chili&vanília

Méz, vanília, körte

Gasztro

Télen a gyümölcsök tárháza kissé összeszűkül, a déligyümölcsök és citrusfélék mellett a választék nagyjából az almában és körtében merül ki. Szerencsére mindkettő változatosan készíthető, legyen szó sós ételekről vagy desszertekről. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a vilmos, a Bosc és a Conference. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, például kacsával, kiváló érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában, de különleges árnyalatot adhat akár egy krumplipürének, krémlevesnek vagy rizottónak is - nem is beszélve az édességfrontról. Az alábbi desszertben a körtét sűrű, mézes-karamellás, vaníliás öntet vonja be, amely elképesztően zamatossá teszi. Elkészítése időigényes, mivel a körtét folyamatosan forgatni kell, hogy a szirup minden oldalán egyenletesen rásüljön, de minden perce megéri. Akár az ünnepi menü desszertjeként is ajánlom.

 

Mézes-vaníliás sült körte

Hozzávalók (4 adag)

10 dkg kristálycukor

10 dkg méz

3 dkg vaj

1 vaníliarúd kikapart magja

1/4 citrom leve

4 szép, érett, de nem túl puha körte

(pl. vilmos vagy Alexander)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kis lábasba tesszük a cukrot, a mézet, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a citromlevet. Néhány perc alatt, alacsony hőmérsékleten összefőzzük, éppen csak annyira, hogy a hozzávalók összeolvadjanak. Egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba öntjük a mézes öntetet. A négy körtét zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon, a szárát is rajta hagyjuk. A talpából levágunk egy vékony szeletet, hogy stabilan tudjon állni az edényben. Beleállítjuk az öntetbe. Először 30 percig sütjük, ez idő alatt a mézes öntet elkezd karamellizálódni, sziruposodni. Most a körtéket lefektetjük, és 15 percenként megforgatjuk úgy, hogy a karamellaszirup mindegyik oldalukra szépen rásüljön. Közben néha kanállal meglocsoljuk a sziruppal. Így összesen 1 óráig sütjük, közben 15 percenként másik oldalára fordítjuk. A legvégén ismét függőlegesre, a talpukra állítjuk a körtéket, és kanállal ismét meglocsoljuk őket az immár igen sűrű karamellasziruppal. Langyosan tálaljuk, tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy borsodóval.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.