Tartalom

MaNcs 31. évf. 22. sz. (2019-05-30)

Publicisztika

Ungváry Rudolf

Publicisztika

Feltámadás

A választási felszín és a társadalmi mély

Az MSZP–Párbeszéd funkcionárius bázisát alkotók züllöttsége (melyet zuglói képviselőik leleplező nyíltsággal képviseltek) meghozta a gyümölcsét. A párt vezetése képtelen megszabadulni a működését fenntartó pártállami mocsártól.

Ujlaky András

Publicisztika

Nyitva a pálya!

Roma emancipáció és a független magyar bíróság

Talán a rutinos újságolvasót is meglepheti az alcímbe foglalt párosítás, pedig tagadhatatlan, hogy az elmúlt mintegy tizenöt évben a különböző szintű magyar bíróságok fontos szerepet játszottak a romák magyarországi integrációjában, emancipációjában és a progresszív közpolitikai intézkedések legitimálásában.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

K mint kiesés 2. (A futball ábécéje) [gyászmunka]

Én, beteg ember, csupáncsak NB I-re várok, Vitézlő harcos nem lehetek. De szíveteket megérdemeltem, Veletek száguld, vív, jajong a lelkem Kék véreim, ultra emtékások.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Züllöttség exportra

„Megmentettük az iskoláinkat, és nemcsak a kisiskolákat, emeltük az iskoláknak járó támogatást, megdupláztuk a kisebbségi kultúrára fordított összeget és még sorolhatnám. Az emberek úgy veszik, hogy ez természetes, ez megvan” – mondotta a kiváló Bugár Béla a pozsonyi Új Szónak, magyarázandó a Híd-Most párt csudálatos EP-választási szereplését (2,59 százalék = 0 képviselő).

A szerk.

A szerk.

Új helyzet

Május 26. előtt az őszi önkormányzati választásokról szóló, jellemzően három- (olykor négy-) oldalú ellenzéki tárgyalásokat a felek fölfüggesztették azzal, hogy néhány vitás pontra az EP-választás után visszatérnek.

Külpol

Európai körkép

Külpol

Franciaország

Franciaországban valamennyi versengő erő arról beszélt, hogy Macron változtatta át a személyéről és politikájáról szóló népszavazássá az EP-választást. Kérdés, hogy így volt-e. Macron az utolsó hetekben valóban erőteljesen beszállt a kampányba, mondván, ennek a szavazásnak az Európa-pártiak és az Európa-ellenesek, a progresszívek és a nacionalisták között kell döntenie. Ugyanakkor Marine Le Penék sokkal egyértelműbben fogalmaztak: „Szavazz Macron ellen!”

Elmaradt a nacionalisták áttörése Európában

Külpol

Kitart a közép

A hagyományos centrumpártok támogatottsága visszaesett, de az euroszkeptikus populisták csak keveset erősödtek az EP-választásokon.

Belpol

Magyarország az EP-választás után

Belpol

Ki nyert itt?

Az eddigi legmagasabb részvétellel megtartott EP-választáson a Fidesz magasan nyert, de vezetői vasárnap este mégsem tűntek felhőtlenül boldognak. Az ellenzéknek viszont, noha országos támogatottsága nem javult látványosan, hosszú idő után van oka némi bizakodásra.

Interjú

Belpol

„Függő helyzetben tartani őket”

Molnár György tudományos főmunkatárs, MTA KRTK

A magyar falu egyre inkább feudális korlátok közé szorul, ahol a létezés a helyi kiskirálytól függ, és minimális az esély a kitörésre. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont matematikus végzettségű kutatóját egyebek mellett a közmunka rendszeréről és a vidék lehetőségeiről kérdeztük.

Interjú

Belpol

"Nálunk az egymás iránti bizalom szintje az egyik legalacsonyabb"

Messing Vera és Ságvári Bence szociológusok a magyarok bevándorlásellenességéről

A magyar társadalom mindig is elutasító volt a bevándorlókkal szemben, de mára baloldali szavazóink is lekörözték idegenellenességben Európa szélsőjobboldalának szimpatizánsait. Az okokról az MTA TK kutatóival beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

A mellbevágó Újvilág

Frank Tibor: Amerika világai

Jókora kulturális sokk érhette a szovjet ellenőrzés alatt álló „keleti blokkból” 1965-ben rokonlátogatóba érkezett budapesti gimnazista Frank Tibort, amikor egy óceánjáró hajón megérkezett az Egyesült Államokba.

Zene
Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Érzelmi dimenzió

Mark Rothko Bécsben

A második világháború utáni amerikai festészet, vagyis a New York-i Iskola, amelynek tagjai máig az amerikai festészetet jelentik, nem pusztán egy esztétikai program piaci és intézményi sikerében nyilvánult meg.

Kiállítás

Képzőművészet

A géniusz testi mása

Eperjesi Ágnes: Érezze megtiszteltetésnek

Több mint ötven évvel a korábbi utolsó szépségkirálynő-választás után, 1985-ben rendezték meg az első, osztrák mintákon alapuló szépségversenyt Magyarországon.

Színház

Interjú

Színház

„Rajzolok rá ajtót”

Boncz Ádám színész, producer

Már kamaszként színpadon állt, hogy aztán – otthagyva a társulatát és az országot – valami újat tanuljon. Tizenegy év után jött haza New Yorkból.

Gasztro
Tudomány

Portré

Tudomány

„A nevem Greta Thunberg”

A nemzetközi közéletbe tavaly, 15 évesen berobbant svéd környezetvédő aktivista pár hónap alatt elérte, hogy találkozzon a pápával, kezet fogjon Emmanuel Macronnal, felterjesszék Nobel-békedíjra, személyében sértegesse a német szélsőjobb, támogatásáról biztosítsa Angela Merkel, a magyar kormánypropaganda-sajtóban pedig Soros-ügynöknek kiáltsák ki.

Mikrofilm