chili&vanília

Kimcsivel főzni jó!  

Gasztro

Csípős csirke kimcsivel és káposztával

A kimcsi, azaz a koreai csípős, savanyított káposzta készítése ugyan igényel némi tapasztalatot, extra beszerzést és utánajárást, de aki kedvet kap hozzá, megfelelő instrukciók alapján viszonylag könnyen el tudja készíteni házilag – nagyon is érdemes! Aki eggyel kevésbé lelkes, kiváló, autentikus kimcsit tud venni a számos koreai bolt bármelyikében, aki pedig még ennél is óvatosabb, az egy-egy receptet kezdésnek nyugodtan próbáljon ki csilivel és fokhagymával kevert savanyú káposztával (inkább darabolt, egész levél legyen, ne gyalult). A kimcsi nemcsak magában, csípős-ropogós kiegészítőként nagyszerű, hanem rengeteget főz is vele a koreai konyha. Az egyik legnépszerűbb, egyben legjobb változat a kimcsi ccsige (kimchi jjigae), a sertéshússal és tofuval főzött kimcsiragu. Készülhet a kimcsiből ropogós tócsni, keverik pirított rizshez, csípős tésztasalátába, és hihetetlen extra íz jelenik meg benne, ha – mint az alábbi recept szerint – forró grillen vagy wokban pirítjuk, és enyhén karamellizálódik. Nem valószínű, hogy éppen ebben a formájában létező fogás az autentikus koreai konyhában, az azonban biztos, hogy rendkívül ízgazdag, szenzációsan finom, és nem mellesleg fél óra alatt elkészül. Csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet is, de az sokkal kevésbé lesz szaftos. Készíthetjük az egészet egyetlen wokban vagy serpenyőben, az alábbi technikával (a csirkét és a cukkinit egészen kevés olajjal sütőben grillezzük) azonban jóval kevesebb olajat kell használni, és kényelmesebb is.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.