chili&vanília

Russ és lányai

  • chili&vanília
  • 2017. január 1.

Gasztro

Joel Russ Galíciából érkezett New Yorkba 1907-ben. Eleinte gombát, később sózott heringet árult. 1914-ben nyitotta meg üzletét: egy füstölt halakra és heringre specializálódott csemegeboltot a Lower East Side-on, ami a világ egyik legzsúfoltabb lakókerülete volt akkoriban; bevándorló európai zsidók tízezrei telepedtek itt le. Russ három lánya, Hattie, Anne, Ida is beállt a pult mögé, innen a Russ & Daughters név, ami a mai napig él. Ma az alapító dédunokája viszi az üzletet, New York egyik legmenőbb és legszerethetőbb helyét. A negyedik generáció az alapítás után pontosan száz évvel, 2014-ben az elvitelre árusító üzlet mellé egy éttermet nyitott. Kialakításában messzemenőkig ragaszkodtak a családi örökséghez: a falon múltbéli fotók, régies dizájn, pászkásdobozok, savanyúságoshordók, a személyzeten hófehér köpeny, mint anno. A középpontban pedig továbbra is a füstölt lazacok (bagellel, tojással, pirított barhesszel), heringek (rozskenyérrel), kaviárok (blinivel, tócsnival) állnak. De ma már befigyel az új generációval egy csipet hipszterség is: vagány koktélok, izgalmas saláták, hangzatos nevű szendvicsek. Az egyik legfinomabb és legnépszerűbb fogás a rusztikus csirkemájpástétom, amit itt pászkával és pácolt hagymával adnak fel. Ha valaki arra jár, ki ne hagyja – se a pástétomot, se a Russ & Daughters Cafét.

Hagymás csirkemájpástétom csilis mazsolával

Hozzávalók (kb. 6-8 adag előételként)


false

5 dkg kacsa- vagy libazsír

2 hagyma, vékonyra szeletelve

2 keményre főzött tojás, megpucolva

50 dkg tisztított csirkemáj, szobahőmérsékleten

1 teáskanál olívaolaj

só, bors

Csilis mazsola:

1,25 dl víz

6 dkg nádcukor

2 evőkanál almaecet

1/2 kávéskanál csilipehely

12,5 dkg aranymazsola

 

Nagy serpenyőben felmelegítjük a kacsa- vagy libazsírt, rádobjuk a vékonyra szeletelt hagymát. Azonnal sózzuk, így gyorsabban és kíméletesebben tudjuk dinsztelni. Lassú tűzön, egyenletesen aranyszínűre, puhára dinszteljük, enyhén karamellizáljuk. Közben megfőzzük és megpucoljuk a tojásokat.
A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk. A csirkemájat falatnyi méretűre daraboljuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. Alufóliával bélelt tepsiben 5-6 percre a sütőbe tesszük, amíg piros kérget kap, de a közepe még szép rózsaszínű marad. Robotgépbe tesszük a grillezett májat, a karamellizált hagymát, két durvára vágott kemény tojást, sózzuk, borsozzuk. Nem kell teljesen simára pürésíteni, maradjon kicsit darabos.

A csilis mazsolához egy lábasban összeforraljuk a vizet, almaecetet és cukrot. Amikor a cukor feloldódott, erős lángon néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk a csilipelyhet és a mazsolát, öt percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Csatos üvegbe töltjük.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.