étel, hordó

Hachapuri

  • ételhordó
  • 2014. május 17.

Gasztro

Felületes ismereteink vannak a grúz konyháról, annyit tudunk róla, hogy kiváló. Melyik nem az?

Úgy tudjuk, Budapesten a Mirázs étterem számított az egyedüli grúz fecskének, ám mire kipróbálhattuk volna, be is zárt. Most újabb jelentkező akadt: tavaly év végén nyílt a Hachapuri az Andrássy út elején, ami inkább a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt, mégse gyorsbüfét képzeljenek el. Noha nincs felszolgálás, vagyis a pulthoz kell fáradni, a koreográfia a Vapianóhoz hasonlatos: kártyát adnak meg egy jelzőkészüléket. Ami elsőre feltűnő, hogy a pult túloldalán álló hölgyek olyan lelkesen ajánlják a számunkra ismeretlen fogásokat, mintha az övék lenne a hely.

Természetesen a névadóval indítunk, ami éppúgy lehet a pizzára adott grúz válasz, mint a gazdag ember hagymalevese cipóban. De ez csak a látszat. Mert való igaz, hogy a hacsapuri (tölteléktől függően 1390 vagy 1790 Ft) elsőre olyan, mint egy sima, ropogós, sült tészta, amibe belesütöttek valami vadítót, most például spenótot (ez az olcsóbb kategória), csakhogy a tésztát a sütés előtt sajttal meg túróval bolondították meg, és ez a lényeg. Ettől ugyanis teljesen más minőséget kapunk, mint az említett rokonoknál. Muszáj kipróbálni. Ahogy a hinkalit is (350 Ft/db), ami viszont főtt tészta, pontosabban "batyu", szintén töltelékkel. Leginkább a tortellinire hasonlít, de nagyobb annál és lágyabb. Mi marhahúsost rendeltünk, soha rosszabbat!

Hacsak ezt a kétféle dolgot lehetne kapni, már megérte volna eljönni, de van itt meglepetés a tésztaallergiásoknak is. A grúz marhapörkölt (1790 Ft) cseréptálban kapható, és külsőre magyar is lehetne. De szó sincs gulyásról, például a paprikát teljesen más fűszerekkel helyettesítették, így sokkal enyhébb, nem beszélve a hazai ízektől távol eső egzotikumtól. A másik nagy meglepetést a babfőzelék (1290 Ft) okozza, ami lényegesen könnyebb a szokásosnál, ám hogy pontosan miért, azt nem sikerült megfejtenünk. Annyi biztos, hogy nemcsak a hús és a tejfel hiánya miatt.

Édességnek egy szarv formájú töltött tésztát (Nino házi süteménye - 850 Ft) választottunk, amiről utóbb kiderült, semmiben nem különbözik a krémestől.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.