Tartalom

(2011-12-01)

Publicisztika

Kovácsy Zsombor

Publicisztika

Menjünk a halálba?

Az eutanázia, az egészségügy átláthatósága és az Uzsoki Kórházban történt gyanús halálesetek

Fekete angyalok serege kaszálja le áldozatait az Uzsoki Kórházban, vagy aljas rágalmazók akarják börtönbe juttatni a munkájukat tisztességgel végző orvosokat, ápolókat?

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Leminősítés után

Vajon eljut-e ezen az úton Orbán addig a pontig, hogy az unió azt mondja neki: vagy te, vagy a pénz?

Belpol

A közoktatás fejlesztésére szánt uniós források sorsa

Belpol

Elfújja a szél

Egyszerre jellemzi bénultság és kapkodás az uniós fejlesztési forrásokkal, így a közoktatás fejlesztését is szolgáló Társadalmi Megújulás Operatív Programmal (Támop) kapcsolatos intézkedéseket. A források lehívásában nem állunk jól, és másfél évi tétlenség után most pánikreakciónak tűnő lépésekkel próbál tenni valamit a kormányzat.

A rokkantnyugdíjazás átalakítása

Belpol

Kelj föl, vagy rosszul jársz!

Elkészült a rokkantak ellátását átalakító törvényjavaslat, amelytől a kormány az egészségkárosodott emberek újbóli munkába állását reméli - csakúgy, mint az előző kormány a maga korábbi törvényével. Pedig a cél eléréséhez a jogszabály csak szükséges, de nem elégséges feltétel.

Belpol

"Csakis válságmenedzsment"

Ókovács Szilveszter, az operaház kormánybiztosa

A Magyar Állami Operaház meghitten régi, állandó szereplője a politikai botránykrónikáknak. Újra és újra miniszteri és kormánybiztosokat küld ki minden oldal kormánya, hogy megkíséreljenek rendet rakni. A jelenlegi kormánybiztossal beszélgettünk.

Újabb szempontok a választójogi törvénytervezet tarthatatlanságához

Belpol

Vasbetonból lesznek majd a jolly jokerek

A Fidesz választójogi törvénytervezete amellett, hogy szemérmetlenül a kormánypártnak kedvez, számos ponton ellentmond a választási eljárásról szóló törvénynek és korábbi alkotmánybírósági határozatoknak.

Külpol

Külpol

"Valami újat kell hirdetniük"

Sheri Berman politológus az európai szociáldemokráciáról

A német, francia, brit baloldal erősödése nem mutat többet, mint hogy a választók csalódtak a konzervatív kormányokban. A szociáldemokrácia az elmúlt évtizedben elszalasztotta a lehetőségeit, és ma sem képes meggyőző választ adni a kor problémáira, véli a téma egyik legjelesebb amerikai kutatója, a Barnard College professzora.

Film

Interjú + Kritika

Film

Leszek én még Leó!

Paul Giamatti színész

Köpcös, kopaszodó, nem is túl jóképű, ám az elmúlt évtizedben az amerikai film egyik legkeresettebb figurájává nőtte ki magát. A Kerülőutak, a John Adams c. tévésorozat, a Lány a vízben, A remény bajnoka, A mágus Oscar-jelölt karakterszínészével - aki e héttől a Barney és a nők című Mordecai Richler-adaptációban parádézik Pesten - a San Sebastián-i filmfesztiválon beszéltünk.

Zene

Zene

"Eltűnt a tudás" - Stephen Malkmus énekes-gitáros

Az indie rock hóbortos amerikai kabalafigurája jó szériát fut mostanában: tavaly a 90-es évek egyik fontos zenekarával, az egyetlen turnéra újjáalakított Pavementtel járta be a világot, pár hónapja pedig kihozta remekül sikerült ötödik lemezét a Jicksszel. A Mirror Traffic turnéjának bécsi állomásán találkoztunk vele.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

"Neutrális, univerzális, unalmas"

Edwin Heathcote, a Financial Times építészetkritikusa

Építészként végzett, de néhány év után az újságírásra váltott, és foglalkozik formatervezéssel is. Huszonévesen évekig élt Magyarországon, több mint tíz éve pedig a londoni Financial Times munkatársa, emellett könyveket ír, és Izé névre keresztelt manufaktúrájában kilincseket, fogódzókat, zárpajzsokat és hasonló szerelvényeket gyárt. A hg.hu Design Award 2011 zsűrijének tagjaként érkezett Budapestre.

Könyv

Könyv

"Nemesebb és nehezebb"

Bodor Ádám író

Tizenkét év szünet után jelentkezik megint vadonatúj kötettel a kortárs magyar próza egyik legünnepeltebb alakja. A Verhovina madarai mellett a börtönről, filmekről, műfajokról és sértődékeny medvékről beszélgettünk vele.

Könyv

Ül, marad a gyerek!

Foglalkoztatófüzetek óvodásoknak

"Játékos készségfejlesztő foglalkozás iskolába készülő gyerekeknek. Szintfelmérés fiúknak kötelező, lányoknak kérhető" - olvassuk egy művelődési ház faliújságján. Az ovis szexizmus indokolt: a fiúk többsége ebben a korban - és még sokáig az iskolarendszerben - nehezen ledolgozható hátránnyal indul a lányokhoz képest.

Elsüllyedt szerzők XXX.

Könyv

A mindenes

Szegi Pál (1902-1958)

"nagyon másra teremtem, mint amit végre learattak" - írta avantgárd korszakához közel fogant versében Szegi Pál, az ismeretlen költő, alig ismert műfordító, esszéista, kritikus és szerkesztő. S valóban, bár a korszak irodalmának és sajtójának meghatározó figurája volt, látszólag kevés maradt utána.

Trafik
Színház

Interjú

Színház

"Pont jókor sértődtem meg"

Galambos Erzsi színésznő

Balettnövendékből lett szubrett, primadonnából a hazai musical egyik úttörője és prózai szerepek megformálója. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából december 6-án gálaesttel köszöntik pályatársai a hányatott sorsú József Attila Színházban.

Gasztro
Tudomány

Curiosity: irány a Mars!

Tudomány

Az egyiknek sikerül?

Alig néhány héttel a Fobosz-Grunt balsikerű startja után most az amerikaiak indították el saját űrjárművüket - de ők már magát a Marsot célozzák meg.

Tudomány

"A szerszámod nem radír"

Tóth Eszter Zsófia történész a Kádár-korszak erkölcséről és züllöttségéről

A Magyar Országos Levéltár főlevéltárosának, az ELTE oktatójának eddig két könyve (Puszi Kádár Jánosnak, 2007; Kádár leányai, 2010) jelent meg a nők helyzetéről a szocializmusban. A 36 éves történésszel a Telekom által szervezett TEDx Danubia konferencia után beszélgettünk olyan régi dolgokról, mint a "szocialista erkölcs" vagy a "szexuális forradalom".

Szex

Pornófilm nőknek

Szex

Néha a csajok is úgy vannak vele

Sokáig úgy tudtuk, a pornó csakis a férfiak birodalma, ám egy relatíve új és erőteljes művészeti irányzat mindent megtesz, hogy megdöntse ezt a tévhitet. Pár alkotás szemrevételezése után filmes amazonokkal, a célközönség tagjaival és magával Kovival is beszélgettünk a témáról.