Frissen, közvetlenül a sütőből, langyosan tálalva az egyik legfinomabb és leghatásosabb vendégváró falatka a francia gougères (ejtsd: guzser), vagyis égetett tésztából készített, sós, sajtos fánk. Érdemes egyszer kipróbálni, rutint szerezni, sütőt tesztelni, hogy aztán az egész ünnepi időszak alatt süssük majd. Ugyanabból a tésztából készül, mint a profiterol, a képviselőfánk vagy az eklerfánk. Az első néhány bizonytalanság után kiválóan rá lehet érezni a trükkjeire, és garantáltan örökös visszatérő vendég lesz. Kívül vékony, roppanós, belül krémes, üreges; pezsgőzésnek, borozásnak nagyszerű kiegészítője. Ha meg már gyakorlottan megy, akkor akár meg is lehet tölteni: krémekkel, pástétommal. Markáns ízű Gruyère sajttal működik legjobban, de valójában bármilyen karakteres sajtot használhatunk. A tésztát formázva nagyszerűen lehet fagyasztani is, ha azt szeretnénk, hogy mindig készen álljunk egy friss adag kisütésére.
A receptben leírt minden apró lépést érdemes betanulni, különös tekintettel a hűtésre és a sütésre (légkeveréses fokozat!). Ennek a fánknak egyetlen problémája van: nem lehet elég mennyiséget készíteni belőle, elfogy, ahogy kitesszük, süthetjük folyamatosan. Az ünnepi készülődést ezennel megkezdjük!
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!