A padlizsánszezon kellős közepén következzen egy őszi alapdarab, amit újra és újra el kell készíteni. Nem mellesleg, sőt mindenekelőtt, a főzés terén is ránk váró, kihívásokban teli korszellemnek is maximálisan eleget tesz. A tudatosabb, gazdaságosabb házi koszt titka elsősorban a tervezés, másodsorban pedig a hardcore szezonalitás, valamint az okosan felszerelt kamra. Utóbbi lehetőleg mindig tartalmazzon könnyen hozzáférhető, egészséges fehérjeforrásokat is, például hüvelyeseket (csicseriborsó, lencse, babok), valamint olajos halkonzerveket. Az sem árt, ha néhány érdekes, egzotikus fűszerrel és kiegészítővel – szószokkal, pasztákkal – spékeljük meg az alapkészletet, ezek ma már egyszerűen beszerezhetők a számtalan ázsiai, arab, török, indiai delikátesz bármelyikében, egész évben elállnak, és változatossá tudják tenni a hétköznapi konyhánkat. Az alábbi egytálétel ezt a hármasságot tükrözi: a padlizsán éppen csúcson, a lencse egészséges, laktató, és megérdemli, hogy ne csak télen és szilveszterkor jusson eszünkbe, a gránátalmaszirup pedig egzotikus csavart visz ebbe a raguba. Érdemes tartani otthon, kiváló sült zöldségeken, salátákon ez az édes-savanykás, sűrű, melaszos krém (figyelem, nem azonos a koktélokhoz használt, rózsaszínű grenadine-szörppel!). Ha véletlenül mégsem jutunk hozzá, sűrűbb balzsamecetkrémmel helyettesíthetjük, de az íze közel áll a cukormentes, savanykásabb szilvalekvárhoz, vízzel hígítva az is egy járható alternatíva lehet. Fontos, hogy a ragu jó minőségű, vastag falú lábasban készüljön, ugyanis 1,5 órán át fő, hozzáadott folyadék nélkül, csak a saját levében, illetve az olívaolajban, ezért vékony falú edényben leéghet. Végig fedő alatt, takarékon főzzük. Két, három napig remekül eláll, és napról napra finomabb. A fagyasztást is kiválóan bírja. Magában is jó foszlós, langyos lepénykenyérrel, de változatosan használhatjuk fel: pl. tésztával összekeverve, pizzafeltétként, leveles tésztára kenve, sajttal besütve, hummuszra kanalazva mezzeként, melegszendvicskrémként. Ezért érdemes gondolkozás nélkül, rögtön az alábbi óriás adagot főzni belőle.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!