A neve mazanec, az esetek többségében kelt tésztából sütik, ritkábban omlós, túrós tésztából is. A tetejébe éles késsel kereszt formát mintáznak (ami azonban a sütés során általában eltűnik). A péksüteményekbe nyomott kereszt már az ókori görögöknél is állítólag jellemző volt, a szászok pedig a termékenység istennője, Eostre tiszteletére sütöttek hasonlót, és a négyes felosztás a Hold négy fázisára utalt.
Hasonló, hagyományos péksüteménnyel találkozhatunk manapság Németországban és a Commonwealth-országokban. Nagy-Britanniában egyadagos, zsemle méretű bucikat készítenek, és nagypénteken fogyasztják.
A cseh változatban csak mazsola van, de keverhetnek bele más aszalt gyümölcsöket is, csokichipset, magvakat vagy fűszereket is. Az enyémbe kandírozott gyömbér került, azzal pompás, ne hagyják ki belőle! Kellemes húsvéti ünnepeket!
Húsvéti mazsolás-gyömbéres kalács
Hozzávalók (két 1 kg-os kerek, 10-10 nagy szeletes bucihoz)
6 dkg élesztő + a felfuttatásához 0,5 dl tej
és 1 teáskanál cukor
90 dkg liszt
1 evőkanál só
20 dkg cukor
25 dkg olvasztott vaj
4 tojás sárgája + a kenéshez 1 egész tojás
5 dl langyos tej
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
20 dkg mazsola
10 dkg kandírozott gyömbér, apró kockákra
vágva
A 0,5 dl langyos tejbe keverjük az egy teáskanál cukrot, valamint belemorzsoljuk az élesztőt. Tíz percig állni hagyjuk, ami alatt felfut az élesztő (kicsit fel tudjuk gyorsítani, ha néhány perc után egy csipetnyi lisztet is szórunk hozzá). Akkor jó, amikor habos a felülete. Miközben elkezd felfutni az élesztő, egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet. Hozzákeverjük a sót, a cukrot, kézzel elvegyítjük. Amikor felfutott az élesztő, a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a négy tojássárgáját, a langyos tejet, a citrom és a narancs reszelt héját. Robotgépben vagy elektromos kézikeverő dagasztókarjával néhány percig keverjük, amíg a tészta összeáll. A mazsolát és a felaprított kandírozott gyömbért összekeverjük egy evőkanál liszttel (így nem fog a kalács aljára süppedni), és szintén a masszához adjuk. Tovább keverjük a dagasztókarral. Akkor jó, amikor a tészta lágy, de teljesen összeáll, és elválik az edény falától. Maradhat a keverőtálban is, vagy áttesszük egy még nagyobb tálba vagy jénaiba, akkorába, hogy legyen helye kb. a duplájára kelni. Letakarva, huzatmentes helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg kétszeresére nő. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A legnagyobb tepsinket leterítjük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd kettévágjuk, így két külön kalácsunk lesz (süthetünk egy nagyot is). A tetejét megkenjük a felvert tojással. 180 fokon 15 percig sütjük, majd 170 fokra csökkentjük a sütő hőfokát, és további 45-50 percig sütjük. Ha nagyon elkezd pirulni a teteje, lefedjük alufóliával vagy sütőpapírral. Langyosra hűtjük, csak akkor szeleteljük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com