chili&vanília

Kimcsivel főzni jó!  

Gasztro

Csípős csirke kimcsivel és káposztával

A kimcsi, azaz a koreai csípős, savanyított káposzta készítése ugyan igényel némi tapasztalatot, extra beszerzést és utánajárást, de aki kedvet kap hozzá, megfelelő instrukciók alapján viszonylag könnyen el tudja készíteni házilag – nagyon is érdemes! Aki eggyel kevésbé lelkes, kiváló, autentikus kimcsit tud venni a számos koreai bolt bármelyikében, aki pedig még ennél is óvatosabb, az egy-egy receptet kezdésnek nyugodtan próbáljon ki csilivel és fokhagymával kevert savanyú káposztával (inkább darabolt, egész levél legyen, ne gyalult). A kimcsi nemcsak magában, csípős-ropogós kiegészítőként nagyszerű, hanem rengeteget főz is vele a koreai konyha. Az egyik legnépszerűbb, egyben legjobb változat a kimcsi ccsige (kimchi jjigae), a sertéshússal és tofuval főzött kimcsiragu. Készülhet a kimcsiből ropogós tócsni, keverik pirított rizshez, csípős tésztasalátába, és hihetetlen extra íz jelenik meg benne, ha – mint az alábbi recept szerint – forró grillen vagy wokban pirítjuk, és enyhén karamellizálódik. Nem valószínű, hogy éppen ebben a formájában létező fogás az autentikus koreai konyhában, az azonban biztos, hogy rendkívül ízgazdag, szenzációsan finom, és nem mellesleg fél óra alatt elkészül. Csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet is, de az sokkal kevésbé lesz szaftos. Készíthetjük az egészet egyetlen wokban vagy serpenyőben, az alábbi technikával (a csirkét és a cukkinit egészen kevés olajjal sütőben grillezzük) azonban jóval kevesebb olajat kell használni, és kényelmesebb is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.