chili&vanília

Gougères

Gasztro

Gougères – francia sajtos puffancs

Frissen, közvetlenül a sütőből, langyosan tálalva az egyik legfinomabb és leghatásosabb vendégváró falatka a francia gougères (ejtsd: guzser), vagy­is égetett tésztából készített, sós, sajtos fánk. Érdemes egyszer kipróbálni, rutint szerezni, sütőt tesztelni, hogy aztán az egész ünnepi időszak alatt süssük majd. Ugyanabból a tésztából készül, mint a profiterol, a képviselőfánk vagy az eklerfánk. Az első néhány bizonytalanság után kiválóan rá lehet érezni a trükkjeire, és garantáltan örökös visszatérő vendég lesz. Kívül vékony, roppanós, belül krémes, üreges; pezsgőzésnek, borozásnak nagyszerű kiegészítője. Ha meg már gyakorlottan megy, akkor akár meg is lehet tölteni: krémekkel, pástétommal. Markáns ízű Gruyère sajttal működik legjobban, de valójában bármilyen karakteres sajtot használhatunk. A tésztát formázva nagyszerűen lehet fagyasztani is, ha azt szeretnénk, hogy mindig készen álljunk egy friss adag kisütésére.

A receptben leírt minden apró lépést érdemes betanulni, különös tekintettel a hűtésre és a sütésre (légkeveréses fokozat!). Ennek a fánknak egyetlen problémája van: nem lehet elég mennyiséget készíteni belőle, elfogy, ahogy kitesszük, süthetjük folyamatosan. Az ünnepi készülődést ezennel megkezdjük!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.