rés a présen

„Fine dining élmény”

  • rés a présen
  • 2022. szeptember 7.

Gasztro

Tungli Péter programigazgató, Balaton Wine and Gourmet

rés a présen: A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programján egy gasztronómiai fesztivál is szerepel, milyen rendezvénynek mondanád?

Tungli Péter: A Balaton Wine and Gourmet egy gasztroünnep, legalábbis mi így hívjuk, mert a térség egy olyan lehetősége, ahol szeretnénk megmutatni és ünnepelni a Balaton környékének azt az arcát, azt a borászati és kulináris hagyományt, amelyet az itt nyaralók, a külföldi turisták többnyire nem ismernek.

rap: Mi a koncepció lényege?

TP: Amikor Veszprém jelentkezett a kulturális főváros címre, akkor Veszprém–Balaton régióként tette ezt, szóval nemcsak a városról van szó a rendezvénysorozatban, hanem Tapolcától Balatonbogláron át Zircig az egész térségről. Ezt az összefüggő, de változatos régiót szeretnénk bemutatni Európának, és ebben mi egy hiánypótló rendezvényt gondoltunk ki gasztronómiai és borkulturális programmal. Mészáros Zoltán, aki ismert szereplője a helyi kulturális és gasztronómiai szcénának – egyebek mellett a VeszprémFest is az ő nevéhez fűződik –, nagyon komolyan benne volt a jelentkezés előkészítésében, és már akkor előtérbe helyezte a Balaton Wine and Gourmet tervét. A koncepció pedig annyi volt, hogy bemutassuk azt a hat borvidéket, amely Magyarország huszon-egynéhány borvidékéből a Balaton körül terül el. Persze ettől egy sima borfesztivált is rendezhettünk volna, de ehhez jön még, hogy ez itt a halak vidéke, sőt hozzánk tartozik a Bakony is, ahol meg vadak élnek.

rap: Honnan cseppentél bele a Balaton Wine and Gourmet szervezésébe?

TP: Felkértek, hiszen ennek a színtérnek a szereplőit nagyon jól ismerem, tanácsadóként dolgozom borbároknak, éttermeknek, fesztiváloknak. Közel húsz éve foglalkozom komolyan a borok és a gasztronómia világával. Számos borismereti, borszakértői tanfolyamot elvégeztem, és egy életmódmagazin alapítója és főszerkesztője vagyok.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk