Tartalom

(2016-11-24)

Snoblesse
Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Mérgezett manna

Az uniós támogatások haszna és kára

Ambivalens az érdeklődő közvélemény viszonya a belépésünk óta Magyarországra ömlő EU-s támogatásokhoz.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Versenyképességi fordulat?

Örvendetes, hogy a mások véleményére többnyire fütyülő kormány gazdasági kérdésekben időnként hallgat a kritikára. Más kérdés, hogy a nehezen kiizzadt korrekciók mennyire adekvát válaszok az adott problémákra.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A nem megfelelő ember

Nem váratott sokáig magára, hogy az állam is beszálljon „az úszók és szövetség háborújába”. Kedden reggel közleményt adott ki a sportért felelős államtitkárság, mely szerint sem az államnak, sem az államtitkárságnak nem szabad beleavatkozni a sportolók és a szövetségük belügyeibe, de… de ők azért „elősegítik” a kialakult tűrhetetlen helyzet megoldását.

A szerk.

A szerk.

A megfelelő ember

Farkas Flórián az ideális roma politikus az Orbán-rezsim, avagy az Orbán Viktor által felépített hatalmi masinéria számára, és ebben az a szép és emberi, hogy ezt a kijelentést minden további nélkül megtehetjük a „roma” jelző használata nélkül is.

Külpol
Belpol

Fidesz–LMP-együttműködés az alkotmánybíró-választáson

Belpol

Bebetonozva

A négy új alkotmánybíró keddi megválasztásával nő a független bírák száma a testületben, cserébe a konzervatív, kormánypárti többség 2023-ig biztosan fennmarad.

Zene

Lemez

Zene

Nemesfém

Metallica: Hardwired... to Self-Destruct

Gyorsabb, sötétebb vagy vadabb zenekart mindenki fel tud sorolni, de a Metallicánál kreatívabb metálegyüttes nem létezett az elmúlt 35 évben. Sőt korábban sem nagyon.

Film

Film

Film

Eisenbergtől Konigsbergig

Woody Allen: Café Society

Superman-gonoszként elég nagy blamázs volt, de Woody Allen ifjúkori alteregójaként Jesse Eisenbergnek minden kis tikje, ideges rángása a helyén van.

Film

Film

A legnagyobb odaadással

Luc és Jean-Pierre Dardenne: Az ismeretlen lány

A fiatal orvosnőt csak helyettesíteni küldték a külváros háziorvosi rendelőjébe. Lelkiismeretes és ügyes, betegei szeretik.

Képregényfesztivál Bécsben: Vienna Comic Con

Film

Ruhapróba

A geekmennyország köztudomásúlag nem a túlvilágon, hanem San Diegóban található, ahol évente egyszer százezrek áldoznak a pop- és a geekkultúra oltárán. A fantasy, a sci-fi és a horror legnagyobb ünnepének számító Comic-Con műfajt teremtett, Karacsitól Moszkván át Bukarestig a világ tucatnyi pontján tartanak hasonló, bár volumenben és vendéglistában jóval szerényebb rendezvényeket.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Kénköves pokol - Brutális kémia a Spektrum Tv-n

Ezt is megértük: a második évfolyamába lépett a Spektrum Tv Brutális kémia című sorozata, ami egy ismeretterjesztő szériától kétségkívül derekas teljesítmény; korántsem érdektelen tehát számba venni, miért hozhat lázba sokakat egy ilyen rendhagyó tudományos műsor, s kiket fog még a hideg is kirázni tőle.

Színház

Opera

Színház

Rajongók

Donizetti: Lammermoori Lucia

Miért is járunk operába? Ez a kínzó kérdés, úgy lehet, csupán azokban nem merül fel időről időre, akik egyáltalán nem járnak operába.

Színház

Színház

Elegendő harc

k2: Cájtstükk

Kicsit csalódott vagyok már a kezdet kezdetén, mikor azt látom, hogy a máskor bezzeg dugig tele Átrium most a k2-re, erre a tehetséges, ifjú csapatra nem telik meg eléggé, bár tudom, hogy a kortárs művészet nehéz ügy marketingszempontból.

Könyv

Könyv

Könyv

Kifordított operakesztyű

Bán Zoltán András: Giccs

A borítón két szakállas irodalmi figura, a kísérletező kedvű Bán és a klasszikus Jókai rúgtat a puzdrás honfoglalók élén.

Tudomány

Tudomány

Egyedül a sötétben - Téli depresszió

Akik a rövidülő nappalok miatt rossz hangulatra és más kellemetlen tünetekre panaszkodnak, valószínűleg szezonális affektív zavarban szenvednek. Ez pedig nem más, mint a téli depresszió tudományos elnevezése.

Örök nyári időszámítás

Tudomány

Soha nem ér véget

Magas szinten fontolgatják, hogy eltörölnék nálunk az óraátállítást. Ám nem biztos, hogy működne – megmagyarázzuk, hogy miért.

Gasztro
Sport

Az e-sport tündöklése

Sport

Milliárdok pár kattintással

Stadionnyi nézője lehet egy olyan összecsapásnak is, ahol a versenyzők videojátékban mérik össze tudásu­kat. Az e-sport gyűjtőnéven futó őrületnek immár milliókat kereső sztárjai vannak, a csapatok mögött pedig multik és menő sportegyesületek állnak.

Riport

Riport

„S” bajtárs - Az első magyar neonáciper

Az 1992. október 26. és 28. között Győrben tartott neo­náciper az országos sajtóban jószerivel visszhangtalan maradt. Pedig ha az ott történtek megragadnak a közemlékezetben, ma senki nem csodálkozna rá a Magyar Nem­zeti Arcvonalra és annak vezetőjére, Győrkös Istvánra.

Ételhordó