étel, hordó

Fidel’s Cabaret

  • ételhordó
  • 2018. május 12.

Gasztro

Minden bizonnyal a történelem és a közízlés beteges nászának köszönhető, hogy amíg bizonyos diktátorok minden körülmények között vállalhatatlanok, másokkal sokkal megbocsátóbb az utókor. Például a tavalyelőtt elhunyt, elnyűhetetlen khaki színű zubbonyát vénségére Adidas-melegítőre cserélő Fidel Castrót sosem tekintették akkora gazembernek, mint kelet-európai kollégáit, amihez a forradalmi romantika mellett valószínűleg a karibi lazaság is hozzájárult, ami persze Castro esetében mindig csalóka látszat volt.

A magyar vendéglátóipar már a halála előtt felfedezte a kubai pártfőtitkárt, és nem tiltakozott senki. A Castro nevű hely a múlt század végétől működött a Ráday utcában, s működik ma is – úgy tíz éve – a Madách téren. Sőt, most már megjelent a „rivális”: a bulinegyedben, a Dob és a Holló sarkán tavaly ősszel nyílt meg a Fidel’s Cabaret (pontosabban CA-BAR-ET) nevű hely, ami szándéka szerint egyszerre akar táncos szórakozóhely és nívós étterem lenni. A magunk részéről inkább az utóbbira voltunk kíváncsiak, bár így is meglepetést okozott, hogy szerda délután inkább kísértettanyára emlékeztetett a hely. Úgy tűnt, hogy a felszolgálókat is váratlanul érte felbukkanásunk, azon sem lepődtünk volna meg, ha étlap helyett a mérlegfőkönyvet hozzák, merthogy ilyenkor csak a revizorok járnak étterembe. Természetesen nem volt semmiféle fennakadás, de a tegeződést nem mi kezdtük. A kubai konyháról felszínes ismereteink sincsenek, és attól sem lettünk okosabbak, hogy az étlapon a spanyol szöveget írták nagy betűvel. Elsőnek sopa crema del ajót kérünk (850 Ft), ami a szinkronrendező szerint mandulás fokhagymakrémleves olívás kenyérrel és juhsajttal. Nem rossz, bár a fokhagyma sokkal erősebb a mandulánál. A többi összetevő minden bizonnyal fordítási hiba, mivel sem olívás kenyeret, sem juhsajtot nem kaptunk. A salmon emparilladából (lazacfilé roston, kemencében sült fűszeres cukkinivel; 3600 Ft) nem hiányzik semmi. A hal átlagon felüli, legalábbis ami az „állagát” illeti, és jól áll mellé a töltött cukkini is. Kár, hogy meg kell sózni, hogy valami íze is legyen. A pollo guajiránál (grillezett csirkemell, sáfrányos rizs, csilis mangó chutney, sült banán, lime; 2790 Ft) szintén teljes a leltár, ráadásul számos alkotó­eleme ellenére sem érezzük a szakácsi fantázia öncélú csapongását. Jó összeállítás, semmi nem hiányzik, és semmi nem felesleges.

Sajnos a desszertek közül nem válogathatunk, egyedül tarta de chocolate y nuez brazilenával (brazil csokis diótorta rumos szilvával; 1300 Ft) szolgálnak. Kellemes, könnyű, finom, de túlzás lenne latin-amerikai különlegességnek nevezni.

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.