Itt a libaszezon, az elszálló árak ellen pedig egy remek alternatíva: a töltött libanyak!
Amelynek elkészítésében az első kihívás nyilvánvalóan a libanyakbőr beszerzése. Vajon a hízott libamáj és liba hazájában mi történhet a libák nyakával? Pontosabban fogalmazva, annak bőrével. Gyakran hiánycikk ugyanis, leginkább pult alól kell szerezni. Piacokon, bizalmi henteseknél azért szerencsére szinte mindig akad – budai piacozóknak a Fény utcai piacon például Ildikó baromfiboltjában, pesti piacra járóknak a Lehelen például a Lumi hentes melletti nagy szárnyaspultban.
Félreértések elkerülése végett: a töltött libanyakhoz valójában csak a libabőrt használjuk, tehát vehet az ember ugyan libanyakat, és maga lenyúzhatja róla a bőrt, ezt azonban csak edzett idegzetűeknek ajánlom.
Számos változata ismert, töltik burgonyával, zsemlével, darált hússal, pirospaprikás-zsíros grízzel, ahány ház, annyi szokás. Számos töltelék kipróbálása után számomra a darált hússal, karamellizált hagymával és zsemlével készülő változat a befutó. Maga a libanyak bőre végső soron úgysem más, mint egy ürügy a töltelékre, hiszen mindössze egy vékony, ropogós tartályként funkcionál. Nem kell tőle megijedni, nyersen kissé bizarrul néz ki, az elkészítése pedig igényel némi odafigyelést, rutint és sok szeretetet, de a végére minden összeáll, s a munka megtérül. Íme, a töltött libanyak készítése, lépésről lépésre:
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


