chili&vanília

Érik a füge!

Gasztro

Mandulakrémes, fügés sütemény (Moelleux aux figues)

Bár fügetermesztő nemzet nem leszünk, a klímaváltozás miatt egyre több füge terem a kiskertekben. Az ég­hajlati viszonyok változása miatt egyre nagyobb sikerrel termeszthető, sokan kapnak hozzá kedvet. Míg régebben inkább az ország déli részein és a Balaton környékén volt jellemző, ma már az alföldi falvakban is sokan ültetnek fügefát, amely strapabíró, és szerencsés esetben rengeteg gyümölcstermést ad, keresi is mindenki a felhasználási ötleteket. Akadnak itthon szakértői, gyűjtői, akik tanulmányozzák, elemzik a fajtákat, Becsehelyen például egy 453 fajtát felvonultató fügegyűjtemény található.

A szakértők szerint íz szempontjából négy profilt lehet megkülönböztetni: a piros bogyós jelleget, a sárgadinnyés aromát, a kókuszos aromát, és a nehezen leírható ízű fügefajtákat. A füge piacokon való értékesítése nem egyszerű feladat (az apró szemű kevésbé vonzó a vásárlóknak, a nagyobb méretű könnyen nyomódik, ráadásul a tökéletes érettség pillanatában kell leszüretelni, nem utóérő), így inkább a házi, kiskerti termesztés és felhasználás a jellemző.

Az alábbi sütemény valójában inkább egy desszert, mert olyan puha, krémes, hogy nem is igazán szeletelhető, inkább szedőkanállal lehet kiemelni. Rusztikusan fog kinézni. A mandulás, vajas, frangipane-szerű tészta körbeöleli a fügét, amely a sütés során dzsemmesre sül. Vaníliafagylalttal a legfinomabb, amelyet akár meg lehet csepegtetni egy kis fügelevélolajjal, vagy meg lehet szórni fügelevélporral. Aki szeretné, fűszerezheti is a masszát, például kardamommal vagy vaníliával. A recept alapja François-Régis Gaudry francia gasztroszakértő leírása.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.