chili&vanília

Kimcsivel főzni jó!  

Gasztro

Csípős csirke kimcsivel és káposztával

A kimcsi, azaz a koreai csípős, savanyított káposzta készítése ugyan igényel némi tapasztalatot, extra beszerzést és utánajárást, de aki kedvet kap hozzá, megfelelő instrukciók alapján viszonylag könnyen el tudja készíteni házilag – nagyon is érdemes! Aki eggyel kevésbé lelkes, kiváló, autentikus kimcsit tud venni a számos koreai bolt bármelyikében, aki pedig még ennél is óvatosabb, az egy-egy receptet kezdésnek nyugodtan próbáljon ki csilivel és fokhagymával kevert savanyú káposztával (inkább darabolt, egész levél legyen, ne gyalult). A kimcsi nemcsak magában, csípős-ropogós kiegészítőként nagyszerű, hanem rengeteget főz is vele a koreai konyha. Az egyik legnépszerűbb, egyben legjobb változat a kimcsi ccsige (kimchi jjigae), a sertéshússal és tofuval főzött kimcsiragu. Készülhet a kimcsiből ropogós tócsni, keverik pirított rizshez, csípős tésztasalátába, és hihetetlen extra íz jelenik meg benne, ha – mint az alábbi recept szerint – forró grillen vagy wokban pirítjuk, és enyhén karamellizálódik. Nem valószínű, hogy éppen ebben a formájában létező fogás az autentikus koreai konyhában, az azonban biztos, hogy rendkívül ízgazdag, szenzációsan finom, és nem mellesleg fél óra alatt elkészül. Csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet is, de az sokkal kevésbé lesz szaftos. Készíthetjük az egészet egyetlen wokban vagy serpenyőben, az alábbi technikával (a csirkét és a cukkinit egészen kevés olajjal sütőben grillezzük) azonban jóval kevesebb olajat kell használni, és kényelmesebb is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk