adott Magyar Narancs, 2011. február 24. Ballai József cikke jól foglalja össze az új adórendszer és a nettó bérek csökkenésének, illetőleg növekvésének összefüggéseit, kinek melyik jutott, ugyebár.

Egotrip

Orient expressz

Egotrip

Multikulti

Eric Hobsbawm legújabb esszékötetében arról elmélkedik, vajon mi a magyarázata, hogy míg 1976-ban a nyugati szellemi életben igen nagy súllyal volt jelen a marxista történetfelfogás, és a filozófusok, mellőzve a legcsekélyebb fenntartásokat is, gyakorta vették igénybe Marx analitikus módszereit, addig 1986-ban mindennek már nyoma sincs. Míg a hetvenes évek közepén az egyetemeken ronggyá olvasták Gramsci és Marcuse köteteit, addig a nyolcvanas évekre az érdeklődés elfordult Marxtól, az olvasmányok slágerlistáit pedig Edward Said és egy bizonyos Gayatri Chakravorty Spivak kötetei vezették.

Belpol

Belpol

Helyi vita az államadósság-vizsgáló albizottság vezetőjéről - Költőverseny

Az Országgyűlés számvevőszéki bizottságán belül felállt az államadósság 2002 és 2010 közötti növekedését vizsgáló albizottság, amely az ellenzék szerint nem szakmai, hanem politikai feladatot teljesít majd. A grémium elnökét, a fideszes Dancsó József orosházi polgármestert a helyi szocialisták a város brutális eladósításával vádolják.

Archívumunkból

Belpol

Egy akol, egy pásztor

Kossuth- és Széchenyi-díj újratöltve

Központosították a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélésének rendszerét. Utánajártunk, hogyan működött az osztás a szocializmus alatt és az elmúlt húsz évben, és hogy mi történt az Orbán Viktor által irányított új grémium tanácskozásán.

Belpol

Viszi-e az egyház az iskolákat? - A tatai eset - Terelőút

A tatai önkormányzat képviselő-testülete két hete úgy döntött, hogy a szülők "egyre hangosabb igényé"-nek engedve támogatja három oktatási intézmény - egy óvoda és két általános iskola - átadását a katolikus egyháznak. Egy további ovit a reformátusoknak is juttatna a város. A szülők meglepve értesültek a polgármestertől saját "egyre hangosabb igényeik"-ről, és mozgalmat indítottak az iskolák megmentésére.

Külpol

Silvio Berlusconi és kora

Külpol

Az unga-bunga lovagja

Négy per is vár rá mostanában. Az április 6-án kezdődőben a milánói ügyészek kiskorú prostitúciója miatt meszelnék el; a többiben pusztán csalásért és sikkasztásért vonnák felelősségre - immunitását az olasz alkotmánybíróság még idejekorán eltörölte. December közepén, ha szűk három szavazattal is, de megúszott egy bizalmatlansági indítványt. Most sokan reménykednek, hogy a nevével fémjelzett korszak hamarosan véget ér.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Õzlények és gödölyék

Amikor Sztupa és Troché egy egész napot étkezésre fordítottak, nagyon sok idő ment el az előkészületekre, a megfelelő helyszín kiválasztására. Végül Ausztriában akadtak rá, kimondottan eldugott helynek tűnt, a Grundlsee keleti partjának déli szegletében, ahol az alacsonyrendű közút kicsit elválik a parttól, Gössl felé mentében.

Trafik

mi a kotta? - Herceg és mészáros

Langyosítsunk föl serpenyőben 3-4 evőkanál ribizlizselét vagy -lekvárt, majd adjunk hozzá 1,5-2 deci vörösbort (lehetőleg portóit), valamint némi hagymát (sonka- vagy fokhagymát, személyes gusztus szerint). Csapjuk még hozzá egy narancs és egy citrom finom metéltre vágott héját, kis narancs- és citromlevet, kávéskanálnyi mustárt, egy csipet őrölt fehérborsot és egy leheletnyi gyömbért.

Trafik

kulthírek

KANADAI LEVÉLTÁROSOK, MAGYAR ÜGY A Kanadai Levéltárosok Szövetsége levelet intézett Magyarország ottawai nagykövetéhez, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár az állambiztonsági megfigyelési dossziékban lévő jelentések eredeti példányai magánkézbe adásának kormányzati terve. Az AP hírügynökség jelentése szerint a kanadai levéltárosok azzal érvelnek, hogy az iratok az elkövetett jogtalanságok bizonyítékai, ezek alapján lehet elszámoltatni a hatalommal és bizalommal való viszszaélések felelőseit, az akták széthordása viszont csökkentené a felelősök megnevezésének a lehetőségét, s ezáltal aláásná a demokrácia egyik alapvető pillérét. AFRIKAI FILMFESZTIVÁL Az első filmes marokkói Mohamed Mouftakir alkotása nyerte a 22.

Zene

Zene

film - EGY CSALÁD

Szeretet, halál, önfeláldozás, abortusz, karrier, öszszetartás, búcsú, önérdek - ez így mind és még jó pár téma van Pernille Fischer Christensen második filmjében, s egyben az egyetlen, mindezt (elméletben) széthasadás nélkül kibíró öntőformába belepréselve. A kisgömböcként funkcionáló forma pedig nem más, mint a család - esetünkben egy jelentős péki hagyományokat ápoló, magának a királyi udvarnak szállító família, amely komoly gondokkal küzd, a patriarcha ugyanis épp halni készül, s nincs, aki átvegye a helyét.

Zene

koncert - A Pannonia Allstars Ska Orchestra

nyolcadik születésnapját ünnepelte szombaton a Gödörben. A tizenegy srác, ha lehetséges, még nagyobb lelkesedéssel ugrott neki a koncertnek, mint általában, aminek jótékony hatása a hallgatóságon is meglátszott, ha táncolni csak masszívan súrlódva lehetett is ezúttal (kétezer forintos jegy ide vagy oda, annyian voltunk, hogy mindenkit be sem tudtak engedni a Gödörbe).

Zene

Színház - Nem pucér! - Heiner Müller: Kvartett

Ha így megy tovább, lassan lehetetlenség lesz kritikát írni: minden szó a visszájára fordul a színházba nem járó, de lankadatlanul színház-politizáló politikusok, valamint a színházba nem járó, de lankadatlanul észt osztó zsurnaliszták köreiben. Eget ver a hülyeség, ha színházról, kivált, ha a Nemzetiről van szó; már nemcsak "Juliska" lesz prosti a János vitézben, de az imitált maszturbálás is odakatapultált eredeti helyéről, a Magyar ünnepből; sőt, már nemhogy az előadásokat, de a műsort sem nézik azok, akik a Schillert, Csehovot, Madáchot, Katonát, Móriczot, Shakespeare-t játszó színházon a klasszikusokat kérik számon.

Zene

videojáték - ASSASSIN'S CREED: BROTHERHOOD

Ahhoz képest, hogy a külső nézetes akciójátékok műfaját a Lara Croft-játékok teremtették meg, nagyjából az előző évtized második felére a videojáték-iparnak ezt a szegletét is utolérte a maszkulin dominancia. Mindeközben a zsáner kisebbfajta reneszánszát éli, többek között épp az Assassin's Creed sorozatnak köszönhetően.

Zene

lemez - JONATHAN RICHMAN: O MOON, QUEEN OF NIGHT ON EARTH

Jonathan Richmanmég él? Már lassan negyven éve, hogy elkészült aThe Modern Loverselső, öncímű lemeze, s olybá tűnik, mintha a masszív kultstátuszt élvező - s a punk előtörténetében fölötte fontos - zenekar feloszlása után a nazális hangú bandavezér kiugrott volna a zenehistóriából. Pedig papíronRichman csupán szólóra váltott, és sutba dobta a Velvet Undergroundtól megörökölt nihilista esztétikát -mindmáig pedig szakajtónyi korongot dalolt tele kamaszos gondjaival és infantilis vidámsággal.

Zene

Könyv - Alighanem tartós - Gintli Tibor (főszerk.): Magyar irodalom

Okos könyv - ha kétszavas sommáját kellene adnunk, mintegy előzetes gyanánt az alább következő recenzió ítéletének, úgy ekként jellemeznénk a magyar irodalom történetét majd' 1100 oldalon áttekintő kötetet, Gintli Tibor és hat kollégája, az ELTE BTK tudós oktatói közös munkáját. Méghozzá bámulatba ejtően okos könyv, hiszen szerzői egy jószerint megoldhatatlan, sőt a tudományos közmegegyezés szerint éppenséggel lehetetlennek deklarált feladatot teljesítettek: a magyar irodalomtörténet egészét összefüggő narratív szerkezetben ismertető, ám a vizsgálat alá vont témák és a kutatói közelítések változatosságát érzékeltető és érvényesítő összefoglalást bocsátottak a tanuló- és olvasóközönség rendelkezésére. A rokonszenves részeredményeket elősoroló, imponáló félkudarc, A magyar irodalom történetei (2007) három vaskos kötetének nyomában az Akadémiai kézikönyvek sorozatába illeszkedő munkának most alighanem sikerül majd tartósan hasznos segédletté válnia, és úgy lehet, megannyi ponton le- és kiváltania a mára legendássá patinásodott "Spenót" fejezeteit.

Zene

tánc -Tűzmadár

Az amúgy radikális koreográfusként ismert Bozsik Yvette Stravinsky-mániája és a balett iránti elkötelezettsége nyílt titok a táncrajongó közönség előtt. Az orosz zeneszerző több művére készített már balettalapú koreográfiát: a Tavaszi áldozatra egy varázslatosat, a Petruska és Pulcinellára egy gyerekeknek is emészthető tragikomikus verziót, 2009-ben pedig a Menyegzőre egy igazán megrázó darabot, amely a női-férfi szerepeket, a választás tragikus véglegességét hangsúlyozta (az utóbbi Lábán Rudolf-díjas lett).

Zene

Kiállítás - Zombik gyufával - Hecker Péter: A festészet jövője

Világunk tele van elképesztően idétlen figurákkal, abszurd eseményekkel - de miért örülünk mégis, ha e jelenségekkel egy kiállítóteremben találkozunk? Hecker Péter festményei olyan torzító tükrök, melyekben a kisszerűség, a groteszk leválik a valóságról, és önálló életre kel: ott van a szándékoltan sematikus ábrázolásmódban, a térviszonyok gyerekrajzszerűen leegyszerűsített megoldásaiban, az emberalakok egyiptomi sírrajzokra emlékeztető frontális beállításában, vagy a természeti elemek stilizálásában. Ez a látszólag a "vissza az alapokhoz" mottóval illethető művészet azonban nagyon is dupla fenekű: Hecker látásmódja álgyermeki és kváziinfantilis, sajátos, összetéveszthetetlen stílusát pedig leginkább a pszeudogyagya (nem létező) terminus technicusával jellemezhetnénk, miközben nem mentes az iróniától és a derűs kritikai attitűdtől sem.

Zene

film - SZERELMEK HÁZA

Két túlsúlyos, a végső elpuhulás küszöbén álló értelmiségi (egyetemi tanár és családterapeuta a páros, másoknak csepegtetik a tudást, s adnak életmódtanácsot) válik. Eleinte úgy képzelik, hogy minden simán megy majd, lévén intelligens emberek.

Zene

Lemez - Zsákutca - The Streets: Computers And Blues

Kevés olyan zenekar (vagy előadó) indult a nullás években, amellyel kapcsolatban azt lehetett elmondani, hogy nem valami korábbi műfajt, sőt konkrét együttest/énekest kopíroz, hanem valami egészen újat alkot - a The Streets néven munkálkodó Mike Skinner ezen ritkaságszámba menő egyedek egyike. A UK garage színtér prominens figurájaként elővezetett, minimalista zenével aláfestett dumálásai egy komplett angol generáció szócsövévé emelték, akinek mindegyik szavára érdemes odafigyelni.

Zene

lemez - Isolée: Well Spent Youth

Bizony, hosszú idő telt el azóta, hogy a kis Rajko Müller karácsonyra kapott játékorgonáján először kezdett pötyögve elektropopszámokat fabrikálni. A már másfél évtizede Isolée néven alkotó frankfurti zeneszobrász annyit nyilvánvalóan megőrzött e korai időkből, hogy a legbanálisabbnak tűnő hangok, a legfurább puttyogások is meglelhetik a helyüket - ha értő ember rakja belőlük össze a számot.

Zene

könyv - Charles Portis: A félszemű

A temetkezési vállalkozó ajtaján egy cetli (akasztásra mentem), a rendőrbírói iroda nyitva, de a bent lévők épp verekszenek, a bírósági épület előtt buli: hármas akasztásra vár a tömeg. Alighanem a Vadnyugaton járunk, azért ilyen ismerős minden.

Zene

"Inkább csinálni kell" - Grencsó István zenész

A napokban jelent meg a sokszínű, kísérletező Grencsó Kollektíva - ezúttal Grencsó Open Collective - új felvétele, a Local Time. Ebből az alkalomból, kéthetenkénti Jelen-beli koncertjük előtt beszélgettünk a magyar dzsessz meghatározó egyéniségével.

Színház
Film

Film

Film - Üzenet a pad alól - Tom Tykwer: Három

Hanna és Simon a negyvenes évei elején jár, életük majd' felét együtt töltötték, s bár kapcsolatuk már egyiküknek sem tartogat túl sok meglepetést, az elviselhetőnél azért pár fokkal jobbnak mondható. Az egysíkú alapállásról valamivel részletesebb képet kapunk az elvárhatónál, de így legalább nagyon várjuk, hogy végre történjen valami.

Képzőművészet

Képzőművészet

Human Rights Movie Day - Viccek a rácson át

Március 21-e 1966 óta a faji megkülönböztetés, az apartheid elleni küzdelem világnapja. A brit követség és a British Council ehhez kapcsolódó, Emberi Jogi Filmnapnak nevezett programja négy új filmet mutat be a Toldi moziban, március 18-án: három dokut és egy tévédrámát.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Korona – Hévíz

Hévízt afféle nyugdíjas-melegedőként tartják számon, különösen így télidőben. Az biztos, hogy az átlagéletkor jóval magasabb a szokásosnál, mint ahogy az is kétségtelen, hogy a hangulatos fürdőváros sohasem lesz riválisa Ibizának, azonban igazságtalanság lenne luxuselfekvőként tekinteni rá.

Lokál

Bezár a Tűzraktér?

Lokál

Visszafoglalt ház

A terézvárosi önkormányzat egy ideje már próbálja ellehetetleníteni az egyedülálló belvárosi alkotóház, a Tűzraktér működését. Az indok olykor az épület veszélyessége, olykor valami egészen más - igazából egyik sem áll meg a maga lábán. Egy biztos: a Tűzraktérnek március 31-én költöznie kell.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Feketepiac Nagy-Britanniában három fiatalt ítélt több év letöltendő börtönbüntetésre a bíróság a Gh0stMarket weboldal működtetéséért, melyet a bíróság a Facebook bűnözői változatának minősített. Illegálisan megszerzett adatokkal, azonosítókkal, jelszavakkal, PIN-kódokkal is kereskedtek az oldalon. Szemvezérlés Több évvel a bejelentése után valódi termékben is megjelent a Tobii futurisztikus technológiája, amely a szem mozgása alapján irányítja a számítógépet.

Sport

Sport

Bringaexpo, 2011 - Fixi és bambusz

A tavasz első hétvégéjére - és ezzel együtt a kerékpárosszezon beköszöntésére - pozicionált Bringaexpo lassan hagyományt teremt Magyarországon is. A háromnapos rendezvény valódi vizuális orgia a kerékpár-fetisisztáknak, bár komoly újdonságot, igazán meggyőző darabokat csak elvétve láthattunk.