Tartalom

MaNcs 33. évf. 15. sz. (2021-04-15)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ár

A magyar kormány a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról szóló szerződés után most újabb nagyszabású megállapodást készül kötni a kínai kormánnyal, illetve annak meghosszabbításaival. A Direkt36 információi szerint kínai hitelből, kínai vállalatokkal fog hatalmas, lenyűgöző kínai egyetemet építeni a budapesti Csepel-sziget északi csücskében.

A szerk.

A szerk.

Szövetségi főkapitány

Az megvan, hogy Farkas Mihály beleszólt a Honvéd összeállításába? Nincs? Mindegy, nem is akarunk kezdeni vele semmit, csak a fociról lesz – megint, a szentségit – szó, és eszünkbe jutott.

Egotrip

Vajda Gergely

Egotrip

Zene hetilapra

Hősöm Janáček

Milyen hangja van egy hetilapnak? Nem adott periodika hangütésére, irányultságára gondolok, hanem valóban hangra: hallószervünk által felfogható, levegőben, esetleg egyéb rugalmas közegben mechanikai hullámként terjedő rezgésre. Másként: milyen zenét lehet produkálni egy újsággal?

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

A mamut érkezése

Bankholding: új „nemzeti bajnok” a láthatáron?

Megvalósul egy régi nemzeti álom: a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összetolásával nagybankot hoz létre a kormány és a kormány néhány barátja. Főhet Csányi Sándor feje, és mindenki másé is.

 

Olvasói levelek
Belpol

Interjú

Belpol

„Tolvajokkal szemben”

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje

Lesz-e saját programja a Jobbiknak? Nem tart-e a Jobbikból kilépett politikusok indulásától, vagy Karácsony Gergely bejelentkezésétől? Hogyan állna neki az elszámoltatásnak? Jakab Pétert kérdésekkel provokáltuk.

Mely fideszes körzetekben kell nyernie az ellenzéknek a kormányváltáshoz?

Belpol

Feltörni a betont

A jövő év tavaszán legalább 40 egyéni mandátumot kell elvennie az ellenzéknek a Fidesztől a győzelemhez. Nézzük, hol lehet erre a legnagyobb esélye.

Szegregátum Egerben

Belpol

Életünk a Szalában

Bő félórányi sétára az idegenforgalmilag kiemelt egri vártól, borzasztó körülmények között élnek emberek. A város azonban nem agyonhallgatni akarja ezt, és az érintettek egy része is hajlandó tenni azért, hogy kitörjön a mélyszegénységből. De ennyi elég lesz-e vajon a sikerhez?

Hajléktalanok egészségügyi ellátása

Belpol

Kórház az árok szélén

Az állam felmondaná a fővárosi fenntartású Szabolcs utcai hajléktalankórház bérleti szerződését, s az intézménynek nyár elejéig ki kellene költözni. Az ügy kapcsán arra kerestünk választ, hogyan juthat ma egy hajléktalan háziorvosi, kórházi vagy egyéb egészségügyi ellátáshoz.

Merész elképzelések Attila „fapalotájára”

Belpol

Az elveszett matrjoska

Március 31-ig kellett volna elkészülnie Attila hun uralkodó újraálmodott fapalotájának Zsadányban. A kivitelezésére 89 millió forintnyi uniós pénzt nyert az önkormányzat 2017-ben. Tápió­szentmárton is fontolgatott hasonlókat, ott a tervezett költségek a kezdeti 1-ről 7 milliárdra nőttek.

Külpol

A Black Lives Matter mozgalom útja

Külpol

Utcán tartózkodó kérelem

A ferencvárosi szobordöntés vagy a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr tárgyalása okán Magyarországon is újra a figyelem középpontjába került a Black Lives Matter mozgalom. De lehet-e egyáltalán mozgalomról beszélni, és ha igen, mik a követelései, s milyen eredményeket ért el az elmúlt években?

Sorköz

Könyv

Sorköz

Az elátkozottak öröksége

Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalma

A 2018-ban megjelent szakmai bestsellere, az őszirózsás forradalom és a Károlyi Mihály vezette Népköztársaság időszakát bemutató Az elátkozott Köztársaság után Hatos Pál leg­újabb könyvében – ha egyáltalán lehet ezt mérlegre tenni – még érzékenyebb és húsba vágóbb történeti témához nyúlt: a rövid életű magyarországi Tanácsköztársaság történetének elbeszéléséhez.

Interjú

Sorköz

„Könnyű célpontok”  

Hallgrímur Helgason író

Frissen megjelent regénye, a Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak történetében New Yorkból menekül egy horvát pasas Izlandra, ahol 300 ezer szőke között kell elbújnia az FBI elől… A 101 Reykjavík és A nő 1000 fokon szerzőjével az izlandi és a magyar írásjegyek hasonlóságáról, az Eurovízióról és a hagyományról beszélgettünk.

Könyv

Sorköz

Hard-boiled light

Hallgrímur Helgason: Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak

Ebben a könyvben egy Izlandon bujkáló, pocakos horvát bérgyilkos traumáiról, és e traumák feldolgozáskísérleteiről olvashatunk.

Színház

Színház

Színház

Apokalipszis, de mi végre?

Jobb félni – avagy Egység Kétség Háromság

A tavaly szeptemberi élő színházi bemutatón még lehet, hogy a darab egyértelmű tanulsága – ti. nem mindegy, hogy karantén idején kivel bútorozunk össze – még nem volt ennyire nyilvánvaló.

Interjú

Színház

„Hogyan viselkedik a magyar”

Urbán András rendező a vajdasági magyar színjátszásról és új darabjáról

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház az alapítása óta elmúlt 21 évében a posztjugoszláv és a kelet-európai régió fontos színházi műhelyévé vált. A színház alapítóját a nemzeti színjátszásról és legújabb előadásáról kérdeztük.

Zene

Interjú

Zene

„Sűrű szövet a versek köré”

Pátkai Rozina énekes-zeneszerző

Bossa novát énekelve vált sikeressé, gyakran emlegetik jazzénekesnőként, de legújabb albuma aligha véletlenül jelent meg a költészet napján.

Lemez

Zene

Új legény

Franz Schubert: Die schöne Müllerin

Diszkográfus legyen a talpán, aki összeszámlálja, pontosan hányan is szegődtek már el szolgálni Schuberték vízimalmába a hanglemezpiac nagy felfutása, fénykora, összeomlása, majd a realitásokkal dacolni látszó, csodás továbbélése idején.

Lemez

Zene

Black Honey: Written & Directed

Három évvel ezelőtt még nem zavart olyan sok vizet cím nélküli bemutatkozó lemezével a Brightonból induló Black Honey, a Written & Directed című folytatásra viszont mindenképpen érdemes odafigyelni.

Lemez

Zene

Nicholas Angelich: Prokofjev

A Bartóknál és Kodálynál egy évtizeddel fiatalabb, tragikus sorsú orosz zeneszerző a 20. század egyik legjelentősebb és legizgalmasabb zongoratermését alkotta meg.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A kék bolygó

Süveges Rita: Mellette minden puszta gyom

A fiatal művész nem csupán festményeket készít, de aktívan foglalkozik napjaink fontos kérdéseivel is, egyebek közt az ökológiai válsággal, a klímakatasztrófával, a környezet átalakításával, ökokritikai elemzéssel.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/15.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/15.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Tudomány

Van-e esélye az emberiségnek a mutáns koronavírusokkal szemben?

Tudomány

A kockavető nyugalmával

Sorra érkeznek a baljós hírek a koronavírus legújabb változatainak halálos hatékonyságáról. Mi folyik itt, és miben reménykedhetünk?

A rejtélyes Benford-törvény

Tudomány

A számok nem hazudnak  

Egyes, látszólag véletlenszerűen keletkezett adathalmazok nem is azok, aminek látszanak. A hamisítások leleplezésében segíthet Frank Benford találmánya.

Sport

A magyar kerékpározás aranykora

Sport

Röpül a nyargonca!

A 19. század végén a kerékpározás volt a legnépszerűbb hazai sport, ezrek voltak kíváncsiak a versenyekre. Nyílegyenes út mutatkozott a sikerhez, ám mivel a hirtelen törést azóta sem sikerült kiheverni, inkább a fantasztikus rajtot idézzük fel.

Gasztro
Mikrofilm

Torrentmozi

Mikrofilm

Ez lesz

Florian Zeller: The Father

Jól ismerjük a leépülést, a képességek gyorsuló ütemű fogyatkozását, a mentális szétesést, a személyiség átalakulását vagy feloldódását, amelyet fatális betegség vagy az öregedés okoz – másoknak.

Nekrológ

Mikrofilm

Törhetetlenül

Szomjas György (1940–2021)

Az utóbbi két évét annak szentelte, hogy a Filmszövetséget (Magyar Filmművészek Szövetsége), amely az élete volt, és amelynek ő volt a szíve-lelke, megpróbálja átmenteni a legfiatalabb generáció számára, de miután a Vajna-rendszer tudatosan elsorvasztotta ezt a nagy múltú, legrégebbi, a filmszakma minden részét átfogó szakmai érdekvédelmi szervezetet, ez nem sikerült neki.

Tévésorozat

Mikrofilm

A kígyó

Charles Sobhraj, a Kígyó néven emlegetett francia sorozatgyilkos a hetvenes évek közepén rabolt ki és gyilkolt meg tucatnyi nyugati hátizsákos hippit Délkelet-Ázsia különböző pontjain.

Animációs film

Mikrofilm

Raya és az utolsó sárkány

Hajdanán idilli békében és erős szövetségben éltek az embe­rek, aztán jött a széthúzás: mindenki többre, nagyobb hatalomra, befolyásra és önállóságra vágyott, a népek pedig egymásnak estek. 

Film

Mikrofilm

Egy fiú

Mit adna oda az ember, hogy megmentse azt, akit a legjobban szeret? Az életét? Az kevés. A hitét, az önbecsülését, azt az ént, akinek magát tartotta? Inkább.