chili&vanília

Golden mylk

Gasztro

Hölgyeim és uraim, bemutatom 2016 legtrendibb italát, a kurkumás lattét. Kávé nincs benne. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében folyamatosan számos divatirányzat jelenik meg a gasztronómiában, a szuperélelmiszerektől a vegán burgerekig, a zöldturmixoktól a matchás (japán zöld tea) és kurkumás lattékig. Mi megy, mi marad. Jelentem, az utóbbi napsárga, forró ital kimondottan függőséget okoz, annyira finom, és olyan jól tud esni, valódi egészségbomba, simán visszarántja az embert a kezdődő meghűlésekből is, nátha- és gondűző. Sydney-től San Franciscóig számos menő kávézó tartja itallapján, és más országokban is egyre népszerűbb. Itthoni kínálatban még nem láttam. Amerikai tanulmányok szerint a kurkumára 2016-ban 56 százalékkal kerestek rá többen az online keresőkben, mint egy évvel ezelőtt. Ebben pedig jelentős szerepe van a „golden milk”-nek (a mylk írásmód az alternatív gabona- vagy magtejekre utal, amelyből általában készül).

Kurkumából, mézből, esetleg más fűszerekből (gyömbér, bors, cayenne bors) áll, és leggyakrabban forró mandula- vagy kókusztejjel öntik fel. A kurkuma maga igazi csodafűszer, Indiában, ahol őshonos és elterjedt, gyógyításhoz használják, és az ajurvédikus orvoslás fontos eleme. A belőle készített tejes italt köhögés- és lázcsillapításra is bevetik. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő. Leginkább két tulajdonságáról ismert: egyrészt curryk és curryporok nélkülözhetetlen hozzávalójaként (ez adja a currypor sárga színét), másrészt arról, hogy nagy óvatossággal kell vele bánni, ugyanis annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról; a keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága). Frissen a gyömbérre hasonlít, csak vékonyabb, színe a sárgarépához áll a legközelebb, illata friss, fanyar. Ilyen formában ritkán kapható, száraz, őrölt formájában találkozik vele a többség.

A kurkumás lattét jó szívvel ajánlom, nem fognak benne csalódni azok sem, akik elsőre kissé bizarrnak gondolják. Kóstolni kis kiszerelésben, csészényit érdemes, ha pedig bejön, akkor célszerű egy nagyobb adag kurkumás mézpasztát egy csatos üvegben tartani, amiben sokáig eláll.


false

 

Kurkumás latte

Hozzávalók (2 kis adaghoz)

A pasztához:

4 dkg méz (pl. hárs)

2 púpos teáskanál őrölt kurkuma, átszitálva

2 tekerésnyi frissen őrölt bors

1 késhegynyi cayenne bors

Az italhoz:

4 dl meleg, de nem tűzforró mandulatej

 

A mézet és a fűszereket mini habverővel vagy kanállal alaposan eldolgozzuk. Két csészébe osztjuk. Ha nagyobb kiszerelést készítünk, csatos üvegbe töltjük, ebben tárolhatjuk. Amikor fogyasztjuk, egy-egy kis csészébe teszünk kb. egy evőkanálnyit a pasztából, majd felöntjük a forró mandulatejjel (vagy sima tejjel), amivel elkeverjük. Azonnal szürcsöljük. Izzasztó, náthaűző hatású.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.