chili&vanília

Gong Bao

Gasztro

E receptnek az lehetne inkább a címe, hogy "Kínai mogyorós csirke, normálisan", lévén csodálatos példája annak, amikor egy elcsépelt, rendszerint lebutítva föladott ételt korrektül készítenek el, az milyen meglepetést kelthet. A Kung Po vagy Gong Bao csirke a szecsuani konyha klasszikus fogása; a XIX. századi szecsuani kormányzóról, Ding Baozhenről (1820-1886), a Csing-dinasztia uralkodójáról nevezték el, aki Shandong tartomány s később Szecsuan kormányzója volt. Állítólag a kulturális forradalom ideje alatt politikai okokból "csilis csirkére" nevezték át az ételt, s csak a nyolcvanas években kapta vissza ősi nevét. Illik még elfelejteni a tárgyban azt az édes mártásban úszó, egyenízű izét, amit a kínai büfékből ismerünk. Mert az igazi: rafinált, izgalmas, egyszerűen isteni. Rizsbort, kínai ecetet és szecsuani borsot persze érdemes hozzá beszerezni, de néhány száz forintért mind kapható az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben (például a felújított Ázsia boltban, a Rákóczi téri kínai szupermarketben, a Szép Kis Indiában vagy a Culinarisban). A saját verziómat egy Budapesten élő kínai család és Kylie Kwong, My China című könyvében szereplő receptjéből gyúrtam össze.

Kínai mogyorós csirke (Kung Po)

Hozzávalók (2-4 adag)

70 dkg csirkemellfilé, felkockázva

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)

2 evőkanál csiliolaj

1 púpos teáskanál szecsuani bors

5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva

1 evőkanál barna cukor

3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kínai fekete ecet

6 dkg sótlan, pirított mogyoró

tálaláskor só és esetleg szecsuani bors

A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A mellfilé helyett készíthetjük kifilézett combból is, úgy még szaftosabb lesz. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissen tartó fóliával, és fél-egy órára hűtőbe tesszük. A húst ebben a fázisban nem szükséges sózni. Egy wokot vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig forrósítunk, majd hozzáadjuk a csiliolajat. (Ha nincs csiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított csilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk). A forró csiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot, majd erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha kisebb edényünk van, inkább két adagban pirítsuk a csirkét. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett, és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért, a barna cukrot, a szójaszószt, az ecetet és a pirított mogyorót. Ezzel is pirítjuk néhány percig, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor kevés sót szórunk rá, és a szecsuani borsot. Natúr jázminrizs illik hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.