chili&vanília

Méz, vanília, körte

Gasztro

Télen a gyümölcsök tárháza kissé összeszűkül, a déligyümölcsök és citrusfélék mellett a választék nagyjából az almában és körtében merül ki. Szerencsére mindkettő változatosan készíthető, legyen szó sós ételekről vagy desszertekről. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a vilmos, a Bosc és a Conference. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, például kacsával, kiváló érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában, de különleges árnyalatot adhat akár egy krumplipürének, krémlevesnek vagy rizottónak is - nem is beszélve az édességfrontról. Az alábbi desszertben a körtét sűrű, mézes-karamellás, vaníliás öntet vonja be, amely elképesztően zamatossá teszi. Elkészítése időigényes, mivel a körtét folyamatosan forgatni kell, hogy a szirup minden oldalán egyenletesen rásüljön, de minden perce megéri. Akár az ünnepi menü desszertjeként is ajánlom.

 

Mézes-vaníliás sült körte

Hozzávalók (4 adag)

10 dkg kristálycukor

10 dkg méz

3 dkg vaj

1 vaníliarúd kikapart magja

1/4 citrom leve

4 szép, érett, de nem túl puha körte

(pl. vilmos vagy Alexander)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kis lábasba tesszük a cukrot, a mézet, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a citromlevet. Néhány perc alatt, alacsony hőmérsékleten összefőzzük, éppen csak annyira, hogy a hozzávalók összeolvadjanak. Egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba öntjük a mézes öntetet. A négy körtét zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon, a szárát is rajta hagyjuk. A talpából levágunk egy vékony szeletet, hogy stabilan tudjon állni az edényben. Beleállítjuk az öntetbe. Először 30 percig sütjük, ez idő alatt a mézes öntet elkezd karamellizálódni, sziruposodni. Most a körtéket lefektetjük, és 15 percenként megforgatjuk úgy, hogy a karamellaszirup mindegyik oldalukra szépen rásüljön. Közben néha kanállal meglocsoljuk a sziruppal. Így összesen 1 óráig sütjük, közben 15 percenként másik oldalára fordítjuk. A legvégén ismét függőlegesre, a talpukra állítjuk a körtéket, és kanállal ismét meglocsoljuk őket az immár igen sűrű karamellasziruppal. Langyosan tálaljuk, tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy borsodóval.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.