chili&vanília

Karfiol, sárgabarack

Gasztro

A sült karfiolra évek óta rá van kattanva a kulináris világ, aki még nem próbálta ki, pótolja feltétlenül! Népszerűsége nem véletlen, hiszen a karfiol egész évben hozzáférhető, jóízű, könnyen és változatosan elkészíthető, minden fűszert elbír, lehet rusztikusan vagy elegánsan tálalni, összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező és a „vissza a gyökerekhez” irányzatokkal, ráadásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel. Rózsáira szedve a sütés során karamellizálódik és felejthetetlen íze lesz. Hideg, fokhagymás joghurtmártogatóval vagy fűszeres, pikáns gyümölcscsatnikkal is nagyszerű, például az alább ajánlott nyári sárgabarackkal. Ez a csatni kiváló sajtok vagy grillek mellé, és kimondottan nagyszerű a sült karfiollal. A kettőt együtt fogyaszthatjuk magában, köretként vagy tortillára halmozva, wrapként betekerve.

 

Fűszeres sárgabarackcsatni

(sült karfiolos tortillához)

(4×2 dl-es üveghez)

 

10 dkg aszalt sárgabarack

3 dl bio-sárgabaracklé

50 dkg érett, de nem túl puha sárgabarack

5 dkg nádcukor

½ citrom leve

1 evőkanál currypor

1 teáskanál csípős paprikakrém

0,6 dl almaecet

csipet só

 

A sárgabarackcsatnihoz kb. két órára beáztatjuk az aszalt sárgabarackot a sárgabaracklébe (ha nem kapunk, helyettesíthetjük almalével). Egy közepes lábasba tesszük az aszalt barackot a baracklével együtt, majd hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott sárgabarackot. Közepes lángon mintegy 20 percig főzzük, amíg mind a friss, mind az aszalt sárgabarack megpuhul. Ekkor turmixgépben vagy botmixerrel ízlés szerinti állagúra pürésítjük, vagy teljesen simára, vagy kissé darabosra. A lábasban hozzáadjuk a nádcukrot, a citromlevet, a curryport, a csípős paprikakrémet, végül az almaecetet és a csipet sót. További 20 percig rotyogtatjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük.

A karfiolhoz a sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, úgy, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj, ízlés szerint fűszerezzük, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen.

A sült zöldséget (lehet többféle is) serpenyőben átmelegített tortillalapra vagy lepénykenyérre halmozzuk, majd rákanalazunk a csatniból, esetleg zöldfűszerekkel, gránátalmamagokkal vagy ribizliszemekkel díszítjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk