chili&vanília

Grúz konyha I.: phkali

Gasztro

A legenda szerint isten, miután megteremtette a világot, magához hívatta az összes népet, hogy mindenkinek kiossza a területét. A grúzok előző este buliztak és boroztak, ezért elkéstek, isten szétosztotta a tájakat, mire odaértek. A teremtő először dühös volt, és úgy döntött, hogy a grúzok nem kapnak földet. Ők azonban zavartalanul és derűsen letelepedtek nála, és újra elkezdtek zenélni és borozni. Istennek úgy megtetszett ez a kedves, barátságos nép, hogy végül úgy döntött, a Földnek azt a szegletét adja nekik, amelyet magának tartott meg: a kertjét. Így kerültek a grúzok a világ leggyönyörűbb és legtermékenyebb tájára. (Nana Ansari: Die georgische Tafel). Már pusztán az ország földrajzi adottságaiból és a gasztronómiai és borkultúra évszázados hagyományaiból következtetni lehet arra, hogy nem egy kispályás konyhaművészet az övék. Nem véletlen, hogy nemzetközileg is egyre felkapottabb. Csúcsminőségű alapanyagok, változatosság, sok zöldség és zöldfűszer, gránátalma, cékla, temérdek dió például az ismérvei, na meg a terülj-terülj asztalkám stílusú lakoma, amelynek neve: supra. Ezt először is roskadásig pakolják mindenféle előétellel: nagyszerű salátákkal, sajtokkal, zöldekkel, krémekkel. A pkhali a grúz konyha egyik ikonikus fogása, leginkább sűrű, krémes zöldségpástétomnak nevezném. Sok mindenből készülhet, a leggyakrabban spenótból, céklából, póréból, néha zöldbabból, csalánból, káposztából, céklalevélből. A megfőzött, lehűtött zöldségeket darált dióval, fokhagymával, korianderrel és fűszerekkel pürésítik, majd tömör kis gombócokban vagy kenhető krémként tálalják, sokszor gránátalmamaggal díszítve. A receptért köszönet Tekuna Gachechiladze grúz séfnek, aki nemrég Budapesten adott emlékezetes grúz vacsorát.

 

Grúz diós spenótpástétom (phkali)

Hozzávalók (6–8 adag)

 

2 kg friss spenót, megpucolva

20 dkg darált dió

4 gerezd fokhagyma, felaprítva

10 dkg tahini (szezámkrém)

½ kávéskanál Cayenne bors

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál só

30 dkg (3 nagy csokor) koriander vagy

petrezselyem

A tetejére: gránátalmamag

 

A spenótot megpucoljuk (a vastagabb szárakat eltávolítjuk), és nagyon alaposan átöblítjük. Forró, lobogó, sós vízben két-három adagban blansírozzuk, amíg összefonnyad. Lehűtjük, majd jól kinyomkodjuk, hogy minél kevésbé legyen vizes. Robotgépbe tesszük a darált dióval, fokhagymával, tahinivel, a fűszerekkel és a felaprított korianderrel (vagy ha az nincs, petrezselyemmel). Krémesre pürésítjük. Kissé tömör, de lágy krémet kell kapnunk, az állagát a darált dió, illetve tahini hozzáadásával tudjuk szabályozni. Tálba vagy kis tálkákba adagoljuk, a tetejét megszórjuk gránátalmamaggal. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk zöldségpástétomokat más zöldségekből is, így sütőtökből, édesburgonyából, céklából, dinsztelt póréhagymából, de a különböző maradék zöld levelek (pl. kezeletlen cékla- vagy reteklevél) felhasználására is nagyszerű ötlet. Kenyérrel, pitával kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."