Tartalom

MaNcs 30. évf. 15. sz. (2018-04-12)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Magyar Nemzet

Vége a Magyar Nemzetnek is. Nem kell már. Csak vitte a pénzt, amióta nem voltak benne állami hirdetések. S amióta nem pártfegyelemből, parancsra kellett vásárolni, kevesebbet is lehetett eladni belőle. Nincs már semmi szükség rá, egyfelől azért, mert a feladatát nem sikerült betöltenie, másfelől pedig azért, mert a feladatát a szükségesnél is jobban töltötte be. E látszólagos ellentmondásnak a feloldása pedig nemcsak a Magyar Nemzet című napilap balvégzetére, de Magyarország jelen – nyugodtan állíthatjuk, elkeserítő – állapotára is magyarázatul szolgál.

A szerk.

A szerk.

A közös sérelem

Április 9-én elkezdődött a felkészülés a 2019. májusi európai parlamenti választásra és a 2019. őszi önkormányzati választásra. Ez a következő alkalom, amikor a Fidesz és Orbán Viktor megfogható, ha valaki meg akarná fogni őket: márpedig úgy tűnik, hogy még mindig többen akarják leváltani a Fideszt, mint kormányon tartani.

Publicisztika

Ungváry Rudolf

Publicisztika

Ami történt, és ami még lesz

Az utókor majd nem lesz tekintettel a finomságokra, a részletekre, hanem egyértelműen és megsemmisítően fog ítélkezni a mai demokratikus ellenzékről. Róla is. Mert ennek a választásnak az eredménye valójában kizárólag rajtuk múlt.

Vajda Mihály

Publicisztika

Jár nekik

Csalódtam? Valljam be, igen. Nem mintha valaha is más eredményre számítottam volna az idei választásokon. Jó ideje, ha megkérdezték, kire fogok szavazni, mindig azt mondtam, hogy elmegyek – állampolgári kötelesség? –, de a szavazólapot kettétépve teszem be a borítékba.

Tamás Ervin

Publicisztika

Precedens

Mihez kezd Orbán Viktor a maga alkotta szörnyeteggel?

Igen, folytatni fogják. Valószínűleg nagyobb lendülettel, keményebben. Továbbra is célkeresztben lesznek a civil szervezetek, a média és az igazságszolgáltatás, az önkormányzatok karcsúsításával, hatásköri szűkítésével egyetemben. A belengetett elégtétel is sokféle lehet, intézményes és személyes, a módja, az érintettek köre homályos, de a fenyegetettség még nyomasztóbbá válik.

Hegedűs Dániel

Publicisztika

A tudatalatti vonzásában

A német konzervatívok viszonya Orbán Viktorral

A választási kampány hajrájában a konzervatív-jobboldali erőket tömörítő Európai Néppárt (EPP) számos politikusa nyilvánította ki támogatását Orbán Viktor és a Fidesz irányába, szemlátomást nem zavartatva magukat sem Orbán destruktív Európa-politikájától, sem a magyar kampányban használt irracionális, féktelen gyűlöletdiskurzustól. Az EPP maga is élénk figyelemmel kísérte az itthoni eseményeket – ám a Fidesz és európai anyapártjának kapcsolatát számos politikai érdek bonyolítja, s a viszonyt tovább kuszálták a vasárnapi eredmények is.

Bozóki András

Publicisztika

Megáll az idő

A 2018-as választások számos tanulsággal szolgáltak, ezek közül az alábbiakat tartom a legfontosabbaknak.

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Matatás a politikában

Miután bekövetkezett az, amit e sorok írója hónapokkal ezelőtt megjósolt e hasábokon (lásd: Még nyolc év?, Magyar Narancs, 2018. január 11.), a történelmi diadalt aratott hatalmi konglomerátumtól egyetlen szemantikailag és pragmatikailag értelmezhető mondatot hallottunk: a kormányszóvivő (Kovács CEU alumnus Zoltán) odareccsentette, hogy majd bezárják azokat a szervezeteket, amelyek „matatnak a politikában”.

Egotrip
Belpol

Az LMP a választás után

Belpol

Ismét a gyengélkedőn

A pártot régóta feszítő konfliktus került a felszínre az LMP-ben a vasárnapi ellenzéki vereség után, ráadásul együttműködési politikájuk miatt sokan őket tartják felelősnek a Fidesz újabb parlamenti kétharmadáért.

A magyar belpolitika előtt álló hét nagy dilemma

Belpol

A remény nyomában

Mik a voksolás konzekvenciái a baloldal számára? Mihez kezd a Jobbik, és mihez Simicska Lajos? Ledarálja a Fidesz a civileket? Új kérdések és kihívások a választás után.

Interjú

Belpol

„Nem tudom, mi miatt fogná vissza magát”

Jan-Werner Müller politikatudós Orbánról

Magyarország lassan átlépi a kritikus pontot, és igazi autokráciává válik – írta nemrég a neves princetoni politológus. A választás másnapján arról kérdeztük őt, van-e még, aki megálljt parancsolhat Magyarország miniszterelnökének, és mennyire befolyásolja a kormányzását, hogy mit írnak majd róla a történelemkönyvek.

Budapesti olimpia 2.0

Belpol

Fel 2032-re!

Az olimpiarendezés lassan kezd olyanná válni, mint egy rossz horrorfilm, amelyben a történet a vége felirat után is folytatódik. Április 8. lehetőséget adott a Fidesznek arra, hogy újabb százmilliárdokat költhessen el az „olimpiai álomra”.

Külpol

Iskolai lövöldözések és fegyverlobbi Amerikában

Külpol

Napi 6,75 gyerek

2018. március 24-én, bő egy hónappal a Parklandban történt iskolai lövöldözés után sok százezren válaszoltak a floridai tömegmészárlást túlélő diákok hívására, és világszerte több mint nyolcszáz rendezvényen vonultak fel a fegyveres erőszak ellen. A 17 áldozatot követelő február 14-i merénylet nem csak sokkot, gyászt és álszent politikusi sajnálkozást váltott ki Amerika-szerte, hanem eddig nem látott országos diákaktivizmust is.

Zene

Interjú

Zene

„Nem tudom, húsz év múlva ki fog zenélni kinek”

Hollerung Gábor karmester

Kezdetben fiatalok lelkes csapatának tűnt, a szakma nem is vette komolyan. A most 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar mára a magyar zene élvonalába került. Legalábbis Hollerung Gábor, az együttes karmestere és motorja szerint, akivel arról beszélgettünk, miért vagyunk felelőtlenek, ha elutasítjuk a tömegkultúrát, és hogy a filmzene felől is el lehet jutni Mozarthoz. Vagy mégsem?

Koncert

Zene

Legyen ünnep

Braids

A kanadai Braids napjaink egyik legérdekesebb, nem szokványos, erősen elektronikus indiepop-zenekara, a mindig izgalmas, bár esetükben korántsem hagyományos triófelállásban.

Könyv

Könyv

Könyv

Néha sehogy, néha felszínesen

Bárdosi József: Évek és képek. Történelem és/vagy esztétikum 1960–2010

Az MMA művészetelméleti tagozatának megbízásából idén februárban jelent meg Bárdosi Józsefnek, a váci Tragor Ignác Múzeum főmuzeológusának az 1960-nal kezdődött ötven év magyar festészetét feldolgozó monográfiája.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Majdnem habos torta

Ide süss!

A kritikusnak csupán az epéje keserű, a szája ellenben édes, szóval egy cukrászműsor eleve a megszokottaknál jobb eséllyel indul nála.

Színház

Színház

Színház

Közben az elit gyönyörűen zenél

Molnár Ferenc: A hattyú

Kritikus elődeink nem tartották remekműnek A hattyút, mely darab – idézi Molnár Gál Péter – már az 1921-es bemutatókor (a Vígszínházban) sem volt időszerű: a darab mintha a Monarchia siratása lett volna. Könnyű elszúrni, a szalonok iránti nosztalgiával játszani, félrecsúsztatni hivatkozási pontjait. 1972-ben, a Madách fénykorában az egyik legjobb előadás volt; Márkus László alakítását külön tanulmány örökítette meg.

Tudomány

A Franklin-expedíció tragikus sorsa

Tudomány

Halál szörnyek nélkül

Éppen 170 éve indult tragikus útjára a Franklin-expedíció. Talán már sohasem tudjuk meg, hogy mi történt velük.

Gasztro
Lokál

A Boráros téri HÉV-szerencsétlenség

Lokál

Jó szándékkal kikövezve

Negyven éve történt a budapesti tömegközlekedés történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája, aminek következtében 18 ember vesztette életét. Az eset után a bíróság két embert ítélt el, de nem csak ők okolhatók a tragédia miatt.

Mikrofilm