Csillapíthatatlan főzelékmániám nem akar szűnni, kétségtelenül az egyik kedvenc hétköznapi fogásom. Már a magyar konyha elkötelezett, külföldi séf rajongói is a megfelelő nemzetközi kifejezés megalkotásán vannak, hogy az országon kívül is főzelékfanokat tudjunk toborozni. Ilyenkor ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. A spárga csúcson, árban nem fog már lejjebb menni, már csak egy-két hétig tobzódhatunk, aztán viszlát, jövőre. Az újkáposzták zsengesége semmivel össze nem hasonlítható, a meghámozottan kapható újkrumpli pedig a világ egyik legjobb találmánya. Alább három május végi alapfőzeléket ajánlok, lisztes sűrítés egyikben sincs, sok zöldfűszer mindegyikben, utóbbi az egyike azoknak az elemeknek, amelyektől minden főzelék azonnal szintet ugrik. Ilyenek még egyébként az alaplé használata, a főzelék tetejére csepegtetett jófajta olívaolaj, és az is, ha hallal párosítjuk (a képen az újkáposzta-főzelék egy szelet grillezett lazaccal). Jöhetnek aztán még a tetejére egyebek is: pirított magok, csilipehely, barnított vaj, ropogós hagyma, reszelt citromhéj, snidlingvirág – ahogy az adott zöldség, a kamrakészlet és a hangulat adja.
Kapros újkáposzta-főzelék (2–4 adag):
Egy kis fej újkáposztát (kb. 1 kg) vékonyra szeletelünk. Besózzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy lábasban felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi, hozzáadunk egy fél, vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd megfőzzük úgy, hogy maradjon kissé ropogós. Egy doboz tejfölt simára keverünk, hozzáadjuk a főzelékhez, végül besűrítjük egy-két evőkanál étkezési keményítővel, amit előtte hideg vízzel kikevertünk. Friss tárkonnyal, kaporral és tárkonyecettel ízesítjük.
Citromos spárgafőzelék (2 adag):
Két csomag spárgát (vegyesen, fehéret és zöldet) fajtától függően megpucolunk, meghámozunk, majd felkarikázunk. Kb. 4 dl vízben vagy alaplében nagyjából 10 perc alatt (a főzési idő a spárga vastagságától is függ) vajpuhára főzzük. Csomómentesre kikeverünk 1 dl tejfölt és 1 dl tejszínt némi főzőlével, majd a spárgához adjuk. Végül 2 evőkanál, hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk egy nagy citrom reszelt héját, valamint kaprot, petrezselymet.
Tárkonyos, paradicsomos újburgonya-főzelék:
Egy lábasban felhevítünk 7 dl natúr paradicsomszószt (passata), sózzuk, borsozzuk. Beleteszünk fél kiló apró szemű, hámozott újburgonyát, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Közben, ahogy a paradicsomszósz sűrűsödik, szükség szerint vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot (összesen kb. 5 dl vizet vesz fel). Amikor a krumpli megpuhult, ízesítjük, majd jó sok finomra aprított, friss tárkonyt szórunk bele. Adhatunk hozzá kevés csilit is.