Télen a gyümölcsök tárháza kissé összeszűkül, a déligyümölcsök és citrusfélék mellett a választék nagyjából az almában és körtében merül ki. Szerencsére mindkettő változatosan készíthető, legyen szó sós ételekről vagy desszertekről. A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a vilmos, a Bosc és a Conference. A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, például kacsával, kiváló érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában, de különleges árnyalatot adhat akár egy krumplipürének, krémlevesnek vagy rizottónak is - nem is beszélve az édességfrontról. Az alábbi desszertben a körtét sűrű, mézes-karamellás, vaníliás öntet vonja be, amely elképesztően zamatossá teszi. Elkészítése időigényes, mivel a körtét folyamatosan forgatni kell, hogy a szirup minden oldalán egyenletesen rásüljön, de minden perce megéri. Akár az ünnepi menü desszertjeként is ajánlom.
Mézes-vaníliás sült körte
Hozzávalók (4 adag)
10 dkg kristálycukor
10 dkg méz
3 dkg vaj
1 vaníliarúd kikapart magja
1/4 citrom leve
4 szép, érett, de nem túl puha körte
(pl. vilmos vagy Alexander)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy kis lábasba tesszük a cukrot, a mézet, a vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a citromlevet. Néhány perc alatt, alacsony hőmérsékleten összefőzzük, éppen csak annyira, hogy a hozzávalók összeolvadjanak. Egy sütőpapírral bélelt hőálló tálba öntjük a mézes öntetet. A négy körtét zöldséghámozóval meghámozzuk, úgy, hogy a gyümölcs egyben maradjon, a szárát is rajta hagyjuk. A talpából levágunk egy vékony szeletet, hogy stabilan tudjon állni az edényben. Beleállítjuk az öntetbe. Először 30 percig sütjük, ez idő alatt a mézes öntet elkezd karamellizálódni, sziruposodni. Most a körtéket lefektetjük, és 15 percenként megforgatjuk úgy, hogy a karamellaszirup mindegyik oldalukra szépen rásüljön. Közben néha kanállal meglocsoljuk a sziruppal. Így összesen 1 óráig sütjük, közben 15 percenként másik oldalára fordítjuk. A legvégén ismét függőlegesre, a talpukra állítjuk a körtéket, és kanállal ismét meglocsoljuk őket az immár igen sűrű karamellasziruppal. Langyosan tálaljuk, tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy borsodóval.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com