Tartalom

MaNcs 30. évf. 14. sz. (2018-04-05)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Április 8.

Testben és lélekben a hétvégi választásra készülődvén egyfolytában azon gondolkodunk, telesírt vánkosunkon álmatlanul hánykolódva is akár, hogy kire adjuk voksunkat – kire listán és kire egyéniben, s hogy jelen, nem könnyű helyzetünkben mi lenne a bölcs, erkölcsös és igaz honfiúhoz, honleányhoz méltó magatartás.

Publicisztika

Rév István

Publicisztika

Kondicionált pánik

Pszichológia a kormánypárti torz kampányban

1971. augusztus 17-én kora reggel a szomszédok döbbenetére kilenc fiatal férfit bilincsben vitt el a rendőrség Palo Altóban. (Az észak-kaliforniai városka, amely az elmúlt évtizedekben a Szilícium-völgy fővárosává vált, ekkor még ritkán szerepelt a hírekben.) Így kezdődött a pszichológia történetének egyik leghíresebb kísérlete, a stanfordi börtönkísérlet.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Tücsökmentalitás

„Nem lesz választási költségvetés” – szögezte le a negyedik ciklusára aspiráló Orbán Viktor március 6-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Mondta ezt egy nappal azelőtt, hogy a kormány döntött a „téli rezsicsökkentésről”, vagyis a különös hideg miatt megemelkedett rezsiszámlák 12 ezer forintos kompenzálásáról, valamint a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal nyomatékosított húsvéti ajándékáról.

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Lex Gabinia Tabellaria

A titkos szavazás intézménye nem kimondottan új keletű. A római köztársaságban a négy ezt előíró leges tabellariae közül az elsőt, a lex Gabiniát i. e. 139-ben fogadták el. De miért hozakodok most elő ezzel?

Belpol

Fidesz-military

Belpol

Nagy benne a lőinger

Megpendítették a sorkötelezettség visszaállítását, később az ifjúság katonás nevelése mellett iskolai lőtérprogram is szóba került, meg a tartalékos állomány felfuttatása. A Fidesz katonásdit játszatna a társadalommal – de az erőszakszervezetek egyes feladatainak „kiszervezése” is veszélyes irány.

Erdélyi magyar szavazatok

Belpol

Hálatelt zsebbel

Hiába az erdélyi magyar politika látványos felajánlkozása, az ottani magyarok szavazási hajlandósága elmarad a Fidesz által elvárttól.

Eger, Gyöngyös, Hatvan

Belpol

Vinnék Hevest

A baloldal a jelek szerint lemondott Heves megyéről: három választókerületben is olyan jelöltet állítottak, akiknek még a második helyre sincs különösebb esélyük. Ennek a Jobbik örülhet, bár közel sem biztos, hogy élni tud a felkínált eséllyel.

Budapest 1. és 17. választókerülete: a Belváros és Csepel–Soroksár

Belpol

Csak egy maradhat

Néhány nappal a választások előtt még számos olyan választókerület van Budapesten, ahol a megegyezés jelentősen növelné az ellenzéki győzelem esélyét. A választópolgárok mindenesetre türelmetlenek, egyértelmű választ és egyetlen jelöltet akarnak látni.

Belpol

„A választók presszionálják a pártokat” – László Róbert, a Political Capital választási szakértője

Az ellenzéki választók a pártoknál hamarabb ismerték fel, hogy Orbán leváltásának kulcsa az erős egyéni képviselőjelöltekben rejlik, így a taktikai szavazás formális koordináció nélkül is működhet. László Róbert szerint a 90 utáni korszak egyik legkevésbé kiszámítható választása előtt állunk, és az sem világos, mi történne, ha kisebbségbe szorulna a Fidesz.

Szatmáry Kristóf volt fideszes államtitkár, XVI. kerületi jelölt pályája

Belpol

Kéz a kézben

Évek óta ügyesen cseréli egyik szép haszonnal kecsegtető pozícióját a másikra Szatmáry Kristóf, a Fidesz-másodvonal örökös tagja. Mögötte mindig felsejlik édesanyja, a „nagyvágó” őseit büszkén vállaló üzletasszony.

Könyv

Könyv

Könyv

Az Éden végessége

Otto Rank: A születés traumája

Az, hogy az élet nem leányálom, nem kolosszálisabb közhely, mint az az utóbbi évtizedekre jószerivel mindenki számára magától értetődő tény, miszerint a születés előtti időszaknak (a prenatális fejlődésnek) döntő jelentősége van a későbbi életünk minősége, lelki fejlődésünk (vagy épp zavaraink) szempontjából.

Zene

Interjú

Zene

„Úgy rockzene, ahogy Bartók megírta”

Szalay András, Panta Rhei

Apja a hazai magfizika atyja, bátyja világhírű kozmológus, ő pedig innovatív hangszerkészítő lett. Szalay Andrással a progresszív Bartók-átirataikkal, majd előremutató szintetizátorzenéjükkel nevet szerzett Panta Rhei feltámadása kapcsán beszélgettünk.

Zene

„Sokszor kell magyarázkodnom” – Kovalik Balázs operarendező

Johann Adolph Hasse Artaserse című operájával nyitják újra az elmúlt években renovált 18. századi barokk színházat, a bayreuthi Markgräfliches Opernhaust. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mi is láthatjuk. A rendezővel arról beszélgettünk, miért kontraproduktív a menekültkérdés színházi ábrázolása, miért válik olykor kínossá a magyarsága, és hogy haldoklik-e az opera.

Film

Film

Film

Elkésett űrhajó

Lengyel Balázs: Lajkó – Cigány az űrben

„Gagarin, Armstrong és a cigány kering a Föld körüli pályán…” Ha vicc kezdődne így, biztosan eltűnt színesfémekre futna ki a poénja, de ugyanez ugrik be az új magyar film alcíméről is: Cigány az űrben. A címben szereplő név, a Lajkó ezen is túltesz, hiszen a „hősi halott” kutya, Lajka jut róla az eszünkbe. Pontosabban az, hogy kár a kutyáért, bár a címből ítélve valahogy egyértelműnek tűnik, hogy a furfangos cigány visszatér.

Színház

Interjú

Színház

„Én ezt kikérem magamnak”

Gyabronka József színész

Tsz-elnököt játszik az első filmes Lengyel Balázs Lajkó – cigány az űrben című filmjében, mely szerint nem Gagarin repült először, hanem Serbán Lajos permetezőpilóta, akit sajna elfeledett a történelem, mert az első űrutazónak mindenképp a nagy Szovjet­unióból kellett érkeznie.

Színház

Színház

A sült krumpli receptje

Bogyó és Babóca

Le kell szögeznem az elején, hogy nem szeretem a Bogyó és Babócát: megfeleléskényszer és fád unalom sugárzik a történetekből, és a számos kaland ellenére sivárnak, kiszámíthatónak és humortalannak tűnik az apró lények élete. A rajzfilm szörnyen kétdimenziós és statikus, sokszor a szereplők rugózása a legmozgalmasabb effekt, és a felülről figyelő, mosolygó vagy szomorú arcot vágó napocskától kiráz a hideg.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Csepp a csapból

Nádas Péter a Dobszerdában

Aligha túlzás állítani, hogy irodalmi értelemben az elmúlt év Nádas Péter Világló részletek című memoárregényéről szólt. Csak azért nem mondjuk, hogy a csapból is ez folyt, mert tulajdonképpen – a regény szellemével és látomásaival bizonyosfajta összhangban – ez a csap már jó ideje kiszáradt.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Hűtlenségre van történeti adat is”

Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus

Királyaink leszármazásán felül is sok érdekfeszítő adatra bukkantak az utóbbi évek régészeti genetikai kutatásai során, habár az eredmények értelmezésével akadnak gondok – erről beszélt nekünk az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának vezetője.

Tranzit

Kiállítás

Tranzit

Hans Holbein megüli a turult

IBUSZ ...mert úton lenni jó!

A hetvenes évek elején vált köznévvé, egészen pontosan a külföldre utazás kulcsszavává az IBUSZ rövidítés. Ha például valaki olyan – ma már nem létező – egzotikus országokba utazott, mint cseszkó, keletnémet vagy jugó, úgyis „IBUSZ-szal ment”, ha csak röpke rokon- vagy városlátogatás volt a célja, mivel a monopolhelyzetben lévő utazási irodának még az ilyen kiruccanásokhoz is lehetett köze. Ennek nyomán sokan gondolhatják, hogy az IBUSZ valamiféle komcsi találmány volt 1956 leverését követően, már a konszolidáció jegyében.

Tévétorrent