Nincs a világnak olyan szeglete, amelyben ne készítenének valamilyen töltött zöldséget vagy töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön sózott tőkehalas masszával töltik. Mexikóban olajban sütik, a törökök hidegen eszik. A sort folytathatnánk tovább egy igazi világ körüli turnéval, amelyben a hagyományos magyar változat is mindenképpen dobogós helyen végezne.
A dolmák univerzuma végtelen, gyakran töltik együtt a szezonban éppen egyszerre érő zöldségeket – paradicsomot, paprikát, cukkinit, padlizsánt. Az erdélyi örmény konyhában nagy lábasban rétegezik a megtöltött káposztaleveleket, hagymákat, paprikákat, paradicsomokat (ami leghamarabb puhul, vagyis a paradicsom, az van az edény tetején). Bakuban „három nővér” dolmának keresztelik a töltött paprikából, paradicsomból és padlizsánból álló triót. Fűszeres, bárányhúsos rizsből áll a töltelék, és sok fokhagymás joghurttal fogyasztják.
A műfaj egyik legjobbja a görög gemista (a szó jelentése „töltött”). Egy hagyományos nemzeti étel, a tavernák és otthonok elengedhetetlen nyári fogása. Az alábbi receptnek az a legnagyobb szépsége, hogy mindenféle zöldséget megtölthetünk, amelynek éppen szezonja van. A töltelékkel is lehet kedv és ízlés szerint variálni, készülhet darált hússal (bárány) vagy éppen lencsével, mazsolával, más fűszerekkel.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!