chili&vanília

Három májusi főzelék

Gasztro

Csillapíthatatlan főzelékmániám nem akar szűnni, kétségtelenül az egyik kedvenc hétköznapi fogásom. Már a magyar konyha elkötelezett, külföldi séf rajongói is a megfelelő nemzetközi kifejezés megalkotásán vannak, hogy az országon kívül is főzelékfanokat tudjunk toborozni. Ilyenkor ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. A spárga csúcson, árban nem fog már lejjebb menni, már csak egy-két hétig tobzódhatunk, aztán viszlát, jövőre. Az újkáposzták zsengesége semmivel össze nem hasonlítható, a meghámozottan kapható újkrumpli pedig a világ egyik legjobb találmánya. Alább három május végi alapfőzeléket ajánlok, lisztes sűrítés egyikben sincs, sok zöldfűszer mindegyikben, utóbbi az egyike azoknak az elemeknek, amelyektől minden főzelék azonnal szintet ugrik. Ilyenek még egyébként az alaplé használata, a főzelék tetejére csepegtetett jófajta olívaolaj, és az is, ha hallal párosítjuk (a képen az újkáposzta-főzelék egy szelet grillezett lazaccal). Jöhetnek aztán még a tetejére egyebek is: pirított magok, csilipehely, barnított vaj, ropogós hagyma, reszelt citromhéj, snidlingvirág – ahogy az adott zöldség, a kamrakészlet és a hangulat adja.

Kapros újkáposzta-főzelék (2–4 adag):

Egy kis fej újkáposztát (kb. 1 kg) vékonyra szeletelünk. Besózzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy lábasban felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi, hozzáadunk egy fél, vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd megfőzzük úgy, hogy maradjon kissé ropogós. Egy doboz tejfölt simára keverünk, hozzáadjuk a főzelékhez, végül besűrítjük egy-két evőkanál étkezési keményítővel, amit előtte hideg vízzel kikevertünk. Friss tárkonnyal, kaporral és tárkony­ecettel ízesítjük.

Citromos spárgafőzelék (2 adag):

Két csomag spárgát (vegyesen, fehéret és zöldet) fajtától függően megpucolunk, meghámozunk, majd felkarikázunk. Kb. 4 dl vízben vagy alaplében nagyjából 10 perc alatt (a főzési idő a spárga vastagságától is függ) vajpuhára főzzük. Csomómentesre kikeverünk 1 dl tejfölt és 1 dl tejszínt némi főzőlével, majd a spárgához adjuk. Végül 2 evőkanál, hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk egy nagy citrom reszelt héját, valamint kaprot, petrezselymet.

Tárkonyos, paradicsomos újburgonya-főzelék:

Egy lábasban felhevítünk 7 dl natúr paradicsomszószt (passata), sózzuk, borsozzuk. Beleteszünk fél kiló apró szemű, hámozott újburgonyát, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Közben, ahogy a paradicsomszósz sűrűsödik, szükség szerint vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot (összesen kb. 5 dl vizet vesz fel). Amikor a krumpli megpuhult, ízesítjük, majd jó sok finomra aprított, friss tárkonyt szórunk bele. Adhatunk hozzá kevés csilit is.

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.