étel, hordó

Hachapuri

  • ételhordó
  • 2014. május 17.

Gasztro

Felületes ismereteink vannak a grúz konyháról, annyit tudunk róla, hogy kiváló. Melyik nem az?

Úgy tudjuk, Budapesten a Mirázs étterem számított az egyedüli grúz fecskének, ám mire kipróbálhattuk volna, be is zárt. Most újabb jelentkező akadt: tavaly év végén nyílt a Hachapuri az Andrássy út elején, ami inkább a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt, mégse gyorsbüfét képzeljenek el. Noha nincs felszolgálás, vagyis a pulthoz kell fáradni, a koreográfia a Vapianóhoz hasonlatos: kártyát adnak meg egy jelzőkészüléket. Ami elsőre feltűnő, hogy a pult túloldalán álló hölgyek olyan lelkesen ajánlják a számunkra ismeretlen fogásokat, mintha az övék lenne a hely.

Természetesen a névadóval indítunk, ami éppúgy lehet a pizzára adott grúz válasz, mint a gazdag ember hagymalevese cipóban. De ez csak a látszat. Mert való igaz, hogy a hacsapuri (tölteléktől függően 1390 vagy 1790 Ft) elsőre olyan, mint egy sima, ropogós, sült tészta, amibe belesütöttek valami vadítót, most például spenótot (ez az olcsóbb kategória), csakhogy a tésztát a sütés előtt sajttal meg túróval bolondították meg, és ez a lényeg. Ettől ugyanis teljesen más minőséget kapunk, mint az említett rokonoknál. Muszáj kipróbálni. Ahogy a hinkalit is (350 Ft/db), ami viszont főtt tészta, pontosabban "batyu", szintén töltelékkel. Leginkább a tortellinire hasonlít, de nagyobb annál és lágyabb. Mi marhahúsost rendeltünk, soha rosszabbat!

Hacsak ezt a kétféle dolgot lehetne kapni, már megérte volna eljönni, de van itt meglepetés a tésztaallergiásoknak is. A grúz marhapörkölt (1790 Ft) cseréptálban kapható, és külsőre magyar is lehetne. De szó sincs gulyásról, például a paprikát teljesen más fűszerekkel helyettesítették, így sokkal enyhébb, nem beszélve a hazai ízektől távol eső egzotikumtól. A másik nagy meglepetést a babfőzelék (1290 Ft) okozza, ami lényegesen könnyebb a szokásosnál, ám hogy pontosan miért, azt nem sikerült megfejtenünk. Annyi biztos, hogy nemcsak a hús és a tejfel hiánya miatt.

Édességnek egy szarv formájú töltött tésztát (Nino házi süteménye - 850 Ft) választottunk, amiről utóbb kiderült, semmiben nem különbözik a krémestől.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.