chili&vanília

A Momofuku kelbimbó

Gasztro

Éppen tíz éve nyílt meg David Chang fiatal amerikai sztárséf első sikerétterme, a Momofuku Ssäm Bar. A New York bohém East Village negyedében található bisztró akkoriban a város egyik legfelkapottabb és legtöbbet emlegetett helye volt, a szaksajtó és a közönség is imádta, konyhafőnöke szinte minden létező díjat bezsebelt. Sokáig úgy tűnt, hogy David Chang nem kíván celebritássá válni, mindössze piszkosul jókat főzni. Utóbbi megvalósult, előbbi mégiscsak elsodorta, a nagy keresletre való tekintettel pedig az elmúlt években sorra nyitotta az újabb és újabb éttermeit világszerte, Kanadától Ausztráliáig. A saját New Yorkjában többek között rántott csirkés szendvicses hellyel és japán ihletésű bisztróval rukkolt elő, mind csúcsra járatva. A tíz­éves Momofuku Ssäm Bar viszont még mindig él és virul, az eredeti helyszínen, némileg frissített dizájn­nal, ebédidőben már simán be lehet sétálni foglalás nélkül, este viszont még tíz év elteltével is telt házas. Egyik ikonikus fogása a gőzbuciba töltött, omlós malachasaalja, uborkával, édeskés hoisin szósszal, másik a langyos kelbimbósaláta, egyiket sem veheti le az étlapról. Nem véletlen, ugyanis mindkettő zseniális. A Momofuku kelbimbó már akkor is megihletett, most viszont egy felfrissített öntetet kapott, amibe tahinit és narancslevet is kevertem, így még krémesebb és izgalmasabb, a kelbimbóval pedig parádés.

 

Momofuku sült kelbimbósaláta csípős-édes öntettel

Hozzávalók (4 adag)

 

1 kg kelbimbó

olívaolaj

só, bors

Öntet:

0,8 dl szójaszósz

1 zöldcitrom leve

2 evőkanál (30 ml) friss narancslé

2 evőkanál (30 ml) víz

2 evőkanál (30 ml) tahini, esetleg helyette mogyoróvaj

2 evőkanál (30 ml szezámolaj)

2 evőkanál (30 ml) méz

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

3 cm friss gyömbér, lereszelve

½ kávéskanál csípőspaprika-krém vagy friss csili

Tálaláshoz:

pirított magok (pl. kesu, kókuszforgács)

marinált lila hagyma

esetleg: puffasztott rizs

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kelbimbó külső leveleit szükség szerint eltávolítjuk, megmossuk, majd konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Mérettől függően félbe- (ha nagyon nagy fejek, negyedekbe) vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, majd sütőpapírral letakart tepsire szórjuk, úgy, hogy a vágott fele legyen lefelé (így az szépen karamellizálódik). Sütőtől függően kb. 15-20 percig sütjük, amíg szép piros lesz. Közben elkészítjük az öntetet: az összes hozzávalót robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Ha túl sűrűnek látjuk, pici vízzel hígíthatjuk. Ebből a mennyiségből összesen 2 dl öntet lesz, a zöldségre ebből csak kb. a felét használjuk, a többit csatos üvegben a hűtőben tárolhatjuk, és más salátákra is felhasználhatjuk. Amikor elkészült a sült kelbimbó, összeforgatjuk az öntettel. Langyosan, pirított magokkal és marinált hagymával megszórva tálaljuk, az utóbbihoz a vékonyra szeletelt lila hagymát összeforgatjuk kevés ecettel, sóval és porcukorral, majd legalább egy órát állni hagyjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kis pénzrablás

  • - ts -

Gyakorlatilag másodpercre ugyanakkor járunk Németország történelmében, mint a Good bye, Lenin! hősei. Az ország még két részben van, de a fal már ledőlt, a tegnap még oly zord határőrök már csak az üstöküket vakargatják, s nézik, hogyan suhannak el a Barkasok.

Papírpapság

Tradíció és haladás – a művészetektől a politikáig évszázadok óta ez a kettő harcol egymással, miközben a békésebb időszakokban jinként és jangként egészíthetik ki a másikat.

Becsap

  • Kiss Annamária

Irtó hangosan, ajtócsapkodással és kiabálással kezdődik a Budaörsi Latinovits Színházban tíz éve színpadra állított, most pedig a Vígszínházra hangszerelt Liliomfi-előadás. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezte, és Szigligeti Ede nyomán Vecsei H. Miklós írta a szövegkönyvet és a dalszövegeket.

Keserédes felelősség

A szülővé váló női művészek munkásságába rendszerint valamilyen módon beépül az anyaság témája. Ezt a műkritikusok és a kollégák rendszerint egyfajta kitérőnek tekintik, ami után a művész visszatérhet az „igazi” művészethez.

Egy tipikus NER-karrier

Magyar Péter fent említett sajtótájékoztatója után egy eddig viszonylag ismeretlen informatikai vállalkozó, Vertán György is a reflektorfénybe került, mivel Magyar azt állította, hogy volt felesége, Varga Judit, illetve volt barátnője, Vogel Evelin Vertántól kap „apanázst”, az egyik átutalással, a másik készpénzben. Mindez azért zajlik így, mert az üzletember Kubatov Gábor barátja.

A kezükben robbanhat föl

Egészen elképesztő, mi zajlik itt vasárnap délután óta, amikor Magyar Péter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz manipulált, részben mesterséges intelligencia segítségével előállított hangfelvételekkel lejáratókampányt indít ellene.