Indul a birsalmaszezon, itt az ideje felidézni a legjobb dolgokat, amik a konyhánkban történhetnek vele azonkívül, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is az évadot a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Következhet a török ihletésű, fűszeres csirkeragu – keleti tájakon sokféleképpen párosítják hússal, báránnyal is pazar. Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Szögezzük le: a birsalma egy csoda. A létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultúrában a boldogság, szerelem és termékenység szimbóluma. Leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy lassú, hosszú főzési idő alatt semleges sárgából lélegzetelállító, mély bíborvörös színre vált, ennek ékes bizonyítéka a török konyha ikonikus desszertje: a lassan sült birsalma (mascarponekrémmel, pisztáciafagylalttal akár ünnepekre is bevethető), vagy éppen maga a birsalmasajt. Az alább ajánlott süteményben almával és gyömbérrel keverjük, az íze mesés, a nevét azonban nemcsak ezért kapta, hanem mert a tésztája a falusi piték klasszikus tésztájához, a Váncza-féle mesealmáshoz nyúl vissza.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!