Ezek a chipsek szennyezettek, ne egye meg őket!

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 28.

Gasztro

Tortilla chipseket hívnak vissza, mert idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Tropán alkaloid szennyezettség miatt hívnak vissza tortilla chipseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján csütörtökön.

A hivatal honlapja szerint

  • a Rossmann Magyarország Kft. visszahívja a 125 gramm kiszerlésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket;
  • az Auchan Magyarország Kft. pedig a 150 gramm kiszerelésű Auchan Bio Tortilla Natúr elnevezésű terméket.  

Valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett az ügyben, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a chipseket ne fogyasszák el, hanem vigyék őket vissza a Rossmannba vagy az Auchanba. 

A Nébih oldalán olvasható tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok például: nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk