étel, kihordó

Kelet Kávézó és Galéria

  • ételhordó
  • 2021.04.14 20:55

Gasztro

A Kelet varázsa

„Azt hiszem kevés olyan országa van még a nagyvilágnak, ahol a nemzeti történelem és művelődés nagyjainak nevével üzletházakat, eszpresszókat jelölnek meg. S a hozzánk vetődő idegen is téves következtetésre juthat – pedig hát nem nagyjaink lebecsülése, csupán a kereskedelem illetékeseinek ötlettelensége, szűk látókörű prakticizmusa bújik meg mögötte” – írta 1965 áprilisában dr. Szilágyi Sándor az Élet és tudomány nyelvészeti rovatában, célozva ezzel a Bartók Béla úti Bartók presszóra, amely elnevezés szerinte nemcsak illetlenség, de a stílustalanság fokmérője is. Ennek ellenére még vagy húsz évig tartotta magát, és a Bartókból csak azután lett Szonáta, hogy szerény alapterületét galériával bővítették. Nem lett sokkal nagyobb, de emlékeink szerint színpadán a bárzongorista helyett már Török Ádám és a Mini együttes is elfért.

Természetesen ez a presszó sem kerülhette el a sorsát, a rendszerváltás kínai gyorsbüfévé változtatta, és talán még ma is a „négy kincs” jellegzetes szaga töltené be a teret, ha nem zajlik le időközben az újbudai kulturális forradalom, amelynek nyomán a Bartók Béla út környéke más megvilágításba került. Nem tudjuk, hogy a Bartók, Szonáta stb. helyén nyílt Kelet Kávézó és Galéria előidézője vagy haszonélvezője-e a megváltozott utcaképnek, annyi biztos, hogy a nagy bezárásokig a környék legmenőbb helyei közé tartozott. De csak emiatt nem sikerült volna felkapaszkodniuk a futárvonatra. Noha étlapjukon süteményekből van komolyabb választék, talán a kevés „rendes” ételt is érdemes kipróbálni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak

  • Gábor Áron

Korrupció, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – a Golden Globe-ot odaítélő szervezetet érő vádak miatt úgy néz ki, jövőre elmarad a díjátadó tévés közvetítése, ezzel pedig maga a díj is eltűnhet a süllyesztőben.