chili&vanília

Golden mylk

Gasztro

Hölgyeim és uraim, bemutatom 2016 legtrendibb italát, a kurkumás lattét. Kávé nincs benne. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében folyamatosan számos divatirányzat jelenik meg a gasztronómiában, a szuperélelmiszerektől a vegán burgerekig, a zöldturmixoktól a matchás (japán zöld tea) és kurkumás lattékig. Mi megy, mi marad. Jelentem, az utóbbi napsárga, forró ital kimondottan függőséget okoz, annyira finom, és olyan jól tud esni, valódi egészségbomba, simán visszarántja az embert a kezdődő meghűlésekből is, nátha- és gondűző. Sydney-től San Franciscóig számos menő kávézó tartja itallapján, és más országokban is egyre népszerűbb. Itthoni kínálatban még nem láttam. Amerikai tanulmányok szerint a kurkumára 2016-ban 56 százalékkal kerestek rá többen az online keresőkben, mint egy évvel ezelőtt. Ebben pedig jelentős szerepe van a „golden milk”-nek (a mylk írásmód az alternatív gabona- vagy magtejekre utal, amelyből általában készül).

Kurkumából, mézből, esetleg más fűszerekből (gyömbér, bors, cayenne bors) áll, és leggyakrabban forró mandula- vagy kókusztejjel öntik fel. A kurkuma maga igazi csodafűszer, Indiában, ahol őshonos és elterjedt, gyógyításhoz használják, és az ajurvédikus orvoslás fontos eleme. A belőle készített tejes italt köhögés- és lázcsillapításra is bevetik. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő. Leginkább két tulajdonságáról ismert: egyrészt curryk és curryporok nélkülözhetetlen hozzávalójaként (ez adja a currypor sárga színét), másrészt arról, hogy nagy óvatossággal kell vele bánni, ugyanis annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról; a keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága). Frissen a gyömbérre hasonlít, csak vékonyabb, színe a sárgarépához áll a legközelebb, illata friss, fanyar. Ilyen formában ritkán kapható, száraz, őrölt formájában találkozik vele a többség.

A kurkumás lattét jó szívvel ajánlom, nem fognak benne csalódni azok sem, akik elsőre kissé bizarrnak gondolják. Kóstolni kis kiszerelésben, csészényit érdemes, ha pedig bejön, akkor célszerű egy nagyobb adag kurkumás mézpasztát egy csatos üvegben tartani, amiben sokáig eláll.


false

 

Kurkumás latte

Hozzávalók (2 kis adaghoz)

A pasztához:

4 dkg méz (pl. hárs)

2 púpos teáskanál őrölt kurkuma, átszitálva

2 tekerésnyi frissen őrölt bors

1 késhegynyi cayenne bors

Az italhoz:

4 dl meleg, de nem tűzforró mandulatej

 

A mézet és a fűszereket mini habverővel vagy kanállal alaposan eldolgozzuk. Két csészébe osztjuk. Ha nagyobb kiszerelést készítünk, csatos üvegbe töltjük, ebben tárolhatjuk. Amikor fogyasztjuk, egy-egy kis csészébe teszünk kb. egy evőkanálnyit a pasztából, majd felöntjük a forró mandulatejjel (vagy sima tejjel), amivel elkeverjük. Azonnal szürcsöljük. Izzasztó, náthaűző hatású.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.